
Pyszny i delikatny sernik z makiem i polewą cytrynową.
Składniki
Kruchy spód
- 200 g mąki pszennej typ 550
- 130 g zimnego masła
- 3 żółtka (białka dodamy do sera)
- 70 g drobnego cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Masa makowa
- 600 g gotowej masy makowej
Masa serowa
- 1 kg sera twarogowego z wiaderka dobrej jakości
- 4 jajka białka oddzielone od żółtek (+ 3 białka, które pozostały ze spodu)
- 2 op. budyniu waniliowego
- 1 op. cukru waniliowego
- 220 g drobnego cukru do wypieków
- 100 g śmietanki 30%
Lukier cytrynowy
- sok z połowy cytryny
- cukier puder
Dodaktowo:
- kilka liofilizowanych malin do pokruszenia na lukier
Wyposażenie
- 1 blaszka 20cm x 30cm
Instrukcja
Spód
- 200g mąki przesypujemy do większej miski, dodajemy: 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, 70g drobnego cukru, 3 żółtka, szczyptę soli i 130g zimnego masła pokrojonego w kostkę. zagniatamy ciasto aż wszystkie składniki się połączą, zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy na 30 minut do zamrażarki.
- Blaszkę 20 x 30cm wykładamy papierem do pieczenia.
- Schłodzone ciasto kroimy na grubsze paski i wykładamy na spód. Zagniatamy palcami, można też rozwałkować ciasto, aby stworzyło zwarty spód.
- Pieczemy w 180℃ grzałka góra - dół przez 20 minut na zloty kolor.
- Na upieczony spód wykładamy 600 g gotowej masy makowej i rozprowadzamy po całej powierzchni. Odstawiamy na czas przygotowania masy serowej
Masa serowa
- Do misy miksera wlewamy 4 żółtka, dodajemy 220g drobnego cukru do wypieków i miksujemy na puszystą masę aż cukier rozpuści się. Następnie dodajemy 1kg sera twarogowego z wiaderka, 1 op. cukru waniliowego, 100g śmietanki 30%, 2 op. budyniu waniliowego. Całość miksujemy ok. 2 minuty na gładką masę.
- Masę serową dodajemy do innej miski a misę miksera myjemy, dokładnie wycieramy i przelewamy 7 białek (3 białka pozostałe ze spodu i 4 z masy serowej). dodajemy szczyptę soli i miksujemy na sztywno. Ubite białka dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy szpatułką aż do połączenia się składników.
- Masę serową wykładamy na masę makową i wyrównujemy powierzchnię.
- Pieczemy w 180℃ przez 45-50 minut w dolnej części piekarnika. W razie potrzeby można wydłużyć czas pieczenia (jednak nie zadługo, żeby sernik nie popękał).
- Sernik studzimy przy uchylonym piekarniku.
Lukier cytrynowy
- W rondelku rozgrzewamy sok z połowy dużej cytryny. Zagotowujemy a następnie zdejmujemy z płyty. Stopniowo dodajemy cukier puder cały czas mieszając aż otrzymamy gęstą konsystencję. Polewamy ostudzony sernik i posypujemy liofilizowanymi malinami. Sernik kroimy następnego dnia.
Uwagi
Pyszny, delikatny i puszysty sernik z makiem i lukrem cytrynowym to pyszne połączenie smaków, które zachwyci każdego. Pyszny i efektowny.
Komentarze