
Moje ulubione śledzie po kaszubsku. Śledzie po kaszubsku znalazły uznanie nie tylko regionalne, ale w całej Polsce. Śledzie można przygotować w wersji klasycznej lub z dodatkami jak żurawina. U mnie wersja z żurawiną i suszonymi śliwkami - HIT na naszych imprezach.Dodatki takie jak żurawina lub rodzynki, suszone śliwki w szczególności do gustu przypadną tym, którzy lubią wytrawne smaki przełamane słodką nutą. Wersja klasyczna jest bardziej neutralna a połączenie śledzi z sosem pomidorowym i cebulą bardzo smaczne. U nas króluje wersja poniżej.
Składniki
- 600 g filetów śledziowych z solanki
- 1 łyżka cukru
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 4 łyżki octu winnego
- ½ łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- 8-9 łyżek pomidorów z puszki (pulpa)
- 4 białe cebule
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 2-3 listki laurowe
- 1 łyżka suszonej żurawiny
- 4 suszone śliwki
Wyposażenie
- Półmisek
Instrukcja
- Namoczone filety śledziowe pokroić na kawałki.
- Cebule obrać, pokroić w piórka, zeszklić na oliwie z oliwek.
- Następnie dodać 1 łyżkę cukru i chwilkę smażyć. Dodać 4 łyżki jasnego octu winnego, dodać 3 listki laurowe, 4 ziarenka ziela angielskiego, pół łyżeczki słodkiej papryki i 1 puszkę pulpy pomidorowej (u mnie domowa passata pomidorowa)
- Całość wymieszać i dusić kilka minut, pod koniec dodać 1 łyżkę żurawiny i 4 suszone śliwki, chwilkę podusić razem, żeby owoce zmiękły.
- Zdjąć z ognia i pozostawić do ostudzenia.
- Po ostudzeniu układać warstwę śledzi i przekładać sosem. Śledzie po kaszubsku najlepiej smakują w kolejny dzień a nawet po dwóch dniach, kiedy smaki się przegryzą.
Notes
Śledzie to obowiązkowy składnik świątecznego menu. Można je przygotować w wielu różnych smakach, każdy znajdzie odpowiedni przepis dla siebie.
Komentarze