
Najprostsze dania są najlepsze. Marynowaną cebulkę możesz przygotować dzień wcześniej i przechowywać w lodówce. Tak przygotowana cebula świetnie komponuje się ze wszelkimi sałatkami - również tutaj jest idealna.Poniżej znajdziecie również filmik z moich przygotowań:)
Składniki
- 1 wiaderko filetów śledziowych w solance
- sok z połowy cytryny
- 250 g suszonych pomidorów z zalewy (ok. 1 i ½ słoiczka)
- 3 łyżki kaparów
- 3 łyżki marynowanej cebuli (poniżej zostawiam link do przepisu. Marynowaną cebulę trzeba przygotować co najmniej 40 minut wcześniej, żeby skruszała i straciła ostrość. Możesz przygotować ją dzień wcześniej i przechowywać w lodówce).
- oliwa z oliwek, sól, pieprz
Instrukcja
- Śledzie wyjmujemy z solanki, zalewamy zimną wodą i moczymy ok. 3h co jakiś czas zmieniając wodę.
- Przygotuj marynowaną cebulkę i odstaw na conajmniej 40 minut do lodówki. Tu pozostawiam Ci link do przepisu na marynowaną cebulkę
- Po ok. 3h śledzie płuczemy, kroimy w wąskie paski, skrapiamy sokiem z połowy cytryny.
- Pomidory suszone z zalewy kroimy w wąskie paski, dodajemy do śledzi.
- Następnie dodajemy 3 łyżki kaparów, 2-3 łyżki marynowanej cebulki, skrapiamy oliwą z oliwek, delikatnie mieszamy i w razie potrzeby doprawiamy. Odstawiamy do lodówki na 24h, żeby smaki "się przeszły".
Film
Uwagi
Śledzie w tej postaci uwielbiam - koniecznie wypróbujcie ten przepis a zagości w Waszych domach na dłużej.
Komentarze