
Stek z tuńczyka smażony na oliwie z oliwek z delikatną sałatką. Szybka i pyszna propozycja na zdrowe danie.
Składniki
- 2 steki z tuńczyka
- oliwa z oliwek
- kawałek sałaty lodowej
- 2 garści świeżych kiełków fasoli mung
- 1 zielony ogórek
- kilka świeżych pieczarek
- sos balsamiczny
- ocet balsamiczny
- sól pieprz
Wyposażenie
- Patelnia grillowa
Instrukcja
- Steki umyć, dodać soli i pieprzu. Na patelni grillowej rozgrzać troszkę oliwy z oliwek. Moje steki miały 1,5 cm grubości - smażyłam 2-3 minuty z każdej strony, żeby środek był delikatny.
- Sałatę lodową podrzeć do półmiska, dodać pokrojone w plastry pieczarki, świeży ogórek i kiełki fasoli mung. Dodadać soli i pieprzu do smaku, całość skropić lekko octem balsamicznym i oliwą z oliwek. Dokładnie wymieszać. Sałatkę lekko polać sosem balsamicznym. Smacznego!
Notes
Szybki i pyszny obiad. Stek z tuńczyka należy smażyć krótko, wówczas jest delikatny. Przesmażona ryba będzie gumowata.
Komentarze