Tagliatelle z łososiem i kaparami

Tagliatelle z łososiem i kaparami

Tagliatelle z łososiem i kaparami w kremowym sosie. Zobaczcie poniżej na krótkim filmiku, jakie te tagliatelle są smakowite;)

Składniki

  • 250 g makaronu tagliatelle
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • 300 g świeżego łososia
  • 2 łyżki mieszanki ziół toskańskich (dostępne w lidlu)
  • 200 g śmietanki 30%
  • 2 łyżki kaparów
  • sól, pieprz
3 porcje

Wyposażenie

  • Duża patelnia lub wok

Instrukcja

  • Łososia opłukać , odciąć skórę, pokroić na grubsze kawałki, odstawić.
  • Na dużej patelni lub woku rozgrzać 4-5 łyżek oliwy z oliwek, zeszklić 2 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę, dodać łososia, podsmażyć, następnie dodać 2 łyżki mieszanki ziół toskańskich (zawierają sól, dlatego uważajcie z dodatkową solą.) Na koniec dodać 200g śmietanki 30% i smażyć aż śmietanka zredukuje się i zgęstnieje. Dodać 2 łyżki kaparów z zalewy i dusić razem.
  • W międzyczasie ugotować 300g makaronu tagliatelle w osolonej wodzie zgodnie z zaleceniami producenta. Następnie odcedzić z wody i natychmiast dodać do przygotowanego sosu z łososiem, dokładnie wymieszać, w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Smacznego!
    Tagliatelle z łososiem i kaparami
5 from 2 votes

Video

Notes

Tagliatelle z łososiem w kremowym sosie na bazie śmietanki, do tego kapary, które nadają lekkiej kwasowości. Uwielbiam szybkie obiady tego typu. Mnóstwo dobra na talerzu:)

Podsumowanie

Course: Obiady
Cuisine: Włoska
Całkowity czas: 40 minutes

Komentarze

Dodaj komentarz