
Pyszny sernik z dodatkiem kwaskowego musu z żurawiny. Idealny na Święta i nie tylko:) U mnie tym razem sernik z samego twarogu, bez dodatku mascarpone.Poniżej znajdziecie również filimik z moich przygotowań.
Składniki
Spód
- 200 g ciastek korzennych
- 50 g rozpuszczonego masła
Sernik
- 1 kg twarogu półtłustego już mielonego , ale nie z wiaderka (w sklepach można kupić już mielony twaróg)
- 180 g cukru drobnego do wypieków
- 5 jajek
- 1 łyżeczka ziarenek z laski wanilli (lub 1 łyżka ekstraktu z wanilli)
- 1 op. cukru wanilinowego (16g)
- 1 op. budyniu waniliowego
Mus z żurawiny
- 200 g świeżej lub mrożonej żurawiny
- 1 łyżka soku z cytryny
- 3 łyżki cukru
Wyposażenie
- Tortownica 24 cm
Instrukcja
Spód
- 200 g ciastek korzennych blendujemy, dodajemy 50g rozpuszczonego masła dokładnie mieszamy.
- Tortownicę 24cm wykładamy papierem do pieczenia, zapinamy rant, odcinamy wystający papier.
- Ciastka przesypujemy na tortownicę, ugniatamy, żeby stworzyły zwarty spód, odstawiamy do lodówki na czas przygotowania sera.
Masa serowa
- Białka oddzielamy od żółtek.
- Białka przelewamy do misy miksera, dodajemy szczyptę soli i miksujemy na sztywno, przekładamy do innego naczynia.
- Do czystej misy miksera przelewamy żółtka, dodajemy 180g cukru i ucieramy na puszystą masę. Następnie dodajemy twaróg już mielony (dostępny w sklepach), ziarenka z laski wanilli i 1 op. cukru wanilinowego, dokładnie ucieramy na gładką masę. Na koniec dodajemy 1 op. budyniu waniliowego i miksujemy na niskich obrotach.
- Do masy serowej dodajemy wcześniej ubite białka i delikatnie mieszamy tylko do połączenia się składników.
- Przelewamy na spód z ciastek, wyrównujemy powierzchnię i pieczemy w 170℃, grzałka góra- dół przez 50 minut, następnie zmniejszamy temp. do 120 ℃ i pieczemy jeszcze 20 minut. Następnie pozostawiamy do ostudzenia w temperaturze pokojowej. Jeśli Twój piekarnik zbyt przypieka i sernik pęka możesz szybciej zmniejszyć temp. i piec dłużej w 120 stopniach.
Mus żurawinowy
- Po ostudzeniu sernika zabieramy się za mus żurawinowy. 200 g świeżej lub mrożonej żurawiny przesypujemy na patelnię, dodajemy 1 łyżkę soku z cytryny i 3 łyżki cukru, smażymy kilka minut aż żurawina puści sok i zmniejszy troszkę objętość, następnie blendujemy i rozprowadzamy po ostudzonym serniku.
- Sernik ozdabiamy wg upodobania u mnie wiórki kokosowe i mini bezy
Video
Notes
Serniki są pyszne, tym razem u mnie sernik z samego twarogu bez dodatku mascarpone z lekko kwaskowym musem z żurawiny, który idealnie komponuje się ze słodkim sernikiem.
Komentarze