Seromakowiec

Seromakowiec

Pyszny seromakowiec idealny nie tylko na Święta - palce lizać! Jeśli wolicie - możecie użyć gotowej masy makowej, wystarczy dodać do niej 3 ubite ze szczyptą soli na sztywno białka.
Poniżej znajdziecie również filmik z moich przygotowań:)

Składniki

Masa serowa

  • 750 g twarogu już zmielonego, ale nie z wiaderka
  • 3 jajka + 3 żółtka z masy makowej
  • 160 g cukru (drobnego do wypieków)
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
  • 1 op. budyniu waniliowego

Mak

  • 200 g maku (już zmielony, jest dostępny w sklepach)
  • 400 ml gorącego mleka
  • 3 białka (żółtka dajemy do masy serowej)
  • 50 g mielonych migdałów
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka posiekanej suszonej żurawiny
  • 1 łyżka kandyzowanej skórki z pomarańczy

Polewa

  • 100 g gorzkiej czekolady 65%
  • 100 g śmietanki 30%
  • wiórki kokosowe
1 keksówka 24cm x 11cm

Wyposażenie

  • keksówka 30 cm x 11 cm
  • Papier do pieczenia

Instrukcja

  • Mak 200g (już zmielony) przesypujemy do miski, zalewamy 400 ml gorącego mleka. Przykrywamy talerzem i odstawiamy na 40 minut.
  • W tym czasie oddzielamy żółtka od białek (łącznie 6 jaj).
  • 6 żółtek ucieramy z 160g drobnego cukru na puszystą masę, następnie dodajemy 750g twarogu (kupiłam już zmielony, ale nie z wiaderka) 1 łyżkę ekstraktu z wanilii i dokładnie ucieramy.
  • Na koniec dodajemy 1 op. budyniu waniliowego i ucieramy na niskich obrotach.
  • Masę serową przekładamy do dużej miski.
  • Misę miksera myjemy, dokładnie wycieramy i przelewamy 6 białek, dodajemy szczyptę soli i miksujemy aż piana stanie się sztywna.
  • Połowę białek dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy szpatułką. Drugą część białek pozostawiamy do maku.

Masa makowa

  • Mak odcedzamy na sitku z nadmiaru mleka, przekładamy do większej miski.
  • Do maku dodajemy 3 łyżki cukru, 2 łyżki miodu, 50g mielonych migdałów, 1 łyżkę posiekanej żurawiny, 1 łyżki kandyzowanej skórki z pomarańczy, połowę ubitych białek. Dokładnie mieszamy do połączenia się składników.
  • Keksówkę 24cm x 11cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy po kilka łyżek masy serowej, następnie maku, tak aż cała powierzchnia się pokryje. Drugi rząd tam gdzie był mak, dajemy masę serową.
  • Pieczemy w 170 (grzałka góra - dół) przez 60 minut, następnie zmniejszamy temp. do 140 stopni i pieczemy jeszcze ok. 10-15 minut.
  • Ciasto pozostawiamy do ostudzenia, następnie pozostawiamy na noc w lodówce.
  • Następnego dnia wyjmujemy z formy przytrzymując za papier. Ostrożnie zdejmujemy papier i zabieramy się za polewę.

Polewa

  • W rondelku zagotowujemy wodę, ustawiamy na nim metalową miskę dodajemy 100g czekolady 65% i 100g śmietanki 30%. Mieszamy aż do rozpuszczenia się składników, polewamy ciasto i posypujemy wiórkami kokosowymi. Smacznego!
    Seromakowiec
  • Seromakowiec
5 from 3 votes

Video

Notes

Seromakowiec jest wyśmienity, króluje na stole nie tylko na Święta!

Podsumowanie

Course: Serniki
Cuisine: Polska
Całkowity czas: 1 hour

Komentarze

Dodaj komentarz