Śledzie w sosie chrzanowym
Pyszne i szybkie w przygotowaniu śledzie w sosie chrzanowym.
Składniki
- 500 g filetów śledziowych z zalewy solonej (wiaderko) 1
- 1 duża czerwona cebula
- 1 duże słodkie jabłko
- 3 ogórki kiszone
Sos chrzanowy
- 3 czubate łyżeczki chrzanu ze słoiczka
- 2 czubate łyżki majonezu
- 2 łyżki jogurt greckiego
- sól, pieprz
Wyposażenie
- Półmisek
Instrukcja
- Śledzie z wiaderka przekładamy do zimnej wody i odstawiamy na kilka godzin. Warto w międzyczasie zmienić wodę.
- Gdy śledzie nie będą już tak słone płuczemy je i kroimy na paski ok. 1,5 cm i przekładamy do półmiska.
- Ogórki kiszone kroimy w drobną kostkę, cebulę siekamy, jabłko obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy do śledzi.
Sos chrzanowy
- Do półmiska przekładamy 3 czubate łyżeczki chrzanu, dodajemy 2 łyżki jogurtu greckiego i 2 czubate łyżki majonezu. Doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy rózgą.
- Gotowy sos przelewamy do sałatki śledziowej, dokładnie mieszamy i w razie potrzeby doprawiamy. Posypujemy szczypiorkiem i odstawiamy na noc do lodówki, żeby smaki się przeszły.
Uwagi
Pyszna śledzie w sosie chrzanowym, idealne na Święta i nie tylko!
Komentarze