Śledź w oleju

Śledź w oleju

Śledź w oleju z octem i majerankiem. Jeśli planujesz przygotować większą porcję - na każde 250 ml oleju dodaj 2 łyżki octu.

Składniki

  • 600 gram matiasów
  • 500 ml oleju rzepakowego
  • 4 łyżki octu
  • 5 średniej wielkości cebuli
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 300 gram papryki konserwowej (po odsączeniu)
  • majeranek, pieprz
  • 3-4 gałązki świeżego rozmarynu
15 porcji

Instrukcja

  • Śledzie namoczyć 2 godziny wcześniej.
  • Cebulę obrać, pokroić w piórka.
  • W rondelku zagotować wodę z listkami laurowymi i zielem angielskim, po zagotowaniu dodać pokrojoną cebulę, odstawić z ognia na 3-4 minuty, odcedzić. Cebulę pozostawić do całkowitego ostudzenia.
  • Przygotować zalewę: na każde 250 ml oleju - 2 łyżki octu + czubata łyżka suszonego majeranku + świeżo mielony pieprz do smaku.
  • Śledzie i paprykę konserwową pokroić w paski. Układać w słoiku warstwami: Cebula - śledź - papryka. Zalać przygotowaną zalewą, dodać gałązki rozmarynu . Przechowywać w lodówce.
    Śledź w oleju
5 from 2 votes

Notes

Śledź w oleju (z octem i majerankiem)- tradycyjny i pyszny.. Na każdą imprezę, nie tylko świąteczną.

Podsumowanie

Course: Zakąska
Cuisine: Polska
Całkowity czas: 15 mins

Komentarze

Dodaj komentarz