
Tagliatelle z łososiem i kaparami w kremowym sosie. Zobaczcie poniżej na krótkim filmiku, jakie te tagliatelle są smakowite;)
Składniki
- 250 g makaronu tagliatelle
- 2 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek
- 300 g świeżego łososia
- 2 łyżki mieszanki ziół toskańskich (dostępne w lidlu)
- 200 g śmietanki 30%
- 2 łyżki kaparów
- sól, pieprz
Wyposażenie
- Duża patelnia lub wok
Instrukcja
- Łososia opłukać , odciąć skórę, pokroić na grubsze kawałki, odstawić.
- Na dużej patelni lub woku rozgrzać 4-5 łyżek oliwy z oliwek, zeszklić 2 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę, dodać łososia, podsmażyć, następnie dodać 2 łyżki mieszanki ziół toskańskich (zawierają sól, dlatego uważajcie z dodatkową solą.) Na koniec dodać 200g śmietanki 30% i smażyć aż śmietanka zredukuje się i zgęstnieje. Dodać 2 łyżki kaparów z zalewy i dusić razem.
- W międzyczasie ugotować 300g makaronu tagliatelle w osolonej wodzie zgodnie z zaleceniami producenta. Następnie odcedzić z wody i natychmiast dodać do przygotowanego sosu z łososiem, dokładnie wymieszać, w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Smacznego!
Video
Notes
Tagliatelle z łososiem w kremowym sosie na bazie śmietanki, do tego kapary, które nadają lekkiej kwasowości. Uwielbiam szybkie obiady tego typu. Mnóstwo dobra na talerzu:)
Komentarze