Smażony łosoś ze szparagami

Smażony łosoś ze szparagami

Smażony łosoś ze szparagami w sosie śmietanowo ziołowym z dodatkiem parmezanu

Składniki

Łosoś

  • 400 gram łososia ze skórą
  • suszony majeranek
  • olej do smażenia, sól, pieprz
  • pół cytryny

Sos

  • garść pietruszki
  • garść koperku
  • 1 ząbek czosnku
  • 200 gram śmietany
  • 2 czubate łyżki jogurtu greckiego
  • 2 łyżki tartego parmezanu lub grana padano

Dodatkowo

  • 500 gram świeżych szparagów
2 porcje

Instrukcja

  • Rybę umyć podzielić na 2 porcje, przyprawić majerankiem, solą i pieprzem, skropić cytryną, odstawić na 5 minut.
  • Szparagi umyć, odciąć końcówki, obrać, ugotować w osolonej wodzie do miękkości.
  • W rondelku lub na patelni rozgrzać małą ilość (1-2 łyżki) oliwy z oliwek. Ja bardzo lubię przygotowywać sosy na oliwie z oliwek, należy jednak pamiętać, że oliwa nie lubi wysokich temperatur, dlatego tylko lekko ją rozgrzewamy. Dodać wyciśnięty czosnek, lekko podsmażyć, żeby wydobyć aromat. Dodać stopniowo śmietanę, następnie jogurt grecki i tarty parmezan. Na koniec dodać posiekaną pietruszkę i koperek. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, odstawić.
  • Na drugiej patelni rozgrzać olej, ułożyć rybę, smażyć wpierw od strony skóry. Ja smażę pod przykryciem, wówczas ryba szybciej dochodzi. Następnie podsmażyć chwilkę z drugiej strony, żeby ryba doszła w środku.
  • Przed podaniem łososia, warto zdjąć skórę, po usmażeniu bardzo łatwo odchodzi. Ja łososia podaję zawsze na sosie, obok szparagi, ale to już kwestia, kto jak lubi.. Smaczności!
    Smażony łosoś ze szparagami
5 from 3 votes

Notes

Smażony łosoś ze szparagami, na pysznym sosie śmietanowo ziołowym to bardzo, ale to bardzo pyszna propozycja na szybki obiadek. Sos ziołowy z dodatkiem parmezanu idealnie nadaje się do smażonego czy pieczonego łososia - to na prawdę niebo w g...:)

Podsumowanie

Course: Danie główne, Obiad
Cuisine: Polska
Całkowity czas: 45 mins

Komentarze

Dodaj komentarz