
Tajska zupa z wołowiną to rozgrzewające danie dla smakoszy ostrej kuchni..
Składniki
- 3 łyżeczki pasty tom yum
- 1 puszka mleczka kokosowego
- 200 gram wołowiny
- 1 garść kiełków fasoli mung
- 1 garść cienkiego makaronu ryżowego
- kilka pomidorków koktajlowych
- kolendra
- sezam do przyozdobienia
Instrukcja
- Pastę tom yum rozgrzać w garnku, dodać mleczko kokosowe. Mieszać podgrzewając aż do rozpuszczenia składników. Dodać szklankę wody.
- Wołowinę umyć, pokroić w bardzo cienkie plastry, podsmażyć chwilkę na oleju a następnie dodać do zupy. Dodać również makaron ryżowy. (nie trzeba go wcześniej namaczać, napęcznieje w zupie).
- Zupę gotować na małym ogniu około 15 minut.
- Kiełki umyć dodać do zupy, dodać posiekaną kolendrę i przekrojone w pół pomidorki koktajlowe. Gotować około 5 minut. Kiełki powinny pozostać lekko chrupkie, również pomidorki nie powinny odchodzić od skórki.
- Zupę można przyozdobić kolendrą i sezamem.
Notes
Pyszna zupa tom yum z wołowiną z pewnością przekona Was do kuchni tajskiej, o ile lubicie ostre dania.
Komentarze