
Tajska zupa warzywna na ostro z kurczakiem lub krewetkami
Składniki
- 2 puszki mleczka kokosowego
- 5 łyżeczek pasty tom yum
- 4 cm świeżego imbiru (korzeń)
- mniejsza garść kiełków fasoli mung
- mniejsza garść kiełków rzodkiewki
- 1 łyżka suszonych grzybów mun
- 1 mały por
- garść świeżej kolendry
- 100 gram krewetek lub kurczaka
Instrukcja
- Jeśli wybierasz danie z krewetkami - należy je odmrozić, obrać z pancerzy, oczyścić, zostawić jedynie ogonki - odstawić. W przypadku kurczaka - umyć, pokroić w drobne paski lub kostkę, odstawić.
- Mleczka kokosowe przelać do garnka, podgrzać mieszając, dodać pastę tom yum. Jeśli nie lubisz ostrości możesz stopniowo dodawać pastę sprawdzając, czy ten stopień ostrości Ci odpowiada. Nie należy jednak rezygnować z pasty tom yum, gdyż zawiera mnóstwo aromatycznych przypraw, między innymi z trawy cytrynowej.
- Dodać grzybki mun.
- Por umyć, obrać z pierwszej warstwy, pokroić w plastry dodać do zupy. Podobnie imbir - obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę lub cienkie plastry, dodać do zupy.
- Dodać umyte kiełki fasoli mung i rzodkiewki.
- Dodać krewetki lub zamiennie kurczaka ciągle gotując na małym ogniu przez około 7 minut.
- Posiekać kolendrę, dodać do zupy.
- Zupę przyozdobić świeżymi kiełkami rzodkiewki i kolendrą.
Notes
Tajska zupa warzywna może zawierać kurczaka lub krewetki, w zależności od Twoich upodobań kulinarnych. Jednak podstawowym jej składnikiem, z którego absolutnie nie można rezygnować jest pasta tom yum, która nadaje wyśmienitego smaku zupie. Jedynie od ilości zależy, czy osiągniesz efekt na ostro czy raczej delikatną wersję zupy.
Komentarze