Sos beszamelowy
Najlepszy przepis na sos beszamelowy. Zachęcam do spróbowania mojego prostego przepisu na sos beszamelowy. Dobrze dobrane proporcje składników sprawiają, że sos jest szybki i prosty w przygotowaniu.Kilka wskazówek zanim zaczniesz - zanim dodam mleko do masła podgrzewam lekko mleko, tak do 40 stopni. Dzięki temu masło zachowa swoją strukturę.Po wlaniu mleka do masła będziesz mieć wrażenie, że sos jest za rzadki.. Tak ma być. Trzeba cierpliwie mieszać aż sos zgęstnieje. Nie dodawaj dodatkowo mąki bo zepsujesz sos.Jeśli nie planujesz od razu wykorzystywać sosu przykryj go folią spożywczą. Wówczas na powierzchni nie powstanie kożuch.
Składniki
- 50 gram masła
- 3 łyżki mąki pszennej
- 2 szklanki letniego mleka
- sól
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
Wyposażenie
- rondelek, rózga
Instrukcja
- W rondelku umieścić masło, roztopić je na małej mocy palnika.
- Dodać mąkę cały czas mieszając rózgą lub łyżką. Mieszać aż do połączenia składników.
- Dodać letnie mleko. Całość będzie bardzo rzadka i tak ma być. Sos należy mieszać tak długo aż zgęstnieje.
- Gdy sos będzie już gęsty, dodać soli do smaku i gałkę muszkatołową.
- Sos jest od razu gotowy do spożycia.
Uwagi
Sos beszamelowy idealnie nadaje się do zapiekanek makaronowych. Smacznego!
Witam
Czy sos beszamelowy można zrobić dzień wcześniej? i czy trezba wtedy przechowywać go w lodówce?
Pozdrawiam
Marta
Tak sos beszamelowy można zrobić dzień wcześniej i przechowywać w lodówce. Po przygotowaniu należy go ostudzić, a następnie przełożyć do szczelnego pojemnika, aby nie wchłaniał zapachów z lodówki. Przechowywany w lodówce sos beszamelowy zachowa świeżość 2-3dni.