
Pyszne białe szparagi z jajkiem w koszulce - szybkie i wyśmienite danie.
Składniki
- 500 g białych szparagów
- 2 jajka
- 1 łyżka octu
- sól, pieprz
Wyposażenie
- Duży garnek
- rondelek
Instrukcja
- Szparagi umyć, odciąć stwardniałe końcówki, obrać. Ugotować w osolonej wodzie do miękkości, odcedzić.
- W małym rondelku zagotować wodę, dodać 1 łyżkę octu. Następnie rózgą zrobić wir. Chodzi o to, aby z wody powstał lej, do którego środka należy wbić całe jajko. Gotować chwilkę około 2 minut tylko do momentu aż białko się zetnie a żółtko pozostanie płynne.
- Tak przygotowane jajko wyjąć delikatnie cedzakiem i ułożyć na szparagach. Powtórzyć z drugim jajkiem. Przyprawić solą i pieprzem.
Notes
Białe szparagi z jajkiem w koszulce są szybkie w przygotowaniu i pyszne - serdecznie Wam polecam.
Komentarze