
Pyszny delikatny sernik z jabłkami na kruchym spodzie. Uwielbiam serniki a połączenie kwaskowych jabłek bez dodatku cukru ze słodkim sernikiem to połączenie idealne. Poniżej znajdziecie również filmik z moich przygotowań.
Składniki
Kruchy spód
- 200 g mąki pszennej typ 550
- 130 g zimnego masła
- 3 żółtka (białka dodamy do sera)
- 70 g cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Masa serowa
- 1 kg sera twarogowego z wiaderka dobrej jakości
- 4 jajka białka oddzielone od żółtek (+3 białka, które pozostały ze spodu)
- 2 op. budyniu waniliowego
- 1 op. cukru wanilinowego
- 2 łyżki ekstraktu z wanilii
- 220 g cukru drobnego do wypieków
- 100 g śmietanki 30%
Dodatkowo:
- 700 g prażonych jabłek z cynamonem (kupiłam niesłodzone)
Lukier cytrynowy
- sok z połowy cytryny
- cukier puder
Wyposażenie
- blaszka 20cm x 30cm
Instrukcja
Spód
- 200 g mąki przesypujemy do większej miski, dodajemy: 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, 70g cukru pudru, 3 żółtka, szczyptę soli i 130g zimnego masła pokrojonego w kostkę. Zagniatamy ciasto, zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy na 30 minut do zamrażarki.
- Blaszkę 20cm x 30cm wykładamy papierem do pieczenia.
- Zmrożone ciasto kroimy na kawałki i wyklejamy spód w taki sposób, by stworzył zwartą powierzchnię.
- Pieczemy w 180℃ grzałka góra - dół przez 18 minut na złoty kolor.
- Na upieczony spód wykładamy 700g prażonych jabłek z cynamonem. Wyrównujemy powierzchnię.
Masa serowa
- Do misy miksera wlewamy 4 żółtka, dodajemy 220g cukru drobnego do wypieków i miksujemy na puszystą masę aż cukier rozpuści się. Następnie dodajemy 1kg sera twarogowego z wiaderka, 1 op. cukru wanilinowego, 100g śmietanki 30%, 2 łyżki ekstraktu z wanilii, 2 op. budyniu waniliowego. Całość miksujemy ok. 2 minuty na gładką masę.
- Masę serową przekładamy do innej miski a misę miksera myjemy, dokładnie wycieramy i przelewamy 7 białek (3 białka pozostałe ze spodu i 4 z masy serowej). Dodajemy szczyptę soli i miksujemy na sztywno. Ubite białka dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy szpatułką.
- Masę serową wykładamy na jabłka i pieczemy w dolnej części piekarnika w 180℃ przez 45 - 50 minut. W razie potrzeby można wydłużyć czas pieczenia.
- Sernik studzimy w przy uchylonym piekarniku.
Lukier cytrynowy
- W rondelku podgrzewamy sok z połowy dużej cytryny. Zagotowujemy a następnie zdejmujemy z płyty. Stopniowo dodajemy cukier puder cały czas mieszając rózgą do momentu aż otrzymamy gęstą konsystencję. Polewamy ostudzony sernik. Sernik kroimy następnego dnia.
Video
Notes
Bardzo delikatny sernik na kruchym spodzie z jabłkami. Jabłka użyłam prażone z cynamonem i bez cukru. Uwielbiam takie kontrastowe połączenia - słodki ser i kwaskowe jabłka - całość tworzy jeden z najlepszych serników.
Komentarze