
Szynka pieczona w pomarańczach i miodzie. Pyszna i aromatyczna zarówno na ciepło jak i na zimno. Szynkę należy przygotować dzień wcześniej, ponieważ powinna poleżeć 24h w solance.
Składniki
- 2 kg szynki wieprzowej
- 2 duże pomarańcze
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 150 ml białego wytrawnego wina
- 2 łyżki sosu balsamicznego
- sól i pieprz
Wyposażenie
- Brytfanna lub naczynie żaroodporne
Instrukcja
- Przygotować solankę: na 1 litr wody = 2 płaskie łyżki soli. Dokładnie wymieszać, aby sól rozpuściła się. U mnie 2 litry wody = 4 łyżki soli.
- Szynkę umyć, namoczyć w solance włożyć do lodówki na 24h.
- Następnego dnia osuszyć szynkę, przełożyć do naczynia żaroodpornego.
- Przygotować zalewę: do półmiska wlać 200 ml białego wytrawnego wina, dodać 1 łyżeczkę słodkiej papryki w proszku, 2 łyżki miodu, 2 łyżki sosu balsamicznego. Całość wymieszać i polać szynkę.
- Jedną pomarańczę pokroić w ćwiartki, poukładać z boku, drugą pokroić w plastry i obłożyć szynkę.
- Piec w temperaturze 230 stopni przez 15 minut bez przykrycia. Następnie przykryć szynkę wieczkiem lub folią aluminiową, zmniejszyć temperaturę do 160 stopni i piec ok. 2h. co jakiś czas polewając sosem.
- 10-15 minut przed końcem pieczenia zdjąć folię aluminiową, żeby szynka przypiekła się.
Notes
Szynka pieczona w miodzie i pomarańczach smakuje wyśmienicie podawana zarówno na ciepło ja i na zimno.
Komentarze