
Pyszny rozpływający się w ustach sernik na spodzie brownie z dodatkiem kajmaku - to istna rozkosz dla podniebienia - serdecznie polecam Wam ten przepis.
Składniki
Spód brownie
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki pszennej
- 120 g gorzkiej czekolady
- 120 g masła
- 1/3 szklanki cukru
- 60 g mielonych migdałów
- 2 jajka
Kajmak
- 1 puszka kajmaku 450 g
Masa serowa
- 250 g tłustego twarogu
- 500 g mascarpone
- 120 g serka twój smak lub philadelphia
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 op. budyniu waniliowego
- 200 g cukru (3/4 szklanki)
- 1 op. cukru wanilinowego
- 5 jajek
Polewa
- 100 g masła
- 50 g kakao
- 100 g cukru pudru
- 4 łyżki mleka
- orzechy pekan do przyozdobienia
- tarte migdały do przyozdobienia
Wyposażenie
- 1 tortownica 26 cm
Instrukcja
Spód brownie
- Tortownicę 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć rant, obciąć wystający papier.
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
- Do rondelka przełożyć połamaną czekoladę, dodać 120 g masła, roztopić na małym ogniu, ciągle mieszając. Zdjąć z ognia, lekko ostudzić.
- Następnie dodać 60 g zmielonych migdałów, 2 jajka, 1/3 szklanki cukru, 2 łyżki mąki wymieszane z 1 łyżeczką proszku do pieczenia, dokładnie wymieszać aż masa będzie gładka.
- Masę brownie przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać powierzchnię. Piec w temperaturze 180 stopni przez 10 minut. Pozostawić do całkowitego ostudzenia.
Masa kajmakowa
- Na przestudzonym spodzie brownie rozsmarować gotową masę kajmakową, odstawić.
Masa serowa
- Tłusty twaróg zmielić 3 krotnie. Można też użyć blendera ręcznego, wówczas masa będzie bardzo gładka. Przełożyć do misy miksera.
- Do twarogu dodać 2 op. (500g) mascarpone i 1 op. serka twój smak lub philadelphia. Wszystkie sery dokładnie zmiksować.
- Następnie dodać cukier, cukier wanilinowy, 1 op. budyniu waniliowego, 1 łyżkę mąki ziemniaczanej i zmiksować.
- Stopniowo dodawać po 1 jajku, cały czas miksując, następne dopiero po połączeniu się składników.
- Gotową masę serową przelać na spód brownie wysmarowany kajmakiem.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (termo obieg) przez 15 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec przez 90 minut.
- Po upieczeniu pozostawić sernik w temperaturze pokojowej do ostudzenia.
Polewa
- Na przestudzony sernik przygotować polewę.
- Do rondelka przełożyć 100g masła, 50 g kakao, 100 g drobnego cukru i 4 łyżki mleka. Mieszać delikatnie podgrzewając aż do połączenia składników.
- Tak przygotowaną masą posmarować sernik. Boki przyozdobić orzechami pekan i posypać tartymi migdałami. Sernik pozostawić w lodówce na całą noc. Kroić dopiero następnego dnia, gdyż sernik zaraz po upieczeniu będzie zbyt delikatny.
Notes
Pyszny sernik z kajmakiem na spodzie brownie. Sernik jest bardzo delikatny, rozpływa się w ustach a połaczenie z kajmakiem i brownie daje na prawdę pyszne wykończenie.
Komentarze