Strudel z jabłkami

Strudel z jabłkami

Pyszny Strudel z jabłkami (Apfelstrudel). Najlepszy przepis na pyszne lekkie ciasto. Kluczem do sukcesu jest grubość ciasta, powinno być idealnie cienkie..

Składniki

Ciasto

  • 250 gram mąki pszennej (ja użyłam tortową typ 450)
  • szczypta soli
  • 1 łyżka octu
  • 1 łyżka miękkiego masła
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 60 ml zimnej wody

Nadzienie

  • 1 kg kwaśnych jabłek (najlepsza jest szara reneta)
  • 100 gram rodzynek
  • 3 łyżki rumu
  • 2 łyżki cukru
  • 3 łyżki cynamonu
  • 1 garść prażonych orzeszków pinii
  • 1 żółtko do posmarowania ciasta + łyżka mleka

Dodatkowo

  • 70 gram bułki tartej
  • 100 gram roztopionego masła
10 porcji

Instrukcja

Ciasto

  • Do misy miksera przesiać 250 gram mąki. Dodać szczyptę soli, jajko, miękkie masło, ocet, olej, cukier puder i zimną wodę.
  • Wszystkie składniki dokładnie wymieszać - najlepiej mieszadłem do wyrabiania chleba.
  • Następnie lekko posypać blat mąką i zagnieść ręcznie ciasto - około 10 minut, wówczas będzie dobrze wyrobione i sprężyste.
  • Uformować kulę i przełożyć do miski skropionej olejem. Przykryć ściereczką i odstawić na 20 minut. W tym czasie przygotować jabłka.

Nadzienie

  • Rodzynki przesypać do miski zalać rumem, odstawić.
  • Jabłka umyć, obrać, pokroić w grubszą kostkę, przełożyć do większej miski lub woka.
  • Do jabłek dodać cynamon, cukier, dokładnie wymieszać. Rodzynki odsączyć z rumu. Do jabłek dodać same rodzynki bez rumu i dokładnie wymieszać.
  • Orzeszki pinii uprażyć na suchej patelni, dodać do jabłek i wymieszać. Odstawić.

Wałkowanie ciasta

  • Na blacie ułożyć lnianą ściereczkę. Posypać lekko mąką.
  • Ciasto wytrzeć z oleju. Rozwałkować na ścierce w kształcie prostokąta. Ciasto musi być cienkie jak papier, bardzo mocno rozwałkowane.
  • Odkrawamy zaokrąglone boki, tak, aby uzyskać prostokąt.
  • W tym czasie roztopić masło i dodać do niego bułkę tarą, dokładnie wymieszać, chwilkę ostudzić a następnie rozsmarować na cieście. Ale nie na całym! Z każdej strony zostawić ranty na około 3cm cm, wówczas ciasto przy składaniu dobrze się sklei.
  • Na środku ułożyć jabłka, pamiętając również o pozostawieniu suchych rantów ciasta.
  • W pierwszej kolejności założyć krótsze boki ciasta.
  • A następnie z pomocą ściereczki zawinąć ciasto wzdłuż dłuższego boku.
  • Na blasze ułożyć papier do pieczenia. Uwaga! Ciasto jest delikatne, dlatego najlepiej jest przenosić je na ściereczce.
  • W osobnej misce roztrzepać żółtko z łyżką mleka. Posmarować nim ciasto.
  • Piec w temperaturze 180 stopni przez 35 - 40 minut (termo obieg). Ciasto powinno być pięknie zarumienione, także dostosuj czas pieczenia do Twojego piekarnika, sprawdzając czy jest zarumienione.
  • Podawać z sosem waniliowym.
    Strudel z jabłkami
5 from 2 votes

Notes

Strudel z jabłkami to pyszna przekąska do kawy na niedzielne popołudnie. Strudla uwielbiam za to, że ciasto jest tak cienkie i właściwie tylko otula pyszne jabłka..

Podsumowanie

Course: Ciasta
Cuisine: Austriacka, Polska
Całkowity czas: 1 hr

Komentarze

Dodaj komentarz