
Szarlotka petarda! Znika w mgnieniu oka, idealna na każdą okazję!
Składniki
Ciasto
- 300 gram mąki tortowej
- 200 gram masła
- 100 gram cukru pudru
- 2 żółtka
- 1 całe jajko
- 1 płaska łyżka proszku do pieczenia
Nadzienie z jabłek
- 2,5 kg jabłek
- 1 łyżka cukru (ja miałam słodkie jabłka, w razie potrzeby dodaj więcej cukru)
- 3 łyżki cynamonu
- 0,5 płaskiej łyżeczki kardamonu
- 1 łyżeczka startego świeżego imbiru
Pianka na jabłka
- 2 białka
- 50 gram cukru (zwykły kryształ)
Wyposażenie
- Tortownica o szerokości 24 cm
Instrukcja
Ciasto
- Do misy miksera wrzucić pocięte w kostkę zimne masło (prosto z lodówki), dodać mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder, wyrabiać mieszadłami do ciasta/ chleba aż do połączenia składników. Można też wyrabiać składniki ręcznie.
- Dodać dwa żółtka i jedno całe jajko, wyrobić ciasto mikserem lub ręcznie i uformować kulę.
- Ciasto podzielić na dwie połówki, zawinąć w folię spożywczą i lekko spłaszczyć ciasto. Wówczas łatwiej będzie je rozwałkować.
- Włożyć do lodówki na czas przygotowania jabłek.
Nadzienie z jabłek
- Jabłka umyć, obrać pokroić na drobną kostkę.
- Smażyć w woku lub na dużej patelni na małym ogniu, dodać tarty imbir, kardamon i cynamon. Jabłka nie mogą się rozpadać, dlatego nie smażymy ich za długo.
Powrót do ciasta
- Piekarnik nagrzać do temperatury 170 stopni.
- Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz.
- Wyciągnąć 1 ciasto z lodówki, lekko rozwałkować, wyłożyć na tortownicę, tak, aby lekko zachodziło na boki tortownicy. Podociskać palcami i ponakłuwać widelcem. Włożyć na chwilkę do lodówki.
- W tym czasie ubić dwa białka na sztywną pianę stopniowo dodając cukier.
- Wyciągnąć blachę z ciastem z lodówki, wyłożyć usmażone jabłka, przykryć ubitymi białkami.
- Wyciągnąć drugie ciasto z lodówki, lekko rozwałkować ułożyć na górze ciasta. Obciąć wystające boki.
- Piec w piekarniku w temperaturze 170 stopni (termoobieg) przez 60 minut. Jeśli góra będzie się przypiekać, przykryj ją papierem do pieczenia.
Video
Notes
Przepisów na szarlotki jest wiele, ta jest wyjątkowa.. przepełniona smakiem jabłek i cynamonu.. szarlotka petarda!
Komentarze