
Smażony łosoś ze szparagami w sosie śmietanowo ziołowym z dodatkiem parmezanu
Składniki
Łosoś
- 400 g łososia ze skórą
- suszony majeranek
- olej do smażenia, sól, pieprz
- pół cytryny
Sos
- garść pietruszki
- garść koperku
- 1 ząbek czosnku
- 200 g śmietany
- 2 czubate łyżki jogurtu greckiego
- 1 łyżka kaparów z zalewy
- 2 łyżki tartego parmezanu lub grana padano
Dodatkowo
- 500 g świeżych szparagów
Instrukcja
- Rybę umyć podzielić na 2 porcje, przyprawić majerankiem, solą i pieprzem, skropić cytryną, odstawić na 5 minut.
- Szparagi umyć, odciąć końcówki, obrać, ugotować w osolonej wodzie do miękkości.
- W rondelku lub na patelni rozgrzać małą ilość (1-2 łyżki) oliwy z oliwek. Ja bardzo lubię przygotowywać sosy na oliwie z oliwek, należy jednak pamiętać, że oliwa nie lubi wysokich temperatur, dlatego tylko lekko ją rozgrzewamy. Dodać wyciśnięty czosnek, lekko podsmażyć, żeby wydobyć aromat. Dodać stopniowo śmietanę, następnie jogurt grecki, tarty parmezan i kapary. Na koniec dodać posiekaną pietruszkę i koperek. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, odstawić.
- Na drugiej patelni rozgrzać olej, ułożyć rybę, smażyć wpierw od strony skóry. Ja smażę pod przykryciem, wówczas ryba szybciej dochodzi. Następnie podsmażyć chwilkę z drugiej strony, żeby ryba doszła w środku.
- Podawać ze szparagami.
Notes
Smażony łosoś ze szparagami, na pysznym sosie śmietanowo ziołowym to bardzo, ale to bardzo pyszna propozycja na szybki obiadek. Sos ziołowy z dodatkiem parmezanu idealnie nadaje się do smażonego czy pieczonego łososia - to na prawdę niebo w g...:)
Komentarze