
Szybkie racuchy z jabłkami bez drożdży.
Składniki
- 160 g mąki pszennej (u mnie typ 450)
- 200 ml mleka
- 1 duże jajko
- 2 małe jabłka
- 1 łyżeczka cukru
- 1 op. cukru wanilinowego (16g)
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
Instrukcja
- Do miski przesiać 160 g mąki, dodać 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, 1 łyżeczkę cukru i 1 op. cukru wanilinowego.
- Dodać 200 ml mleka i 1 jajko, dokładnie wymieszać rózgą aż masa będzie jednolita i bez grudek.
- Jabłka umyć, obrać, pokroić na ćwiartki, następnie na plastry i dodać do ciasta, delikatnie wymieszać.
- Na patelni rozgrzać olej. Łyżką nakładać ciasto wraz z niewielką ilością jabłek. Smażyć na złoty kolor, następnie delikatnie obrócić na drugą stronę i smażyć również na złoty kolor.
Notes
Szybkie racuchy z jabłkami. Pyszne racuchy bez dodatku drożdży:)
Komentarze