Soczysta karkówka
Pyszna soczysta karkówka marynowana dzień wcześniej, następnie grillowana a później pieczona.
Składniki
- 700 g karkówki
- 7 łyżek jasnego sosu sojowego
- 9 łyżek oleju roślinnego
- 3 łyżeczki miodu
- 3 łyżeczki ostrej musztardy
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki suszonego tymianku
- 1/3 łyżeczki ostrej papryki w proszku
- świeży rozmaryn
Wyposażenie
- naczynie żaroodporne
- grill elektryczny
- duży półmisek
Instrukcja
- Karkówkę umyć, pokroić w plastry.
- Do dużego półmiska przelać 9 łyżek oleju roślinnego, 7 łyżek jasnego sosu sojowego, 3 łyżeczki ostrej musztardy, 3 łyżeczki miodu, wycisnąć przez praskę 4 ząbki czosnku, dodać 2 łyżeczki suszonego tymianku oraz 1/3 łyżeczki ostrej papryki w proszku. Wszystkie składniki wymieszać dokładnie rózgą a następnie namoczyć dokładnie wszystkie plastry karkówki.
- Karkówkę pozostawić przez noc w marynacie.
- Następnego dnia rozgrzać grill elektryczny. Karkówkę smażyć ok. 15 minut na grillu, następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego zalać marynatą, ułożyć kilka gałązek świeżego rozmarynu. Piec 30 minut w temperaturze 180 stopni (termoobieg).
- Tak przygotowana karkówka świetnie smakuje z pieczonymi ziemniaczkami lub kopytkami.
Uwagi
Tak przygotowana karkówka idealnie nadaje się na większe imprezy. Pasują do niej wszelkie sałatki, pieczone lub gotowane ziemniaki.
Komentarze