Serniko - makowiec

Serniko - makowiec

Pyszny serniko - makowiec na spodzie z ciastek maślanych. Szybki w przygotowaniu, to też duża zaleta:)

Składniki

Spód

  • 400 g ciastek maślanych
  • 60 g masła

Masa makowa

  • 850 g masy makowej (ja użyłam gotową - bakalland)
  • 1 garść suszonych moreli
  • 1 garść orzechów pekan
  • 90 g ciemnej czekolady (60% kakao)
  • skórka pomarańczowa starta z 2 pomarańczy
  • 100 g śmietanki 30 %
  • 3 jajka (rozmiar M)

Masa serowa

  • 1 kg sera z kubełka (ja miałam president)
  • 200 g cukru
  • 50 g mąki pszennej
  • 5 jajek rozmiar M
  • 1 op. budyniu waniliowego
  • 2 op. cukru wanilinowego
1 blaszka 20 x 30

Wyposażenie

  • Blaszka 20 x 30 cm, z zapinanym rantem

Instrukcja

  • Blachę wyłożyć papierem do pieczenia zapiąć rant. Jeśli nie masz zapinanego rantu posmaruj wcześniej blachę masłem, wówczas papier przylgnie do blachy.

Spód

  • Ciasteczka maślane pokruszyć, dodać roztopione masło dokładnie wymieszać. Wyłożyć na blachę, dokładnie pougniatać ręką, odstawić do lodówki.

Masa makowa

  • Masę makową wyłożyć do większej miski.
  • Czekoladę, orzechy pekan i morele posiekać, dodać do masy makowej.
  • Zetrzeć skórkę z 2 pomarańczy (bez białej części), dodać do masy makowej.
  • Następnie dodać 3 jajka i 100 g śmietanki 30%, całość dokładnie wymieszać, odstawić.

Masa serowa

  • Do misy miksera przełożyć twaróg, dodać cukier, mąkę, cukier wanilinowy i budyń waniliowy. Wszystkie składniki dokładnie zmiksować.
  • Następnie dodawać po jednym jajku cały czas miksując. Kolejne jajko po połączeniu się składników.

Następnie

  • Na spód ciastek wylać najpierw masę makową, wyrównać powierzchnię łyżką. Następnie na masę wylać masę serową.
  • Piec w temperaturze 180 stopni przez 15 minut (termo obieg) a następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec 60 minut.
    Serniko - makowiec
  • Serniko - makowiec
5 from 1 vote

Notes

Pyszny i szybki w wykonaniu serniko - makowiec. Idealny do południowej kawki i wszelkie imprezy.

Podsumowanie

Course: Ciasta, makowce, Serniki
Cuisine: Polska
Całkowity czas: 1 hr

Komentarze

Dodaj komentarz