
Surówka z kiszonej kapusty jest nie tylko smaczna, ale także posiada wiele korzyści zdrowotnych, dlatego warto ją regularnie spożywać.
Składniki
- 400 g kiszonej kapusty
- 1/2 białej cebuli
- 1 łyżka posiekanej pietruszki
- 1/2 średniej marchewki
- 3 łyżki oleju roślinnego
- 1/2 jabłka
- pieprz
- 1 łyżeczka cukru
Wyposażenie
- Półmisek
Instrukcja
- Kapustę odsączyć z soku nie płukać, pokroić.
- Połowę cebuli posiekać w drobną kostkę. Sparzyć wrzątkiem na sitku. Połowę jabłka obrać, pokroić w drobną kostkę. Marchewkę obrać, pokroić w cienkie słupki (na szatkownicy). Pietruszkę posiekać drobno. Całość wymieszać dokładnie z kapustą.
- Surówkę polać 3 łyżkami oleju roślinnego i posypać 1 łyżeczką cukru, doprawić pieprzemi dokładnie wymieszać. Odstawić do lodówki na 1h.
Notes
Kiszona kapusta, będąc fermentowanym produktem, może mieć różne wartości odżywcze w zależności od składu, sposobu przygotowania i długości fermentacji. Oto przybliżone wartości odżywcze dla 100g kiszonej kapusty:
- Kalorie: około 19 kcal
- Białko: około 1,4 g
- Węglowodany: około 4,3 g (w tym błonnik pokarmowy)
- Tłuszcz: około 0,1 g
- Witamina C: około 15 mg (zależne od długości przechowywania)
- Witamina K: około 42 µg
- Witamina B6: około 0,1 mg
- Kwas foliowy: około 18 µg
- Magnez: około 18 mg
- Potas: około 170 mg
- Sód: około 600-800 mg (wartość ta może znacznie się różnić w zależności od sposobu przygotowania i płukania kapusty)
Komentarze