Śledzie pod pierzynką

Śledzie pod pierzynką

Pyszna sałatka śledziowa, idealna nie tylko na Święta.

Składniki

  • 600 g filetów śledziowych z solanki
  • 4 ziemniaki
  • 1 biała cebula
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 3 ugotowane buraki (kupuję już gotowane)
  • 4 ogórki kiszone
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 50 g żółtego sera, startego na grubych oczkach tarki
  • szczypior

Sos

  • 3 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • 2 łyżeczki tartego chrzanu
  • sól, pieprz
2 półmiski

Wyposażenie

  • 2 półmiski

Instrukcja

Sos

  • Do miski przekładamy: 3 łyżki majonezu, 2 łyżki jogurtu, 2 łyżeczki tartego chrzanu, sól, pieprz. Dokładnie mieszamy.

Sałatka

  • Filety śledziowe moczymy ok. 3h w zimnej wodzie co jakiś czas zmieniając wodę.
  • 4 ziemniaki gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie.
  • 4 jajka gotujemy na twardo.
  • 50 g sera ścieramy na grubych oczkach tarki.
  • Warzywa obieramy, kroimy w drobną kostkę.
  • Śledzie kroimy w cienkie paski, skrapiamy sokiem z cytryny, mieszamy z drobno posiekaną cebulką.
  • Jeśli sałatkę układacie w szklanym naczyniu, pamiętajcie, aby buraki układać na spodzie, ponieważ jeśli puszczą sok będąc w górnej warstwie sałatka będzie wyglądać mniej apetycznie.
  • Sałatkę układamy warstwowo, na początek śledzie wymieszane z cebulką, następnie pokrojone w drobną kostkę: buraki, warstwa sosu, następnie ziemniaki, znów śledzie, ogórki kiszone, warstwa sosu i na koniec starty ser i pokrojone w drobną kostkę jajka. Całość posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
    Śledzie pod pierzynką
5 from 1 vote

Notes

Śledzie pod pierzynką smakują najlepiej w kolejne dni, gdy smaki się przejdą - są wyśmienite!

Podsumowanie

Rodzaj: Sałatki
Kuchnia: Polska
Całkowity czas: 30 minuty

Komentarze

Dodaj komentarz