
Delikatna szarlotka z budyniem i kruszonką na kruchym cieście. Wspaniałe połączenie kwaśnych jabłek i waniliowego budyniu.. jak dla mnie połączenie idealne.. jeszcze tylko lodzik waniliowy i jest baardzo pysznie:)
Składniki
Kruchy spód
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 200 g mąki pszennej
- 50 g cukru pudru
- 200 g zimnego masła
- szczypta soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 całe jajko
Mus jabłkowy
- 1,7 kg szarej renety
- 1 łyżeczka cynamonu
Masa budyniowa
- 1 op. budyniu waniliowego
- 1/2 litra mleka
Dodatkowo do posypania
- cukier puder
Kruszonka
- 120 g mąki pszennej
- 80 g masła
- 60 g cukru
Wyposażenie
- Blaszka 27 x 16 (moją kupiłam w lidlu, jest wygodna, ponieważ ma odpinany rant).
Instrukcja
Ciasto kruche
- Na blat lub stolnicę przesiać mąkę pszenną i ziemniaczaną. Dodać szczyptę soli, cukier puder, proszek do pieczenia i pokrojone w kostkę zimne masło. Posiekać dokładnie nożem.
- Następnie dodać jajko i zagnieść wszystkie składniki w jednolite ciasto. Następnie zawinąć je w folię spożywczą i wstawić do lodówki.
Mus jabłkowy
- Jabłka (koniecznie szarą renetę) umyć, obrać, przekroić na ćwiartki, pozbawić gniazd nasiennych. Przygotować średniej wielkości garnek, skroić do niego jabłka pokrojone w cienkie plastry. Dodać łyżeczkę cynamonu i koło 50 ml wody. Smażyć, często mieszając aż jabłka rozpadną się. Pozostawić do ostudzenia.
Masa budyniowa
- Budyń ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Jeśli nie zawiera cukru, dodać wg instrukcji na opakowaniu.
Kruszonka
- Przygotować kruszonkę: Do miski wsypać mąkę i cukier. Dodać pokrojone w kostkę zimne masło i zagnieść palcami kruszonkę.
Następnie:
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Blaszkę 27 x 16 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć rant, obciąć wystający papier.
- Ciasto kruche wyjąć z lodówki, pokroić na plastry lub zetrzeć na tarce, pougniatać, aby powstał jednolity spód.
- Ponakłuwać widelcem.
- Wyłożyć mus jabłkowy.
- Następnie wcześniej przygotowaną i ostudzoną masę budyniową.
- I kruszonkę
- Wstawić do piekarnika i piec 45 minut na złoty kolor.
Notes
Pyszna szarlotka z budyniem i kruszonką to idealne połącznie słodyczy i kwasowości jabłek. Jednak pamiętaj, aby nie zamieniać jabłek na inną odmianę - to musi być koniecznie szara reneta - wówczas będziecie zadowolenie z połącznia idealnego 🙂
Komentarze