Tajska zupa z wołowiną

Tajska zupa z wołowiną

Tajska zupa z wołowiną to rozgrzewające danie dla smakoszy ostrej kuchni..

Składniki

  • 3 łyżeczki pasty tom yum
  • 1 puszka mleczka kokosowego
  • 200 gram wołowiny
  • 1 garść kiełków fasoli mung
  • 1 garść cienkiego makaronu ryżowego
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • kolendra
  • sezam do przyozdobienia
3 porcje

Instrukcja

  • Pastę tom yum rozgrzać w garnku, dodać mleczko kokosowe. Mieszać podgrzewając aż do rozpuszczenia składników. Dodać szklankę wody.
  • Wołowinę umyć, pokroić w bardzo cienkie plastry, podsmażyć chwilkę na oleju a następnie dodać do zupy. Dodać również makaron ryżowy. (nie trzeba go wcześniej namaczać, napęcznieje w zupie).
  • Zupę gotować na małym ogniu około 15 minut.
  • Kiełki umyć dodać do zupy, dodać posiekaną kolendrę i przekrojone w pół pomidorki koktajlowe. Gotować około 5 minut. Kiełki powinny pozostać lekko chrupkie, również pomidorki nie powinny odchodzić od skórki.
  • Zupę można przyozdobić kolendrą i sezamem.
    Tajska zupa z wołowiną
5 from 4 votes

Notes

Pyszna zupa tom yum z wołowiną z pewnością przekona Was do kuchni tajskiej, o ile lubicie ostre dania.

Podsumowanie

Course: Danie główne, zupy
Cuisine: Tajska
Całkowity czas: 30 minutes

Komentarze

Dodaj komentarz