
Przepis na słony karmel - szybki i prosty a karmel pyszny...
Składniki
- 100 g cukru
- 50 g masła
- 100 ml śmietanki 30%
- szczypta soli
Wyposażenie
- rondelek
Instrukcja
- Do rondelka przesypać cukier, rozprowadzić dokładnie po całym dnie rondelka.
- Powoli podgrzewać, nie można mieszać. Podgrzewać do czasu aż cukier rozpuści się i zacznie brązowieć, uważać, żeby nie przypalić. Można lekko potrząsać rondelkiem, ale nie mieszać łyżką.
- Gdy cukier osiągnie brązowy kolor dodać masło i wymieszać już łyżką aż składniki dobrze się połączą.
- Następnie dodać 100 ml śmietanki 30% dokładnie wymieszać, aż składniki połączą się i stworzą jednolitą masę. Na koniec dodać szczyptę soli. Lepiej zawsze dodać mniej soli i sprawdzić smak, niż przesolić.
- Przelać do słoiczka na sos lub sosjerki.
Notes
Przepis na słony karmel. Słony karmel jest idealny do lodów, jako polewa do ciast czy tart. Pyszny i szybki w przygotowaniu.
Mój ulubiony przepis na karmel – polecam!