
Pyszne, lekkie szaszłyki z krewetek w orz
Składniki
Marynata limonkowo-miodowa
- 4 łyżki oliwy z oliwek (nie stosujcie oleju)
- 2 łyżki soku z limonki
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka octu balsamicznego (ja używam z modeny)
Szaszłyki
- 300 gram krewetek tygrysich (mrożonych lub świeżych)
- 1 czerwona cebula
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- 1 dojrzałe mango
- posiekana kolendra do przyozdobienia
- szczypta prażonego sezamu
Instrukcja
Marynata
- Oliwę przelać do miseczki, dodać sok z limonki, miód i ocet balsamiczny.
- Wszystkie składniki dokładnie wymieszać aż do połączenia składników, odstawić.
Szaszłyki
- Krewetki rozmrozić, obrać z pancerzy, oczyścić i umyć. Przełożyć do miski zalać połową marynaty, drugą połowę pozostawić do polania gotowych szaszłyków.
- Cebulę i mango obrać, pokroić na ćwiartki, papryki umyć, oczyścić z gniazd, pokroić na ćwiartki.
- Warzywa, mango i krewetki nabijać naprzemiennie na patyczki.
- Smażyć na grillu lub w piekarniku aż warzywa lekko zmiękną. Nie można zbyt długo smażyć krewetek, bo będą gumowe.
- Gotowe szaszłyki skropić marynatą, posypać sezamem i posiekaną kolendrą. PYYYYYCHA!
Notes
Pyszne, lekkie i orzeźwiające szaszłyki z krewetkami w sosie limonkowo midowym.. rozpływają się w ustach, uwielbiam:)
Komentarze