Szarlotka

Szarlotka

Przepis na pyszną szarlotkę. Jeśli chcesz się cieszyć pysznym smakiem szarlotki - nie zmieniaj odmiany jabłek - najlepsza jest szara reneta. Pyszne słodkie ciasto kruche w połączeniu z kwaskowym musem z szarej renety to połączenie idealne.
Zapraszam również na mój kanał na YOUTUBE - Twoja subskrypcja to dla mnie sygnał, że warto prowadzić bloga i że moje przepisy są dla Ciebie przydatne:)

Składniki

Ciasto kruche

  • 300 g mąki pszennej
  • 1 jajko (M)
  • 4 łyżki cukru
  • 250 g zimnego masła
  • 1 op. cukru wanilinowego (16g)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Mus jabłkowy

  • 1,5 kg jabłek (koniecznie szarej renety)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki cukru

Dodatkowo

  • cukier puder do posypania ciasta
1 blaszka 27 x 16

Wyposażenie

  • Blaszka 27 x 16 lub tortownica 24cm

Instrukcja

Ciasto kruche

  • Przygotować ciasto kruche: mąkę przesiać do miski, dodać cukier, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia, dokładnie wymieszać a następnie przesypać na blat. Dodać pokrojone w kostkę zimne masło, całość posiekać, zagarniając mąkę.
  • Na koniec dodać całe jajko i zagnieść ciasto, uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą, odłożyć do lodówki na czas przygotowania musu.

Mus jabłkowy

  • Jabłka umyć, obrać pozbawić gniazd, pokroić w drobną kostkę lub zetrzeć na tarce. Przełożyć do woka lub dużą patelnię dodać cukier i cynamon, dokładnie wymieszać. Smażyć co jakiś czas mieszając, aby jabłka nie przywarły. Smażyć do momentu powstania musu.

Następnie

  • Blachę wyłożyć papierem do pieczenia zapiąć rant.
  • Ciasto kruche przekroić w pół. Jedną połową wykleić spód blachy. Ponakłuwać widelcem.
  • Wyłożyć mus jabłkowy.
  • Drugą połowę ciasta pokroić w grubsze plastry lub rozwałkować i ułożyć na mus jabłkowy.
  • Piec w temperaturze 180 stopni (góra - dół) przez 50 minut.
  • Szarlotka
5 from 3 votes

Video

Notes

Szarlotka - prosty przepis. Ciasto jest dość szybkie w przygotowaniu a przede wszystkim proste i bardzo smaczne. Idealne połączenie słodkiego ciasta kruchego z kwaśnymi jabłkami, dlatego nie rezygnujcie z szarej renety - bo nie uzyskacie takiego efektu. Szara reneta nadaje się do szarlotki najbardziej.
 
 

Podsumowanie

Course: Ciasta
Cuisine: Polska
Całkowity czas: 2 hrs

Komentarze

Dodaj komentarz