Smażony stek z tuńczyka

Smażony stek z tuńczyka

Stek z tuńczyka smażony na oliwie z oliwek z delikatną sałatką. Szybka i pyszna propozycja na zdrowe danie.

Składniki

  • 2 steki z tuńczyka
  • oliwa z oliwek
  • kawałek sałaty lodowej
  • 2 garści świeżych kiełków fasoli mung
  • 1 zielony ogórek
  • kilka świeżych pieczarek
  • sos balsamiczny
  • ocet balsamiczny
  • sól pieprz
2 porcje

Wyposażenie

  • Patelnia grillowa

Instrukcja

  • Steki umyć, dodać soli i pieprzu. Na patelni grillowej rozgrzać troszkę oliwy z oliwek. Moje steki miały 1,5 cm grubości - smażyłam 2-3 minuty z każdej strony, żeby środek był delikatny.
  • Sałatę lodową podrzeć do półmiska, dodać pokrojone w plastry pieczarki, świeży ogórek i kiełki fasoli mung. Dodadać soli i pieprzu do smaku, całość skropić lekko octem balsamicznym i oliwą z oliwek. Dokładnie wymieszać. Sałatkę lekko polać sosem balsamicznym. Smacznego!
    Stek z tuńczyka
  • Smażony stek z tuńczyka
5 from 1 vote

Notes

Szybki i pyszny obiad. Stek z tuńczyka należy smażyć krótko, wówczas jest delikatny. Przesmażona ryba będzie gumowata.

Podsumowanie

Course: Danie główne, Obiad
Cuisine: Polska
Całkowity czas: 20 minutes

Komentarze

Dodaj komentarz