
Śledź w oleju z octem i majerankiem. Jeśli planujesz przygotować większą porcję - na każde 250 ml oleju dodaj 2 łyżki octu.
Składniki
- 600 gram matiasów
- 500 ml oleju rzepakowego
- 4 łyżki octu
- 5 średniej wielkości cebuli
- 2 liście laurowe
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 300 gram papryki konserwowej (po odsączeniu)
- majeranek, pieprz
- 3-4 gałązki świeżego rozmarynu
Instrukcja
- Śledzie namoczyć 2 godziny wcześniej.
- Cebulę obrać, pokroić w piórka.
- W rondelku zagotować wodę z listkami laurowymi i zielem angielskim, po zagotowaniu dodać pokrojoną cebulę, odstawić z ognia na 3-4 minuty, odcedzić. Cebulę pozostawić do całkowitego ostudzenia.
- Przygotować zalewę: na każde 250 ml oleju - 2 łyżki octu + czubata łyżka suszonego majeranku + świeżo mielony pieprz do smaku.
- Śledzie i paprykę konserwową pokroić w paski. Układać w słoiku warstwami: Cebula - śledź - papryka. Zalać przygotowaną zalewą, dodać gałązki rozmarynu . Przechowywać w lodówce.
Notes
Śledź w oleju (z octem i majerankiem)- tradycyjny i pyszny.. Na każdą imprezę, nie tylko świąteczną.
Komentarze