
Puszysty sernik z pianką mango. Pieczenie tego sernika zaplanuj dzień wcześniej przed imprezą, powinien spędzić noc w lodówce. Jest wyśmienity - na prawdę warto na niego chwilkę poczekać.Poniżej zamieściłam dla Was filmik z procesu przygotowania, żeby pokazać, jak prosty a zarazem efektowany jest ten serniczek. Zapraszam Was tym samym do subskrybowania mojego kanału na Youtube @esencjakulinarna
Składniki
Ciasteczkowy spód
- 200 g ciastek maślanych
- 50 g masła
Masa serowa
- 250 g mascarpone
- 250 g twarogu półtłustego (3 krotnie zmielony - można blenderem)
- 4 jajka
- 1 op. cukru wanilinowego
- 80 ml śmietanki 30%
- 120 g cukru drobnego do wypieków
- 1 op. budyniu waniliowego
- 1 łyżka mąki pszennej
Pianka mango
- 600 g pulpy z mango (można kupić w puszkach)
- 24 g żelatyny w proszku
- 350 ml śmietanki 30%
Wyposażenie
- 1 Tortownica 24 cm
Instrukcja
Ciasteczkowy spód
- Do miski pokruszyć 200g ciastek maślanych. 50g masła rozpuścić w mikrofali lub rondlu, dodać do ciastek, dokładnie wymieszać.
- Tortownicę 24cm wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz, obciąć wystający papier.
- Ciastka wraz z rozpuszczonym masłem przesypać do tortownicy, dokładnie dociskać ręką, aby stworzyły zwarty spód. Odstawić.
Masa serowa
- Do misy miksera przełożyć zmielony twaróg oraz mascarpone. Dodać 120g cukru i 1 op. cukru wanilinowego, dokładnie zmiksować.
- Następnie dodawać po jednym jajku za każdym razem dokładnie miksując. Kolejne jajko dopiero po połączeniu składników.
- Dodać 1 op. budyniu waniliowego oraz 1 łyżkę mąki pszennej, delikatnie zmiksować.
- Na koniec dodać 80 ml śmietanki 30% - zmiksować.
- Gotową masę serową przelać do tortownicy. Piec w temperaturze 160 stopni przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec 60 minut.
- Upieczony sernik pozostawić w temperaturze pokojowej do całkowitego ostudzenia.
Pianka mango
- Piankę mango zaczynamy przygotowywać jak sernik ostygnie.
- Na początek wystudzony sernik oddziel nożem od rantu tortownicy, ale nie odpinaj. Dzięki temu nie zniszczysz potem pianki mocując się z zapięciem na następny dzień. Potem wystarczy cienki nóż do odcięcia pianki. Ale bez obaw - pianka wychodzi sprężysta, całość kroi się idealnie.
- 600g pulpy z mango przelać do rondelka, zagotować a następnie odstawić z ognia.
- 24g żelatyny zalać wodą, ale tylko do jej przykrycia (najlepiej w malutkiej miseczce). Pozostawić na 10 minut do napęcznienia.
- Napęczniałą żelatynę rozpuścić w mikrofali lub w rondelku lekko podgrzewając. Pamiętaj, że żelatyna nie może się zagotować, ponieważ straci swoje właściwości żelujące.
- Rozpuszczoną żelatynę natychmiast dodać do jeszcze gorącej pulpy, dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki do całkowitego ostudzenia. Pamiętaj - do całkowitego ostudzenia! Dlatego najlepiej do lodówki - będzie najszybciej.
- Schłodzoną śmietankę 30% (350 ml) ubić na sztywno. Do ubitej śmietany dodawać wystudzoną, lekko już gęstniejącą pulpę z mango w 3 ratach za każdym razem powoli mieszając łopatką (nie mikserem!), tylko do połączenia składników.
- Tak przygotowaną piankę wyłożyć na sernik, wyrównać i pozostawić na noc w lodówce.
- Następnego dnia cienkim nożem obkroić sernik, odpiąć delikatnie rant - i cieszyć się pysznym sernikiem do małej czarnej:) Smacznego - mam nadzieję, że spodobał się Wam przepis:) Dajcie znać w komentarzach albo na FB:)
Video
Notes
Pyszny i puszysty sernik z musem z mango. Rozpływa się w ustach i zachwyca smakiem.
Komentarze