Szarlotka z budyniem i kruszonką

Szarlotka z budyniem i kruszonką

Delikatna szarlotka z budyniem i kruszonką na kruchym cieście. Wspaniałe połączenie kwaśnych jabłek i waniliowego budyniu.. jak dla mnie połączenie idealne.. jeszcze tylko lodzik waniliowy i jest baardzo pysznie:)

Składniki

Kruchy spód

  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 200 g mąki pszennej
  • 50 g cukru pudru
  • 200 g zimnego masła
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 całe jajko

Mus jabłkowy

  • 1,7 kg szarej renety
  • 1 łyżeczka cynamonu

Masa budyniowa

  • 1 op. budyniu waniliowego
  • 1/2 litra mleka

Dodatkowo do posypania

  • cukier puder

Kruszonka

  • 120 g mąki pszennej
  • 80 g masła
  • 60 g cukru
1 blaszka 27x 16

Wyposażenie

  • Blaszka 27 x 16 (moją kupiłam w lidlu, jest wygodna, ponieważ ma odpinany rant).

Instrukcja

Ciasto kruche

  • Na blat lub stolnicę przesiać mąkę pszenną i ziemniaczaną. Dodać szczyptę soli, cukier puder, proszek do pieczenia i pokrojone w kostkę zimne masło. Posiekać dokładnie nożem.
  • Następnie dodać jajko i zagnieść wszystkie składniki w jednolite ciasto. Następnie zawinąć je w folię spożywczą i wstawić do lodówki.

Mus jabłkowy

  • Jabłka (koniecznie szarą renetę) umyć, obrać, przekroić na ćwiartki, pozbawić gniazd nasiennych. Przygotować średniej wielkości garnek, skroić do niego jabłka pokrojone w cienkie plastry. Dodać łyżeczkę cynamonu i koło 50 ml wody. Smażyć, często mieszając aż jabłka rozpadną się. Pozostawić do ostudzenia.

Masa budyniowa

  • Budyń ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Jeśli nie zawiera cukru, dodać wg instrukcji na opakowaniu.

Kruszonka

  • Przygotować kruszonkę: Do miski wsypać mąkę i cukier. Dodać pokrojone w kostkę zimne masło i zagnieść palcami kruszonkę.

Następnie:

  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Blaszkę 27 x 16 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć rant, obciąć wystający papier.
  • Ciasto kruche wyjąć z lodówki, pokroić na plastry lub zetrzeć na tarce, pougniatać, aby powstał jednolity spód.
  • Ponakłuwać widelcem.
  • Wyłożyć mus jabłkowy.
  • Następnie wcześniej przygotowaną i ostudzoną masę budyniową.
  • I kruszonkę
  • Wstawić do piekarnika i piec 45 minut na złoty kolor.
    Szarlotka z budyniem i kruszonką
5 from 3 votes

Notes

Pyszna szarlotka z budyniem i kruszonką to idealne połącznie słodyczy i kwasowości jabłek. Jednak pamiętaj, aby nie zamieniać jabłek na inną odmianę - to musi być koniecznie szara reneta - wówczas będziecie zadowolenie z połącznia idealnego 🙂

Podsumowanie

Rodzaj: Ciasta, Szarlotki
Kuchnia: Polska
Całkowity czas: 2 godziny

Komentarze

Dodaj komentarz