
Pyszny Strudel z jabłkami (Apfelstrudel). Najlepszy przepis na pyszne lekkie ciasto. Kluczem do sukcesu jest grubość ciasta, powinno być idealnie cienkie..
Składniki
Ciasto
- 250 gram mąki pszennej (ja użyłam tortową typ 450)
- szczypta soli
- 1 łyżka octu
- 1 łyżka miękkiego masła
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka cukru pudru
- 60 ml zimnej wody
Nadzienie
- 1 kg kwaśnych jabłek (najlepsza jest szara reneta)
- 100 gram rodzynek
- 3 łyżki rumu
- 2 łyżki cukru
- 3 łyżki cynamonu
- 1 garść prażonych orzeszków pinii
- 1 żółtko do posmarowania ciasta + łyżka mleka
Dodatkowo
- 70 gram bułki tartej
- 100 gram roztopionego masła
Instrukcja
Ciasto
- Do misy miksera przesiać 250 gram mąki. Dodać szczyptę soli, jajko, miękkie masło, ocet, olej, cukier puder i zimną wodę.
- Wszystkie składniki dokładnie wymieszać - najlepiej mieszadłem do wyrabiania chleba.
- Następnie lekko posypać blat mąką i zagnieść ręcznie ciasto - około 10 minut, wówczas będzie dobrze wyrobione i sprężyste.
- Uformować kulę i przełożyć do miski skropionej olejem. Przykryć ściereczką i odstawić na 20 minut. W tym czasie przygotować jabłka.
Nadzienie
- Rodzynki przesypać do miski zalać rumem, odstawić.
- Jabłka umyć, obrać, pokroić w grubszą kostkę, przełożyć do większej miski lub woka.
- Do jabłek dodać cynamon, cukier, dokładnie wymieszać. Rodzynki odsączyć z rumu. Do jabłek dodać same rodzynki bez rumu i dokładnie wymieszać.
- Orzeszki pinii uprażyć na suchej patelni, dodać do jabłek i wymieszać. Odstawić.
Wałkowanie ciasta
- Na blacie ułożyć lnianą ściereczkę. Posypać lekko mąką.
- Ciasto wytrzeć z oleju. Rozwałkować na ścierce w kształcie prostokąta. Ciasto musi być cienkie jak papier, bardzo mocno rozwałkowane.
- Odkrawamy zaokrąglone boki, tak, aby uzyskać prostokąt.
- W tym czasie roztopić masło i dodać do niego bułkę tarą, dokładnie wymieszać, chwilkę ostudzić a następnie rozsmarować na cieście. Ale nie na całym! Z każdej strony zostawić ranty na około 3cm cm, wówczas ciasto przy składaniu dobrze się sklei.
- Na środku ułożyć jabłka, pamiętając również o pozostawieniu suchych rantów ciasta.
- W pierwszej kolejności założyć krótsze boki ciasta.
- A następnie z pomocą ściereczki zawinąć ciasto wzdłuż dłuższego boku.
- Na blasze ułożyć papier do pieczenia. Uwaga! Ciasto jest delikatne, dlatego najlepiej jest przenosić je na ściereczce.
- W osobnej misce roztrzepać żółtko z łyżką mleka. Posmarować nim ciasto.
- Piec w temperaturze 180 stopni przez 35 - 40 minut (termo obieg). Ciasto powinno być pięknie zarumienione, także dostosuj czas pieczenia do Twojego piekarnika, sprawdzając czy jest zarumienione.
- Podawać z sosem waniliowym.
Notes
Strudel z jabłkami to pyszna przekąska do kawy na niedzielne popołudnie. Strudla uwielbiam za to, że ciasto jest tak cienkie i właściwie tylko otula pyszne jabłka..
Komentarze