Surówka Colesław
Popularna surówka colesław na bazie kapusty, marchewki i majonezu. U mnie z dodatkiem pietruszki.
Składniki
- 1 mała główka białej kapusty
- 2 średniej wielkości marchewki
- 1 mała cebula
- ½ szklanki majonezu (szklanka = 250ml)
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- 1 łyżeczka cukru
- pieprz i sól do smaku
Wyposażenie
- duża miska
- szatkownica
Instrukcja
- Warzywa myjemy. Odcinamy głąb a kapustę drobno szatkujemy. Marchewkę obieramy i szatkujemy. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Pietruszkę drobno siekamy.
- Do półmiska przekładamy majonez, śmietanę, ocet jabłkowy, cukier i musztardę. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy rózgą aż powstanie jednolity sos. Polewamy poszatkowane warzywa i dokładnie mieszamy.
- Przyprawiamy solą i pieprzem.
Uwagi
Surówka Colesław to jedna z moich ulubionych surówek do obiadu. Jest szybka w przygotowaniu i zawsze smakuje.
Komentarze