Śledzie po kaszubsku

Śledzie po kaszubsku

Moje ulubione śledzie po kaszubsku. Śledzie po kaszubsku znalazły uznanie nie tylko regionalne, ale w całej Polsce. Śledzie można przygotować w wersji klasycznej lub z dodatkami jak żurawina. U mnie wersja z żurawiną i suszonymi śliwkami - HIT na naszych imprezach.
Dodatki takie jak żurawina lub rodzynki, suszone śliwki w szczególności do gustu przypadną tym, którzy lubią wytrawne smaki przełamane słodką nutą. Wersja klasyczna jest bardziej neutralna a połączenie śledzi z sosem pomidorowym i cebulą bardzo smaczne.
U nas króluje wersja poniżej.

Składniki

  • 600 g filetów śledziowych z solanki
  • 1 łyżka cukru
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 5 łyżek octu winnego
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 1 puszka pomidorów (pulpa)
  • 2 łyżeczki keczupu
  • 4 białe cebule
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 2-3 listki laurowe
  • 4 suszone śliwki
  • 1 łyżka suszonej żurawiny (opcjonalnie)
8 porcji

Wyposażenie

  • Półmisek

Instrukcja

  • Śledzie moczyć 3h w zimnej wodzie, co jakiś czas zmieniając wodę.
  • Następnie pokroić filety śledziowe na kawałki.
  • Cebule obrać, pokroić w piórka, zeszklić na oliwie z oliwek.
  • Następnie dodać 1 łyżkę cukru i chwilkę smażyć. Dodać 5 łyżek jasnego octu winnego, dodać 3 listki laurowe, 4 ziarenka ziela angielskiego, pół łyżeczki słodkiej papryki, 1 puszkę pulpy pomidorowej 1 (u mnie domowa passata pomidorowa) i 2 łyżeczki keczupu.
  • Całość wymieszać i dusić kilka minut, pod koniec dodać 1 łyżkę żurawiny i 4 suszone śliwki (pokrojone na mniejsze kawałki), chwilkę dusić razem, żeby owoce zmiękły.
  • Zdjąć z ognia i pozostawić do ostudzenia.
  • Po ostudzeniu układać warstwę śledzi i przekładać sosem. Śledzie po kaszubsku najlepiej smakują w kolejny dzień a nawet po dwóch dniach, kiedy smaki się przegryzą.
    Śledzie po kaszubsku
5 from 1 vote

Video

Notes

Śledzie to obowiązkowy składnik świątecznego menu. Można je przygotować w  wielu różnych smakach, każdy znajdzie odpowiedni przepis dla siebie.
 
 

Podsumowanie

Course: Appetizer, Starter
Cuisine: Polska
Całkowity czas: 40 minutes

Komentarze

Dodaj komentarz