Soczysta karkówka

Soczysta karkówka

Pyszna soczysta karkówka marynowana dzień wcześniej, następnie grillowana a później pieczona.

Składniki

  • 700 g karkówki
  • 7 łyżek jasnego sosu sojowego
  • 9 łyżek oleju roślinnego
  • 3 łyżeczki miodu
  • 3 łyżeczki ostrej musztardy
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1/3 łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • świeży rozmaryn
6 kotletów

Wyposażenie

  • naczynie żaroodporne
  • grill elektryczny
  • duży półmisek

Instrukcja

  • Karkówkę umyć, pokroić w plastry.
  • Do dużego półmiska przelać 9 łyżek oleju roślinnego, 7 łyżek jasnego sosu sojowego, 3 łyżeczki ostrej musztardy, 3 łyżeczki miodu, wycisnąć przez praskę 4 ząbki czosnku, dodać 2 łyżeczki suszonego tymianku oraz 1/3 łyżeczki ostrej papryki w proszku. Wszystkie składniki wymieszać dokładnie rózgą a następnie namoczyć dokładnie wszystkie plastry karkówki.
  • Karkówkę pozostawić przez noc w marynacie.
  • Następnego dnia rozgrzać grill elektryczny. Karkówkę smażyć ok. 15 minut na grillu, następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego zalać marynatą, ułożyć kilka gałązek świeżego rozmarynu. Piec 30 minut w temperaturze 180 stopni (termoobieg).
  • Tak przygotowana karkówka świetnie smakuje z pieczonymi ziemniaczkami lub kopytkami.
    Soczysta karkówka
5 from 1 vote

Uwagi

Tak przygotowana karkówka idealnie nadaje się na większe imprezy. Pasują do niej wszelkie sałatki, pieczone lub gotowane ziemniaki.

Podsumowanie

Rodzaj: Danie główne
Kuchnia: Polska
Całkowity czas: 1 godzina

Komentarze

Dodaj komentarz