Sernik z kajmakiem na spodzie brownie

Sernik z kajmakiem na spodzie brownie

Pyszny rozpływający się w ustach sernik na spodzie brownie z dodatkiem kajmaku - to istna rozkosz dla podniebienia - serdecznie polecam Wam ten przepis.

Składniki

Spód brownie

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki pszennej
  • 120 g gorzkiej czekolady
  • 120 g masła
  • 1/3 szklanki cukru
  • 60 g mielonych migdałów
  • 2 jajka

Kajmak

  • 1 puszka kajmaku 450 g

Masa serowa

  • 250 g tłustego twarogu
  • 500 g mascarpone
  • 120 g serka twój smak lub philadelphia
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 op. budyniu waniliowego
  • 200 g cukru (3/4 szklanki)
  • 1 op. cukru wanilinowego
  • 5 jajek

Polewa

  • 100 g masła
  • 50 g kakao
  • 100 g cukru pudru
  • 4 łyżki mleka
  • orzechy pekan do przyozdobienia
  • tarte migdały do przyozdobienia
1 tortownica 26 cm

Wyposażenie

  • 1 tortownica 26 cm

Instrukcja

Spód brownie

  • Tortownicę 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć rant, obciąć wystający papier.
  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
  • Do rondelka przełożyć połamaną czekoladę, dodać 120 g masła, roztopić na małym ogniu, ciągle mieszając. Zdjąć z ognia, lekko ostudzić.
  • Następnie dodać 60 g zmielonych migdałów, 2 jajka, 1/3 szklanki cukru, 2 łyżki mąki wymieszane z 1 łyżeczką proszku do pieczenia, dokładnie wymieszać aż masa będzie gładka.
  • Masę brownie przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać powierzchnię. Piec w temperaturze 180 stopni przez 10 minut. Pozostawić do całkowitego ostudzenia.

Masa kajmakowa

  • Na przestudzonym spodzie brownie rozsmarować gotową masę kajmakową, odstawić.

Masa serowa

  • Tłusty twaróg zmielić 3 krotnie. Można też użyć blendera ręcznego, wówczas masa będzie bardzo gładka. Przełożyć do misy miksera.
  • Do twarogu dodać 2 op. (500g) mascarpone i 1 op. serka twój smak lub philadelphia. Wszystkie sery dokładnie zmiksować.
  • Następnie dodać cukier, cukier wanilinowy, 1 op. budyniu waniliowego, 1 łyżkę mąki ziemniaczanej i zmiksować.
  • Stopniowo dodawać po 1 jajku, cały czas miksując, następne dopiero po połączeniu się składników.
  • Gotową masę serową przelać na spód brownie wysmarowany kajmakiem.
  • Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (termo obieg) przez 15 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec przez 90 minut.
  • Po upieczeniu pozostawić sernik w temperaturze pokojowej do ostudzenia.

Polewa

  • Na przestudzony sernik przygotować polewę.
  • Do rondelka przełożyć 100g masła, 50 g kakao, 100 g drobnego cukru i 4 łyżki mleka. Mieszać delikatnie podgrzewając aż do połączenia składników.
  • Tak przygotowaną masą posmarować sernik. Boki przyozdobić orzechami pekan i posypać tartymi migdałami. Sernik pozostawić w lodówce na całą noc. Kroić dopiero następnego dnia, gdyż sernik zaraz po upieczeniu będzie zbyt delikatny.
    Sernik z kajmakiem na spodzie brownie.
  • Sernik z kajmakiem na spodzie brownie
5 from 2 votes

Notes

Pyszny sernik z kajmakiem na spodzie brownie. Sernik jest bardzo delikatny, rozpływa się w ustach a połaczenie z kajmakiem i brownie daje na prawdę pyszne wykończenie.

Podsumowanie

Course: Deser
Cuisine: Polska
Całkowity czas: 2 hrs

Komentarze

Dodaj komentarz