szaszłyki z krewetek z mango

Szaszłyki z krewetek i mango w marynacie limonkowo miodowej

Pyszne, lekkie szaszłyki z krewetek w orz

Składniki

Marynata limonkowo-miodowa

  • 4 łyżki oliwy z oliwek (nie stosujcie oleju)
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego (ja używam z modeny)

Szaszłyki

  • 300 gram krewetek tygrysich (mrożonych lub świeżych)
  • 1 czerwona cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 1 dojrzałe mango
  • posiekana kolendra do przyozdobienia
  • szczypta prażonego sezamu
4 porcje

Instrukcja

Marynata

  • Oliwę przelać do miseczki, dodać sok z limonki, miód i ocet balsamiczny.
  • Wszystkie składniki dokładnie wymieszać aż do połączenia składników, odstawić.

Szaszłyki

  • Krewetki rozmrozić, obrać z pancerzy, oczyścić i umyć. Przełożyć do miski zalać połową marynaty, drugą połowę pozostawić do polania gotowych szaszłyków.
  • Cebulę i mango obrać, pokroić na ćwiartki, papryki umyć, oczyścić z gniazd, pokroić na ćwiartki.
  • Warzywa, mango i krewetki nabijać naprzemiennie na patyczki.
  • Smażyć na grillu lub w piekarniku aż warzywa lekko zmiękną. Nie można zbyt długo smażyć krewetek, bo będą gumowe.
  • Gotowe szaszłyki skropić marynatą, posypać sezamem i posiekaną kolendrą. PYYYYYCHA!
    szaszłyki z krewetek z mango
5 from 3 votes

Notes

Pyszne, lekkie i orzeźwiające szaszłyki z krewetkami w sosie limonkowo midowym.. rozpływają się w ustach, uwielbiam:)

Podsumowanie

Course: Danie główne
Cuisine: Polska
Całkowity czas: 20 minutes

Komentarze

Dodaj komentarz