szarpana karkówka

Szarpana karkówka (pulled pork)

Szarpana karkówka (rwana karkówka) to metoda długiego duszenia mięsa wieprzowego. Mięso wówczas staje się tak delikatne, że łatwo odchodzi pod widelcem. Tak przygotowane mięso idealnie smakuje w bułeczce bao, na kanapce, w bułce czy zamiennik kotleta w hamburgerze.
Warto jest być tu cierpliwym, gdyż w wyniku długiego duszenia otrzymamy delikatne mięso, które z łatwością poszarpiemy widelcem.

Składniki

  • 2 kg karkówki
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżki musztardy rosyjskiej
  • 2 łyżeczki brązowego cukru
  • 2 łyżeczki czerwonej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu
  • 1 czubata łyżka majeranku
  • 2 ząbki czosnku
  • Dodatkowo: 1 szklanka (250ml) bulionu, czerwonego wina lub piwa
2 kg karkówki

Instrukcja

  • Do miseczki wlać olej, dodać wyciśnięty przez praskę czosnek i pozostałe składniki, dokładnie wymieszać a następnie natrzeć nimi karkówkę. Przykryć folią aluminiową i odstawić do lodówki na noc.
  • Następnie do naczynia żaroodpornego wlać bulion lub zamiennie piwo albo wino, ułożyć karkówkę, przykryć folią aluminiową i piec w temperaturze 140 stopni przez min. 6 godzin co jakiś czas polewając powstałym sosem. Na koniec ściągnąć folię aluminiową, temperaturę zwiększyć do 180 stopni i podpiec mięso przez 15 minut.
    rwana karkówka
  • Po upieczeniu poszarpać mięso widelcem. Można je podawać w bułeczkach bao bao, jako zamiennik kotleta w hamburgerze, czy po prostu na kanapce.
    szarpana karkówka
  • Szarpana karkówka
5 from 3 votes

Notes

Szarpana (rwana) karkówka (pulled pork) nadaje się do wielu dań - od prostej kanapki, czy bułki z ulubionymi warzywami po bułeczki bao bao czy hamburgera, pyszna i rozpływająca się w ustach.

Podsumowanie

Course: Danie główne, imprezy, kolacja
Cuisine: Polska
Całkowity czas: 12 hrs

Komentarze

Dodaj komentarz