Tajska zupa warzywna na ostro

Tajska zupa warzywna na ostro

Tajska zupa warzywna na ostro z kurczakiem lub krewetkami

Składniki

  • 2 puszki mleczka kokosowego
  • 5 łyżeczek pasty tom yum
  • 4 cm świeżego imbiru (korzeń)
  • mniejsza garść kiełków fasoli mung
  • mniejsza garść kiełków rzodkiewki
  • 1 łyżka suszonych grzybów mun
  • 1 mały por
  • garść świeżej kolendry
  • 100 gram krewetek lub kurczaka
2 porcje

Instrukcja

  • Jeśli wybierasz danie z krewetkami - należy je odmrozić, obrać z pancerzy, oczyścić, zostawić jedynie ogonki - odstawić. W przypadku kurczaka - umyć, pokroić w drobne paski lub kostkę, odstawić.
  • Mleczka kokosowe przelać do garnka, podgrzać mieszając, dodać pastę tom yum. Jeśli nie lubisz ostrości możesz stopniowo dodawać pastę sprawdzając, czy ten stopień ostrości Ci odpowiada. Nie należy jednak rezygnować z pasty tom yum, gdyż zawiera mnóstwo aromatycznych przypraw, między innymi z trawy cytrynowej.
  • Dodać grzybki mun.
  • Por umyć, obrać z pierwszej warstwy, pokroić w plastry dodać do zupy. Podobnie imbir - obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę lub cienkie plastry, dodać do zupy.
  • Dodać umyte kiełki fasoli mung i rzodkiewki.
  • Dodać krewetki lub zamiennie kurczaka ciągle gotując na małym ogniu przez około 7 minut.
  • Posiekać kolendrę, dodać do zupy.
  • Zupę przyozdobić świeżymi kiełkami rzodkiewki i kolendrą.
    Tajska zupa warzywna na ostro
5 from 2 votes

Notes

Tajska zupa warzywna może zawierać kurczaka lub krewetki, w zależności od Twoich upodobań kulinarnych. Jednak podstawowym jej składnikiem, z którego absolutnie nie można rezygnować jest pasta tom yum, która nadaje wyśmienitego smaku zupie. Jedynie od ilości zależy, czy osiągniesz efekt na ostro czy raczej delikatną wersję zupy.

Podsumowanie

Course: Dania główne
Cuisine: Tajska
Całkowity czas: 30 mins

Komentarze

Dodaj komentarz