Seromakowiec
Pyszny seromakowiec idealny nie tylko na Święta - palce lizać! Jeśli wolicie - możecie użyć gotowej masy makowej, wystarczy dodać do niej 3 ubite ze szczyptą soli na sztywno białka.Poniżej znajdziecie również filmik z moich przygotowań:)
Składniki
Masa serowa
- 750 g twarogu już zmielonego, ale nie z wiaderka
- 3 jajka + 3 żółtka z masy makowej
- 160 g cukru (drobnego do wypieków)
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii
- 1 op. budyniu waniliowego
Mak
- 200 g maku (już zmielony, jest dostępny w sklepach)
- 400 ml gorącego mleka
- 3 białka (żółtka dajemy do masy serowej)
- 50 g mielonych migdałów
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka posiekanej suszonej żurawiny
- 1 łyżka kandyzowanej skórki z pomarańczy
Polewa
- 100 g gorzkiej czekolady 65%
- 100 g śmietanki 30%
- wiórki kokosowe
Wyposażenie
- keksówka 30 cm x 11 cm
- Papier do pieczenia
Instrukcja
- Mak 200g (już zmielony) przesypujemy do miski, zalewamy 400 ml gorącego mleka. Przykrywamy talerzem i odstawiamy na 40 minut.
- W tym czasie oddzielamy żółtka od białek (łącznie 6 jaj).
- 6 żółtek ucieramy z 160g drobnego cukru na puszystą masę, następnie dodajemy 750g twarogu (kupiłam już zmielony, ale nie z wiaderka) 1 łyżkę ekstraktu z wanilii i dokładnie ucieramy.
- Na koniec dodajemy 1 op. budyniu waniliowego i ucieramy na niskich obrotach.
- Masę serową przekładamy do dużej miski.
- Misę miksera myjemy, dokładnie wycieramy i przelewamy 6 białek, dodajemy szczyptę soli i miksujemy aż piana stanie się sztywna.
- Połowę białek dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy szpatułką. Drugą część białek pozostawiamy do maku.
Masa makowa
- Mak odcedzamy na sitku z nadmiaru mleka, przekładamy do większej miski.
- Do maku dodajemy 3 łyżki cukru, 2 łyżki miodu, 50g mielonych migdałów, 1 łyżkę posiekanej żurawiny, 1 łyżki kandyzowanej skórki z pomarańczy, połowę ubitych białek. Dokładnie mieszamy do połączenia się składników.
- Keksówkę 24cm x 11cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy po kilka łyżek masy serowej, następnie maku, tak aż cała powierzchnia się pokryje. Drugi rząd tam gdzie był mak, dajemy masę serową.
- Pieczemy w 170 (grzałka góra - dół) przez 60 minut, następnie zmniejszamy temp. do 140 stopni i pieczemy jeszcze ok. 10-15 minut.
- Ciasto pozostawiamy do ostudzenia, następnie pozostawiamy na noc w lodówce.
- Następnego dnia wyjmujemy z formy przytrzymując za papier. Ostrożnie zdejmujemy papier i zabieramy się za polewę.
Polewa
- W rondelku zagotowujemy wodę, ustawiamy na nim metalową miskę dodajemy 100g czekolady 65% i 100g śmietanki 30%. Mieszamy aż do rozpuszczenia się składników, polewamy ciasto i posypujemy wiórkami kokosowymi. Smacznego!
Film
Uwagi
Seromakowiec jest wyśmienity, króluje na stole nie tylko na Święta!
Komentarze