Sernik z pianką mango

Sernik z pianką mango

Puszysty sernik z pianką mango. Pieczenie tego sernika zaplanuj dzień wcześniej przed imprezą, powinien spędzić noc w lodówce. Jest wyśmienity - na prawdę warto na niego chwilkę poczekać.

Składniki

Ciasteczkowy spód

  • 200 g ciastek maślanych
  • 50 g masła

Masa serowa

  • 250 g mascarpone
  • 250 g twarogu półtłustego (3 krotnie zmielony - można blenderem)
  • 4 jajka
  • 1 op. cukru wanilinowego
  • 80 ml śmietanki 30%
  • 120 g cukru drobnego do wypieków
  • 1 op. budyniu waniliowego
  • 1 łyżka mąki pszennej

Pianka mango

  • 600 g pulpy z mango (można kupić w puszkach)
  • 24 g żelatyny w proszku
  • 350 ml śmietanki 30%
1 blaszka 24cm

Wyposażenie

  • 1 Tortownica 24 cm

Instrukcja

Ciasteczkowy spód

  • Do miski pokruszyć 200g ciastek maślanych. 50g masła rozpuścić w mikrofali lub rondlu, dodać do ciastek, dokładnie wymieszać.
  • Tortownicę 24cm wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz, obciąć wystający papier.
  • Ciastka wraz z rozpuszczonym masłem przesypać do tortownicy, dokładnie dociskać ręką, aby stworzyły zwarty spód. Odstawić.

Masa serowa

  • Do misy miksera przełożyć zmielony twaróg oraz mascarpone. Dodać 120g cukru i 1 op. cukru wanilinowego, dokładnie zmiksować.
  • Następnie dodawać po jednym jajku za każdym razem dokładnie miksując. Kolejne jajko dopiero po połączeniu składników.
  • Dodać 1 op. budyniu waniliowego oraz 1 łyżkę mąki pszennej, delikatnie zmiksować.
  • Na koniec dodać 80 ml śmietanki 30% - zmiksować.
  • Gotową masę serową przelać do tortownicy. Piec w temperaturze 160 stopni przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec 60 minut.
  • Upieczony sernik pozostawić w temperaturze pokojowej do całkowitego ostudzenia.

Pianka mango

  • Piankę mango zaczynamy przygotowywać jak sernik ostygnie.
  • Na początek wystudzony sernik oddziel nożem od rantu tortownicy, ale nie odpinaj. Dzięki temu nie zniszczysz potem pianki mocując się z zapięciem na następny dzień. Potem wystarczy cienki nóż do odcięcia pianki. Ale bez obaw - pianka wychodzi sprężysta, całość kroi się idealnie.
  • 600g pulpy z mango przelać do rondelka, zagotować a następnie odstawić z ognia.
  • 24g żelatyny zalać wodą, ale tylko do jej przykrycia (najlepiej w malutkiej miseczce). Pozostawić na 10 minut do napęcznienia.
  • Napęczniałą żelatynę rozpuścić w mikrofali lub w rondelku lekko podgrzewając. Pamiętaj, że żelatyna nie może się zagotować, ponieważ straci swoje właściwości żelujące.
  • Rozpuszczoną żelatynę natychmiast dodać do jeszcze gorącej pulpy, dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki do całkowitego ostudzenia. Pamiętaj - do całkowitego ostudzenia! Dlatego najlepiej do lodówki - będzie najszybciej.
  • Schłodzoną śmietankę 30% (350 ml) ubić na sztywno. Do ubitej śmietany dodawać wystudzoną, lekko już gęstniejącą pulpę z mango w 3 ratach za każdym razem powoli mieszając łopatką (nie mikserem!), tylko do połączenia składników.
  • Tak przygotowaną piankę wyłożyć na sernik, wyrównać i pozostawić na noc w lodówce.
  • Następnego dnia cienkim nożem obkroić sernik, odpiąć delikatnie rant - i cieszyć się pysznym sernikiem do małej czarnej:) Smacznego - mam nadzieję, że spodobał się Wam przepis:) Dajcie znać w komentarzach albo na FB:)
    Sernik z pianką mango
  • Sernik z pianką mango
  • Sernik z pianką z mango
  • Sernik z pianką mango
5 from 5 votes

Notes

Pyszny i puszysty sernik z musem z mango. Rozpływa się w ustach i zachwyca smakiem.

Podsumowanie

Course: Serniki
Cuisine: Polska
Całkowity czas: 2 hrs

Komentarze

Dodaj komentarz