Surówka z kiszonej kapusty

Surówka z kiszonej kapusty

Surówka z kiszonej kapusty jest nie tylko smaczna, ale także posiada wiele korzyści zdrowotnych, dlatego warto ją regularnie spożywać.

Składniki

  • 400 g kiszonej kapusty
  • 1/2 białej cebuli
  • 1 łyżka posiekanej pietruszki
  • 1/2 średniej marchewki
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • 1/2 jabłka
  • pieprz
  • 1 łyżeczka cukru
6 porcji

Wyposażenie

  • Półmisek

Instrukcja

  • Kapustę odsączyć z soku nie płukać, pokroić.
  • Połowę cebuli posiekać w drobną kostkę. Sparzyć wrzątkiem na sitku. Połowę jabłka obrać, pokroić w drobną kostkę. Marchewkę obrać, pokroić w cienkie słupki (na szatkownicy). Pietruszkę posiekać drobno. Całość wymieszać dokładnie z kapustą.
  • Surówkę polać 3 łyżkami oleju roślinnego i posypać 1 łyżeczką cukru, doprawić pieprzemi dokładnie wymieszać. Odstawić do lodówki na 1h.
    Surówka z kiszonej kapusty
5 from 1 vote

Notes

Kiszona kapusta, będąc fermentowanym produktem, może mieć różne wartości odżywcze w zależności od składu, sposobu przygotowania i długości fermentacji. Oto przybliżone wartości odżywcze dla 100g kiszonej kapusty:
  • Kalorie: około 19 kcal
  • Białko: około 1,4 g
  • Węglowodany: około 4,3 g (w tym błonnik pokarmowy)
  • Tłuszcz: około 0,1 g
  • Witamina C: około 15 mg (zależne od długości przechowywania)
  • Witamina K: około 42 µg
  • Witamina B6: około 0,1 mg
  • Kwas foliowy: około 18 µg
  • Magnez: około 18 mg
  • Potas: około 170 mg
  • Sód: około 600-800 mg (wartość ta może znacznie się różnić w zależności od sposobu przygotowania i płukania kapusty)
Wartości te są przybliżone i mogą się różnić w zależności od konkretnego produktu i metody przygotowania. Kiszonki są również źródłem korzystnych dla zdrowia mikroorganizmów probiotycznych, które mogą wspomagać zdrowie układu pokarmowego.

Podsumowanie

Course: Appetizer, Surówki
Cuisine: Polska
Całkowity czas: 20 minutes

Komentarze

Dodaj komentarz