Surówka Colesław

Surówka Colesław

Popularna surówka colesław na bazie kapusty, marchewki i majonezu. U mnie z dodatkiem pietruszki.

Składniki

  • 1 mała główka białej kapusty
  • 2 średniej wielkości marchewki
  • 1 mała cebula
  • ½ szklanki majonezu (szklanka = 250ml)
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 1 łyżeczka cukru
  • pieprz i sól do smaku
8 porcji

Wyposażenie

  • duża miska
  • szatkownica

Instrukcja

  • Warzywa myjemy. Odcinamy głąb a kapustę drobno szatkujemy. Marchewkę obieramy i szatkujemy. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Pietruszkę drobno siekamy.
  • Do półmiska przekładamy majonez, śmietanę, ocet jabłkowy, cukier i musztardę. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy rózgą aż powstanie jednolity sos. Polewamy poszatkowane warzywa i dokładnie mieszamy.
  • Przyprawiamy solą i pieprzem.
    Surówka Colesław
5 from 1 vote

Uwagi

Surówka Colesław to jedna z moich ulubionych surówek do obiadu. Jest szybka w przygotowaniu i zawsze smakuje.

Podsumowanie

Rodzaj: Appetizer, Surówki
Kuchnia: Polska
Całkowity czas: 20 minuty

Komentarze

Dodaj komentarz