
Wilgotne i aromatyczne ciasto pachnące latem bez mąki - zamiast tego mielone migdały i gotowane pomarańcze. Poniżej znajdziecie również filmik z przygotowania - zachęcam do subskrypcji kanału Esencjakulinarna na Youtube:)
Składniki
- 3 pomarańcze (bio, w przypadku zwykłych dokładnie umyć szczoteczką skórkę)
- 250 g mielonych migdałów
- 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g cukru
- 6 jajek
Wyposażenie
- Tortownica 24 cm
Instrukcja
- Pomarańcze dokładnie umyć, wyszorować szczoteczką. Przełożyć do garnka, zalać wodą i gotować do miękkości, następnie odcedzić i pozostawić do całkowitego ostudzenia.
- Do miski przesypać 250 g mielonych migdałów, 200g cukru, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, dokładnie wymieszać.
- Ostudzone pomarańcze pokroić na ćwiartki, powyjmować pestki. Ćwiartki wraz ze skórką i całym miąższem przełożyć do blendera kielichowego i zmiksować. Odstawić.
- Do misy miksera wbić 6 jajek, zmiksować na puszystą masę. Następnie dodać do niej suche składniki (wymieszane wcześniej migdały cukier i proszek do pieczenia) oraz pulpę z pomarańczy, zmiksować na niskich obrotach miksera.
- Tortownicę 24cm wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz, odciąć wystający papier.
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni (grzałka góra- dół).
- Ciasto przelać do tortownicy, piec w 180℃ przez 50 minut (do suchego patyczka).
Video
Notes
Pyszne, wilgotne, pachnące latem ciasto, idealne do południowej kawy.
Polecam Wam to ciasto z całego serca – jest grudkowate, pyszne, smak Sycylii.