Sycylijskie ciasto pomarańczowo migdałowe

Sycylijskie ciasto pomarańczowo migdałowe

Wilgotne i aromatyczne ciasto pachnące latem bez mąki - zamiast tego mielone migdały i gotowane pomarańcze. Poniżej znajdziecie również filmik z przygotowania - zachęcam do subskrypcji kanału Esencjakulinarna na Youtube:)

Składniki

  • 3 pomarańcze (bio, w przypadku zwykłych dokładnie umyć szczoteczką skórkę)
  • 250 g mielonych migdałów
  • 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g cukru
  • 6 jajek
1 tortownica 24cm

Wyposażenie

  • Tortownica 24 cm

Instrukcja

  • Pomarańcze dokładnie umyć, wyszorować szczoteczką. Przełożyć do garnka, zalać wodą i gotować do miękkości, następnie odcedzić i pozostawić do całkowitego ostudzenia.
  • Do miski przesypać 250 g mielonych migdałów, 200g cukru, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, dokładnie wymieszać.
  • Ostudzone pomarańcze pokroić na ćwiartki, powyjmować pestki. Ćwiartki wraz ze skórką i całym miąższem przełożyć do blendera kielichowego i zmiksować. Odstawić.
  • Do misy miksera wbić 6 jajek, zmiksować na puszystą masę. Następnie dodać do niej suche składniki (wymieszane wcześniej migdały cukier i proszek do pieczenia) oraz pulpę z pomarańczy, zmiksować na niskich obrotach miksera.
  • Tortownicę 24cm wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz, odciąć wystający papier.
  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni (grzałka góra- dół).
  • Ciasto przelać do tortownicy, piec w 180℃ przez 50 minut (do suchego patyczka).
    Sycylijskie ciasto pomarańczowo migdałowe
5 from 1 vote

Video

Notes

Pyszne, wilgotne, pachnące latem ciasto, idealne do południowej kawy.

Podsumowanie

Course: Ciasta
Cuisine: Włoska
Całkowity czas: 50 minutes

Komentarze

Dodaj komentarz