
Pyszna świąteczna szarlotka z dodatkiem orzechów pekan, tartej skórki pomarańczy i przyprawy piernikowej.
Składniki
- 300 g mąki
- 50 g cukru pudru
- 160 g masła
- 1 jajko
- 2 łyżki zimnej wody
Jabłka
- 1,5 kg szarej renety
- 1 łyżeczka przyprawy piernikowej
- 1 op. cukru wanilinowego (16g)
Orzechy
- 3 garści orzechów pekan
- 2 łyżeczki przyprawy piernikowej
- starta skórka z 1 pomarańczy
Wyposażenie
- Forma do tarty
Instrukcja
Ciasto
- Mąkę przesypać na blat, dodać cukier puder i pokrojone w kostkę zimne masło. Dokładnie posiekać nożem.
- W cieście zrobić zagłębienie, dodać jajko i podlewając 2 łyżkami zimnej wody szybko zagnieść ciasto.
- Uformować kulę, lekko ją rozpłaszczyć. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut.
- Piekarnik nagrzać teraz do 180 stopni.
Jabłka
- Jabłka umyć, obrać, przekroić na ćwiartki, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w cienkie plastry. Przełożyć do większego garnka (najlepiej z szerokim dnem) i skropić sokiem z połowy cytryny.
- Dodać cukier wanilinowy i 1 łyżeczkę przyprawy do piernika. Smażyć razem aż jabłka się rozpadną, często mieszając. Można podlać małą ilością wodą, żeby jabłka nie przywierały.
- Odstawić do ostudzenia.
Orzechy
- Orzechy posiekać, dodać przyprawę do piernika i startą skórkę z pomarańczy, dokładnie wymieszać i odstawić.
Ciasto
- Formę do tarty wysmarować masłem wraz z bokami. Kruche ciasto wyjąć z lodówki - podzielić na porcje 1/3 do 2/3. Rozwałkować większą część i wyłożyć nią formę do tarty, również boki, podziurkować widelcem.
- Następnie włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (termo obieg) i podpiec 10 minut.
- Mniejszą część ciasta rozwałkować na blacie oprószonym mąką. Foremkami powycinać gwiazdki, pozostałe skrawki ciasta zagnieść, rozwałkować i ponownie wyciąć gwiazdki. Odstawić.
- Na podpieczone ciasto wyłożyć posiekane orzechy.
- Następnie jabłka.
- Na jabłka poukładać gwiazdki. Piec 25 - 30 minut w temperaturze 180 stopni (termo obieg) aż ciasto ładnie się przyrumieni. Czas należy dopasować do piekarnika, chodzi o to, aby nie podpiec za bardzo ciastek.
- Pozostawić do ostudzenia w temperaturze pokojowej. Po studzeniu posypać cukrem pudrem.
Notes
Pyszna szarlotka z dodatkiem świątecznych smaków - orzechów i przyprawy piernikowej - pyszna i bardzo aromatyczna.
Komentarze