Sernik z musem żurawinowym

Sernik z musem żurawinowym

Pyszny sernik z dodatkiem kwaskowego musu z żurawiny. Idealny na Święta i nie tylko:) U mnie tym razem sernik z samego twarogu, bez dodatku mascarpone.
Poniżej znajdziecie również filimik z moich przygotowań.

Składniki

Spód

  • 200 g ciastek korzennych
  • 50 g rozpuszczonego masła

Sernik

  • 1 kg twarogu półtłustego już mielonego , ale nie z wiaderka (w sklepach można kupić już mielony twaróg)
  • 180 g cukru drobnego do wypieków
  • 5 jajek
  • 1 łyżeczka ziarenek z laski wanilli (lub 1 łyżka ekstraktu z wanilli)
  • 1 op. cukru wanilinowego (16g)
  • 1 op. budyniu waniliowego

Mus z żurawiny

  • 200 g świeżej lub mrożonej żurawiny
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3 łyżki cukru
1 tortownica 24cm

Wyposażenie

  • Tortownica 24 cm

Instrukcja

Spód

  • 200 g ciastek korzennych blendujemy, dodajemy 50g rozpuszczonego masła dokładnie mieszamy.
  • Tortownicę 24cm wykładamy papierem do pieczenia, zapinamy rant, odcinamy wystający papier.
  • Ciastka przesypujemy na tortownicę, ugniatamy, żeby stworzyły zwarty spód, odstawiamy do lodówki na czas przygotowania sera.

Masa serowa

  • Białka oddzielamy od żółtek.
  • Białka przelewamy do misy miksera, dodajemy szczyptę soli i miksujemy na sztywno, przekładamy do innego naczynia.
  • Do czystej misy miksera przelewamy żółtka, dodajemy 180g cukru i ucieramy na puszystą masę. Następnie dodajemy twaróg już mielony (dostępny w sklepach), ziarenka z laski wanilli i 1 op. cukru wanilinowego, dokładnie ucieramy na gładką masę. Na koniec dodajemy 1 op. budyniu waniliowego i miksujemy na niskich obrotach.
  • Do masy serowej dodajemy wcześniej ubite białka i delikatnie mieszamy tylko do połączenia się składników.
  • Przelewamy na spód z ciastek, wyrównujemy powierzchnię i pieczemy w 170℃, grzałka góra- dół przez 50 minut, następnie zmniejszamy temp. do 120 ℃ i pieczemy jeszcze 20 minut. Następnie pozostawiamy do ostudzenia w temperaturze pokojowej. Jeśli Twój piekarnik zbyt przypieka i sernik pęka możesz szybciej zmniejszyć temp. i piec dłużej w 120 stopniach.

Mus żurawinowy

  • Po ostudzeniu sernika zabieramy się za mus żurawinowy. 200 g świeżej lub mrożonej żurawiny przesypujemy na patelnię, dodajemy 1 łyżkę soku z cytryny i 3 łyżki cukru, smażymy kilka minut aż żurawina puści sok i zmniejszy troszkę objętość, następnie blendujemy i rozprowadzamy po ostudzonym serniku.
  • Sernik ozdabiamy wg upodobania u mnie wiórki kokosowe i mini bezy
    Sernik z musem żurawinowym
  • Sernik z musem żurawinowym
5 from 1 vote

Video

Notes

Serniki są pyszne, tym razem u mnie sernik z samego twarogu bez dodatku mascarpone z lekko kwaskowym musem z żurawiny, który idealnie komponuje się ze słodkim sernikiem.
 

Podsumowanie

Rodzaj: Ciasta, Serniki
Kuchnia: Polska
Całkowity czas: 1 godzina 15 minuty

Komentarze

Dodaj komentarz