Smażony łosoś ze szparagami

Smażony łosoś ze szparagami

Smażony łosoś ze szparagami w sosie śmietanowo ziołowym z dodatkiem parmezanu

Składniki

Łosoś

  • 400 g łososia ze skórą
  • suszony majeranek
  • olej do smażenia, sól, pieprz
  • pół cytryny

Sos

  • garść pietruszki
  • garść koperku
  • 1 ząbek czosnku
  • 200 g śmietany
  • 2 czubate łyżki jogurtu greckiego
  • 1 łyżka kaparów z zalewy
  • 2 łyżki tartego parmezanu lub grana padano

Dodatkowo

  • 500 g świeżych szparagów
2 porcje

Instrukcja

  • Rybę umyć podzielić na 2 porcje, przyprawić majerankiem, solą i pieprzem, skropić cytryną, odstawić na 5 minut.
  • Szparagi umyć, odciąć końcówki, obrać, ugotować w osolonej wodzie do miękkości.
  • W rondelku lub na patelni rozgrzać małą ilość (1-2 łyżki) oliwy z oliwek. Ja bardzo lubię przygotowywać sosy na oliwie z oliwek, należy jednak pamiętać, że oliwa nie lubi wysokich temperatur, dlatego tylko lekko ją rozgrzewamy. Dodać wyciśnięty czosnek, lekko podsmażyć, żeby wydobyć aromat. Dodać stopniowo śmietanę, następnie jogurt grecki, tarty parmezan i kapary. Na koniec dodać posiekaną pietruszkę i koperek. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, odstawić.
  • Na drugiej patelni rozgrzać olej, ułożyć rybę, smażyć wpierw od strony skóry. Ja smażę pod przykryciem, wówczas ryba szybciej dochodzi. Następnie podsmażyć chwilkę z drugiej strony, żeby ryba doszła w środku.
  • Podawać ze szparagami.
    Smażony łosoś ze szparagami
5 from 3 votes

Notes

Smażony łosoś ze szparagami, na pysznym sosie śmietanowo ziołowym to bardzo, ale to bardzo pyszna propozycja na szybki obiadek. Sos ziołowy z dodatkiem parmezanu idealnie nadaje się do smażonego czy pieczonego łososia - to na prawdę niebo w g...:)

Podsumowanie

Rodzaj: Danie główne, Obiad
Kuchnia: Polska
Całkowity czas: 45 minuty

Komentarze

Dodaj komentarz