Słony karmel

Słony karmel

Przepis na słony karmel - szybki i prosty a karmel pyszny...

Składniki

  • 100 g cukru
  • 50 g masła
  • 100 ml śmietanki 30%
  • szczypta soli
4 porcje

Wyposażenie

  • rondelek

Instrukcja

  • Do rondelka przesypać cukier, rozprowadzić dokładnie po całym dnie rondelka.
  • Powoli podgrzewać, nie można mieszać. Podgrzewać do czasu aż cukier rozpuści się i zacznie brązowieć, uważać, żeby nie przypalić. Można lekko potrząsać rondelkiem, ale nie mieszać łyżką.
  • Gdy cukier osiągnie brązowy kolor dodać masło i wymieszać już łyżką aż składniki dobrze się połączą.
  • Następnie dodać 100 ml śmietanki 30% dokładnie wymieszać, aż składniki połączą się i stworzą jednolitą masę. Na koniec dodać szczyptę soli. Lepiej zawsze dodać mniej soli i sprawdzić smak, niż przesolić.
    Słony karmel
  • Przelać do słoiczka na sos lub sosjerki.
5 from 5 votes

Notes

Przepis na słony karmel. Słony karmel jest idealny do lodów, jako polewa do ciast czy tart. Pyszny i szybki w przygotowaniu.

Podsumowanie

Course: desery, słodkości
Cuisine: Polska
Całkowity czas: 20 mins

Komentarze

Dodaj komentarz