
Pyszny serniko - makowiec na spodzie z ciastek maślanych. Szybki w przygotowaniu, to też duża zaleta:)
Składniki
Spód
- 400 g ciastek maślanych
- 60 g masła
Masa makowa
- 850 g masy makowej (ja użyłam gotową - bakalland)
- 1 garść suszonych moreli
- 1 garść orzechów pekan
- 90 g ciemnej czekolady (60% kakao)
- skórka pomarańczowa starta z 2 pomarańczy
- 100 g śmietanki 30 %
- 3 jajka (rozmiar M)
Masa serowa
- 1 kg sera z kubełka (ja miałam president)
- 200 g cukru
- 50 g mąki pszennej
- 5 jajek rozmiar M
- 1 op. budyniu waniliowego
- 2 op. cukru wanilinowego
Wyposażenie
- Blaszka 20 x 30 cm, z zapinanym rantem
Instrukcja
- Blachę wyłożyć papierem do pieczenia zapiąć rant. Jeśli nie masz zapinanego rantu posmaruj wcześniej blachę masłem, wówczas papier przylgnie do blachy.
Spód
- Ciasteczka maślane pokruszyć, dodać roztopione masło dokładnie wymieszać. Wyłożyć na blachę, dokładnie pougniatać ręką, odstawić do lodówki.
Masa makowa
- Masę makową wyłożyć do większej miski.
- Czekoladę, orzechy pekan i morele posiekać, dodać do masy makowej.
- Zetrzeć skórkę z 2 pomarańczy (bez białej części), dodać do masy makowej.
- Następnie dodać 3 jajka i 100 g śmietanki 30%, całość dokładnie wymieszać, odstawić.
Masa serowa
- Do misy miksera przełożyć twaróg, dodać cukier, mąkę, cukier wanilinowy i budyń waniliowy. Wszystkie składniki dokładnie zmiksować.
- Następnie dodawać po jednym jajku cały czas miksując. Kolejne jajko po połączeniu się składników.
Następnie
- Na spód ciastek wylać najpierw masę makową, wyrównać powierzchnię łyżką. Następnie na masę wylać masę serową.
- Piec w temperaturze 180 stopni przez 15 minut (termo obieg) a następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec 60 minut.
Notes
Pyszny i szybki w wykonaniu serniko - makowiec. Idealny do południowej kawki i wszelkie imprezy.
Komentarze