
Pyszna sałatka śledziowa, idealna nie tylko na Święta.
Składniki
- 600 g filetów śledziowych z solanki
- 4 ziemniaki
- 1 biała cebula
- 2 łyżki soku z cytryny
- 3 ugotowane buraki (kupuję już gotowane)
- 4 ogórki kiszone
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 50 g żółtego sera, startego na grubych oczkach tarki
- szczypior
Sos
- 3 łyżki majonezu
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- 2 łyżeczki tartego chrzanu
- sól, pieprz
Wyposażenie
- 2 półmiski
Instrukcja
Sos
- Do miski przekładamy: 3 łyżki majonezu, 2 łyżki jogurtu, 2 łyżeczki tartego chrzanu, sól, pieprz. Dokładnie mieszamy.
Sałatka
- Filety śledziowe moczymy ok. 3h w zimnej wodzie co jakiś czas zmieniając wodę.
- 4 ziemniaki gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie.
- 4 jajka gotujemy na twardo.
- 50 g sera ścieramy na grubych oczkach tarki.
- Warzywa obieramy, kroimy w drobną kostkę.
- Śledzie kroimy w cienkie paski, skrapiamy sokiem z cytryny, mieszamy z drobno posiekaną cebulką.
- Jeśli sałatkę układacie w szklanym naczyniu, pamiętajcie, aby buraki układać na spodzie, ponieważ jeśli puszczą sok będąc w górnej warstwie sałatka będzie wyglądać mniej apetycznie.
- Sałatkę układamy warstwowo, na początek śledzie wymieszane z cebulką, następnie pokrojone w drobną kostkę: buraki, warstwa sosu, następnie ziemniaki, znów śledzie, ogórki kiszone, warstwa sosu i na koniec starty ser i pokrojone w drobną kostkę jajka. Całość posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
Notes
Śledzie pod pierzynką smakują najlepiej w kolejne dni, gdy smaki się przejdą - są wyśmienite!
Komentarze