Śledzie w sosie chrzanowym

Śledzie w sosie chrzanowym

Pyszne i szybkie w przygotowaniu śledzie w sosie chrzanowym.

Składniki

  • 500 g filetów śledziowych z zalewy solonej (wiaderko) 1
  • 1 duża czerwona cebula
  • 1 duże słodkie jabłko
  • 3 ogórki kiszone

Sos chrzanowy

  • 3 czubate łyżeczki chrzanu ze słoiczka
  • 2 czubate łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurt greckiego
  • sól, pieprz
10 porcji

Wyposażenie

  • Półmisek

Instrukcja

  • Śledzie z wiaderka przekładamy do zimnej wody i odstawiamy na kilka godzin. Warto w międzyczasie zmienić wodę.
  • Gdy śledzie nie będą już tak słone płuczemy je i kroimy na paski ok. 1,5 cm i przekładamy do półmiska.
  • Ogórki kiszone kroimy w drobną kostkę, cebulę siekamy, jabłko obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy do śledzi.

Sos chrzanowy

  • Do półmiska przekładamy 3 czubate łyżeczki chrzanu, dodajemy 2 łyżki jogurtu greckiego i 2 czubate łyżki majonezu. Doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy rózgą.
  • Gotowy sos przelewamy do sałatki śledziowej, dokładnie mieszamy i w razie potrzeby doprawiamy. Posypujemy szczypiorkiem i odstawiamy na noc do lodówki, żeby smaki się przeszły.
    Śledzie w sosie chrzanowym
5 from 1 vote

Uwagi

Pyszna śledzie w sosie chrzanowym, idealne na Święta i nie tylko!

Podsumowanie

Rodzaj: Appetizer
Kuchnia: Polska
Całkowity czas: 20 minuty

Komentarze

Dodaj komentarz