Szynka pieczona w pomarańczach

Szynka pieczona w pomarańczach

Szynka pieczona w pomarańczach i miodzie. Pyszna i aromatyczna zarówno na ciepło jak i na zimno. Szynkę należy przygotować dzień wcześniej, ponieważ powinna poleżeć 24h w solance.

Składniki

  • 2 kg szynki wieprzowej
  • 2 duże pomarańcze
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 150 ml białego wytrawnego wina
  • 2 łyżki sosu balsamicznego
  • sól i pieprz
2 kg

Wyposażenie

  • Brytfanna lub naczynie żaroodporne

Instrukcja

  • Przygotować solankę: na 1 litr wody = 2 płaskie łyżki soli. Dokładnie wymieszać, aby sól rozpuściła się. U mnie 2 litry wody = 4 łyżki soli.
  • Szynkę umyć, namoczyć w solance włożyć do lodówki na 24h.
  • Następnego dnia osuszyć szynkę, przełożyć do naczynia żaroodpornego.
  • Przygotować zalewę: do półmiska wlać 200 ml białego wytrawnego wina, dodać 1 łyżeczkę słodkiej papryki w proszku, 2 łyżki miodu, 2 łyżki sosu balsamicznego. Całość wymieszać i polać szynkę.
    Szynka pieczona w pomarańczach
  • Jedną pomarańczę pokroić w ćwiartki, poukładać z boku, drugą pokroić w plastry i obłożyć szynkę.
  • Piec w temperaturze 230 stopni przez 15 minut bez przykrycia. Następnie przykryć szynkę wieczkiem lub folią aluminiową, zmniejszyć temperaturę do 160 stopni i piec ok. 2h. co jakiś czas polewając sosem.
  • 10-15 minut przed końcem pieczenia zdjąć folię aluminiową, żeby szynka przypiekła się.
    Szynka pieczona w pomarańczach
5 from 2 votes

Notes

Szynka pieczona w miodzie i pomarańczach smakuje wyśmienicie podawana zarówno na ciepło ja i na zimno.

Podsumowanie

Course: Danie główne
Cuisine: Polska
Całkowity czas: 2 hrs

Komentarze

Dodaj komentarz