Szybki piernik
Szybki w wykonaniu piernik. Piernik przełożony jest powidłami z dodatkiem kakao. Do zakupienia z firmy łowicz. Ciasto jest wilgotne i miękkie a czas przygotowania krótki.
Składniki
- 100 g masła
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżka cynamonu
- 40 g przyprawy piernikowej
- 2 łyżki miodu
- 250 ml mleka
- 3 duże jajka
- 200 g mąki
- 200 g cukru
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo
- 290 g powideł węgierkowych (do przełożenia ciasta)
- 100 g deserowej czekolady (na polewę)
- 1 garść orzechów pekan do przyozdobienia ciasta
Wyposażenie
- Blaszka 27x16cm lub tortownica 26 cm
Instrukcja
- Masło pokroić, przełożyć do rondelka, dodać cynamon, przyprawę piernikową, kakao i miód, roztopić na małym ogniu, ciągle mieszając, aby nie przywarło. Rozpuścić na gładką masę, odstawić z ognia. Następnie dodać mleko i wymieszać łyżką. Na koniec dodać jajka i wymieszać dokładnie rózgą aż powstanie jednolita masa.
- Do misy miksera przesiać mąkę, dodać cukier, sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia, wymieszać łyżką. Wlać masę z rondelka i zmiksować na małych obrotach miksera.
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
- Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, szczelnie zamknąć. Wylać ciasto. Piec w temperaturze 180 stopni (góra dół) przez 30 minut do suchego patyczka.
- Ciasto pozostawić do całkowitego ostudzenia w temperaturze pokojowej. Następnie przeciąć na dwa równe blaty. Jeden blat posmarować powidłami, przykryć drugą połową.
- Czekoladę roztopić na parze: W małym rondelku zagotować małą ilość wody, zmniejszyć ogień, na rondelku ułożyć blaszaną miskę, pokruszyć do niej czekoladę i rozpuścić ciągle mieszając.
- Ciasto posmarować roztopioną czekoladą, przyozdobić orzechami pekan.
Uwagi
Pyszny i szybki piernik. Można powiedzieć, że to piernik last minut i to nie tylko od święta, smakuje obłędnie a do tego jest szybki w przygotowaniu.
Uwielbiam ten piernik i serdecznie go polecam:)