szarlotka z imbirem i kardamonem

Szarlotka z imbirem i kardamonem

Szarlotka petarda! Znika w mgnieniu oka, idealna na każdą okazję!

Składniki

Ciasto

  • 300 gram mąki tortowej
  • 200 gram masła
  • 100 gram cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 1 całe jajko
  • 1 płaska łyżka proszku do pieczenia

Nadzienie z jabłek

  • 2,5 kg jabłek
  • 1 łyżka cukru (ja miałam słodkie jabłka, w razie potrzeby dodaj więcej cukru)
  • 3 łyżki cynamonu
  • 0,5 płaskiej łyżeczki kardamonu
  • 1 łyżeczka startego świeżego imbiru

Pianka na jabłka

  • 2 białka
  • 50 gram cukru (zwykły kryształ)
10 porcji

Wyposażenie

  • Tortownica o szerokości 24 cm

Instrukcja

Ciasto

  • Do misy miksera wrzucić pocięte w kostkę zimne masło (prosto z lodówki), dodać mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder, wyrabiać mieszadłami do ciasta/ chleba aż do połączenia składników. Można też wyrabiać składniki ręcznie.
  • Dodać dwa żółtka i jedno całe jajko, wyrobić ciasto mikserem lub ręcznie i uformować kulę.
  • Ciasto podzielić na dwie połówki, zawinąć w folię spożywczą i lekko spłaszczyć ciasto. Wówczas łatwiej będzie je rozwałkować.
  • Włożyć do lodówki na czas przygotowania jabłek.

Nadzienie z jabłek

  • Jabłka umyć, obrać pokroić na drobną kostkę.
  • Smażyć w woku lub na dużej patelni na małym ogniu, dodać tarty imbir, kardamon i cynamon. Jabłka nie mogą się rozpadać, dlatego nie smażymy ich za długo.

Powrót do ciasta

  • Piekarnik nagrzać do temperatury 170 stopni.
  • Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz.
  • Wyciągnąć 1 ciasto z lodówki, lekko rozwałkować, wyłożyć na tortownicę, tak, aby lekko zachodziło na boki tortownicy. Podociskać palcami i ponakłuwać widelcem. Włożyć na chwilkę do lodówki.
  • W tym czasie ubić dwa białka na sztywną pianę stopniowo dodając cukier.
  • Wyciągnąć blachę z ciastem z lodówki, wyłożyć usmażone jabłka, przykryć ubitymi białkami.
  • Wyciągnąć drugie ciasto z lodówki, lekko rozwałkować ułożyć na górze ciasta. Obciąć wystające boki.
  • Piec w piekarniku w temperaturze 170 stopni (termoobieg) przez 60 minut. Jeśli góra będzie się przypiekać, przykryj ją papierem do pieczenia.
    szarlotka z imbirem i kardamonem
5 from 3 votes

Video

Notes

Przepisów na szarlotki jest wiele, ta jest wyjątkowa.. przepełniona smakiem jabłek i cynamonu.. szarlotka petarda!

Podsumowanie

Rodzaj: Ciasta
Kuchnia: Polska
Całkowity czas: 1 godzina 30 minuty

Komentarze

Dodaj komentarz