
Szarpana karkówka (rwana karkówka) to metoda długiego duszenia mięsa wieprzowego. Mięso wówczas staje się tak delikatne, że łatwo odchodzi pod widelcem. Tak przygotowane mięso idealnie smakuje w bułeczce bao, na kanapce, w bułce czy zamiennik kotleta w hamburgerze.Warto jest być tu cierpliwym, gdyż w wyniku długiego duszenia otrzymamy delikatne mięso, które z łatwością poszarpiemy widelcem.
Składniki
- 2 kg karkówki
- 3 łyżki oleju
- 2 łyżki musztardy rosyjskiej
- 2 łyżeczki brązowego cukru
- 2 łyżeczki czerwonej papryki w proszku
- 1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku
- 2 płaskie łyżeczki soli
- 1 płaska łyżeczka pieprzu
- 1 czubata łyżka majeranku
- 2 ząbki czosnku
- Dodatkowo: 1 szklanka (250ml) bulionu, czerwonego wina lub piwa
Instrukcja
- Do miseczki wlać olej, dodać wyciśnięty przez praskę czosnek i pozostałe składniki, dokładnie wymieszać a następnie natrzeć nimi karkówkę. Przykryć folią aluminiową i odstawić do lodówki na noc.
- Następnie do naczynia żaroodpornego wlać bulion lub zamiennie piwo albo wino, ułożyć karkówkę, przykryć folią aluminiową i piec w temperaturze 140 stopni przez min. 6 godzin co jakiś czas polewając powstałym sosem. Na koniec ściągnąć folię aluminiową, temperaturę zwiększyć do 180 stopni i podpiec mięso przez 15 minut.
- Po upieczeniu poszarpać mięso widelcem. Można je podawać w bułeczkach bao bao, jako zamiennik kotleta w hamburgerze, czy po prostu na kanapce.
Notes
Szarpana (rwana) karkówka (pulled pork) nadaje się do wielu dań - od prostej kanapki, czy bułki z ulubionymi warzywami po bułeczki bao bao czy hamburgera, pyszna i rozpływająca się w ustach.
Komentarze