
Przepis na pyszną szarlotkę. Jeśli chcesz się cieszyć pysznym smakiem szarlotki - nie zmieniaj odmiany jabłek - najlepsza jest szara reneta. Pyszne słodkie ciasto kruche w połączeniu z kwaskowym musem z szarej renety to połączenie idealne.Zapraszam również na mój kanał na YOUTUBE - Twoja subskrypcja to dla mnie sygnał, że warto prowadzić bloga i że moje przepisy są dla Ciebie przydatne:)
Składniki
Ciasto kruche
- 300 g mąki pszennej
- 1 jajko (M)
- 4 łyżki cukru
- 250 g zimnego masła
- 1 op. cukru wanilinowego (16g)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Mus jabłkowy
- 1,5 kg jabłek (koniecznie szarej renety)
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki cukru
Dodatkowo
- cukier puder do posypania ciasta
Wyposażenie
- Blaszka 27 x 16 lub tortownica 24cm
Instrukcja
Ciasto kruche
- Przygotować ciasto kruche: mąkę przesiać do miski, dodać cukier, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia, dokładnie wymieszać a następnie przesypać na blat. Dodać pokrojone w kostkę zimne masło, całość posiekać, zagarniając mąkę.
- Na koniec dodać całe jajko i zagnieść ciasto, uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą, odłożyć do lodówki na czas przygotowania musu.
Mus jabłkowy
- Jabłka umyć, obrać pozbawić gniazd, pokroić w drobną kostkę lub zetrzeć na tarce. Przełożyć do woka lub dużą patelnię dodać cukier i cynamon, dokładnie wymieszać. Smażyć co jakiś czas mieszając, aby jabłka nie przywarły. Smażyć do momentu powstania musu.
Następnie
- Blachę wyłożyć papierem do pieczenia zapiąć rant.
- Ciasto kruche przekroić w pół. Jedną połową wykleić spód blachy. Ponakłuwać widelcem.
- Wyłożyć mus jabłkowy.
- Drugą połowę ciasta pokroić w grubsze plastry lub rozwałkować i ułożyć na mus jabłkowy.
- Piec w temperaturze 180 stopni (góra - dół) przez 50 minut.
Video
Notes
Szarlotka - prosty przepis. Ciasto jest dość szybkie w przygotowaniu a przede wszystkim proste i bardzo smaczne. Idealne połączenie słodkiego ciasta kruchego z kwaśnymi jabłkami, dlatego nie rezygnujcie z szarej renety - bo nie uzyskacie takiego efektu. Szara reneta nadaje się do szarlotki najbardziej.
Komentarze