Tajska zupa z krewetkami

Tajska zupa z krewetkami

Pełna smaku ostra tajska zupa z krewetkami i makaronem ryżowym. Do tego mnóstwo chrupiących warzyw.

Składniki

  • 2 czubate łyżeczki pasty tom yum
  • 1 puszka mleczka kokosowego
  • 50 g makaronu ryżowego
  • 6-7 krewetek
  • 2 łyżki pasty z trawy cytrynowej
  • 2 cm świeżego imbiru
  • 2 garści kiełków fasoli mung
  • 4-5 pomidorków koktajlowych
  • kiełki rzodkiewki
  • szalotka, świeża kolendra
5 porcji

Instrukcja

  • Krewetki rozmrozić , pozbawić pancerzy, oczyścić, pozostawić jedynie ogonki.
  • Makaron ryżowy przygotować zgodnie z zaleceniami producenta.
  • W garnku rozgrzać 2 czubate łyżeczki pasty tom yum, zalać mleczkiem kokosowym. Dodać pokrojony w wąskie słupki imbir oraz 2 łyżki pasty z trawy cytrynowej oraz makaron ryżowy. Dodać 1 garść kiełków fasoli mung. Wlać 2 szklanki wody, podgrzać razem.
  • Dodać krewetki, gotować na małym ogniu około 4-5 minut, krewetek nie można przegotować, żeby nie stały się gumowe.
  • Na koniec dodać 1 garść kiełków fasoli mung, posiekaną kolendrę, przekrojone w pół pomidorki koktajlowe oraz kiełki rzodkiewki. Nie gotować dłużej, warzywa mają pozostać chrupiące.
  • Gotową zupę posypać posiekaną szalotką i kolendrą.
    Tajska zupa z krewetkami
5 from 1 vote

Notes

Rozgrzewająca zupa tajska jest idealna na chłodne jesienne dni. Do tego pyszna, z dużą ilością chrupiących warzyw.

Podsumowanie

Course: zupy
Cuisine: Tajska
Całkowity czas: 30 mins

Komentarze

Dodaj komentarz