Szarlotka świąteczna

Szarlotka świąteczna

Pyszna świąteczna szarlotka z dodatkiem orzechów pekan, tartej skórki pomarańczy i przyprawy piernikowej.

Składniki

  • 300 g mąki
  • 50 g cukru pudru
  • 160 g masła
  • 1 jajko
  • 2 łyżki zimnej wody

Jabłka

  • 1,5 kg szarej renety
  • 1 łyżeczka przyprawy piernikowej
  • 1 op. cukru wanilinowego (16g)

Orzechy

  • 3 garści orzechów pekan
  • 2 łyżeczki przyprawy piernikowej
  • starta skórka z 1 pomarańczy
1 forma do tarty

Wyposażenie

  • Forma do tarty

Instrukcja

Ciasto

  • Mąkę przesypać na blat, dodać cukier puder i pokrojone w kostkę zimne masło. Dokładnie posiekać nożem.
  • W cieście zrobić zagłębienie, dodać jajko i podlewając 2 łyżkami zimnej wody szybko zagnieść ciasto.
  • Uformować kulę, lekko ją rozpłaszczyć. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut.
  • Piekarnik nagrzać teraz do 180 stopni.

Jabłka

  • Jabłka umyć, obrać, przekroić na ćwiartki, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w cienkie plastry. Przełożyć do większego garnka (najlepiej z szerokim dnem) i skropić sokiem z połowy cytryny.
  • Dodać cukier wanilinowy i 1 łyżeczkę przyprawy do piernika. Smażyć razem aż jabłka się rozpadną, często mieszając. Można podlać małą ilością wodą, żeby jabłka nie przywierały.
  • Odstawić do ostudzenia.

Orzechy

  • Orzechy posiekać, dodać przyprawę do piernika i startą skórkę z pomarańczy, dokładnie wymieszać i odstawić.

Ciasto

  • Formę do tarty wysmarować masłem wraz z bokami. Kruche ciasto wyjąć z lodówki - podzielić na porcje 1/3 do 2/3. Rozwałkować większą część i wyłożyć nią formę do tarty, również boki, podziurkować widelcem.
  • Następnie włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (termo obieg) i podpiec 10 minut.
  • Mniejszą część ciasta rozwałkować na blacie oprószonym mąką. Foremkami powycinać gwiazdki, pozostałe skrawki ciasta zagnieść, rozwałkować i ponownie wyciąć gwiazdki. Odstawić.
  • Na podpieczone ciasto wyłożyć posiekane orzechy.
  • Następnie jabłka.
  • Na jabłka poukładać gwiazdki. Piec 25 - 30 minut w temperaturze 180 stopni (termo obieg) aż ciasto ładnie się przyrumieni. Czas należy dopasować do piekarnika, chodzi o to, aby nie podpiec za bardzo ciastek.
  • Szarlotka świąteczna
  • Pozostawić do ostudzenia w temperaturze pokojowej. Po studzeniu posypać cukrem pudrem.
    Szarlotka świąteczna
5 from 5 votes

Notes

Pyszna szarlotka z dodatkiem świątecznych smaków - orzechów i przyprawy piernikowej - pyszna i bardzo aromatyczna.

Podsumowanie

Course: Ciasta, Szarlotki
Cuisine: Polska
Całkowity czas: 1 hr

Komentarze

Dodaj komentarz