Sernik z jabłkami

Sernik z jabłkami

Pyszny delikatny sernik z jabłkami na kruchym spodzie. Uwielbiam serniki a połączenie kwaskowych jabłek bez dodatku cukru ze słodkim sernikiem to połączenie idealne. Poniżej znajdziecie również filmik z moich przygotowań.

Składniki

Kruchy spód

  • 200 g mąki pszennej typ 550
  • 130 g zimnego masła
  • 3 żółtka (białka dodamy do sera)
  • 70 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Masa serowa

  • 1 kg sera twarogowego z wiaderka dobrej jakości
  • 4 jajka białka oddzielone od żółtek (+3 białka, które pozostały ze spodu)
  • 2 op. budyniu waniliowego
  • 1 op. cukru wanilinowego
  • 2 łyżki ekstraktu z wanilii
  • 220 g cukru drobnego do wypieków
  • 100 g śmietanki 30%

Dodatkowo:

  • 700 g prażonych jabłek z cynamonem (kupiłam niesłodzone)

Lukier cytrynowy

  • sok z połowy cytryny
  • cukier puder
1 blaszka 20cm x 30cm

Wyposażenie

  • blaszka 20cm x 30cm

Instrukcja

Spód

  • 200 g mąki przesypujemy do większej miski, dodajemy: 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, 70g cukru pudru, 3 żółtka, szczyptę soli i 130g zimnego masła pokrojonego w kostkę. Zagniatamy ciasto, zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy na 30 minut do zamrażarki.
  • Blaszkę 20cm x 30cm wykładamy papierem do pieczenia.
  • Zmrożone ciasto kroimy na kawałki i wyklejamy spód w taki sposób, by stworzył zwartą powierzchnię.
  • Pieczemy w 180℃ grzałka góra - dół przez 18 minut na złoty kolor.
  • Na upieczony spód wykładamy 700g prażonych jabłek z cynamonem. Wyrównujemy powierzchnię.

Masa serowa

  • Do misy miksera wlewamy 4 żółtka, dodajemy 220g cukru drobnego do wypieków i miksujemy na puszystą masę aż cukier rozpuści się. Następnie dodajemy 1kg sera twarogowego z wiaderka, 1 op. cukru wanilinowego, 100g śmietanki 30%, 2 łyżki ekstraktu z wanilii, 2 op. budyniu waniliowego. Całość miksujemy ok. 2 minuty na gładką masę.
  • Masę serową przekładamy do innej miski a misę miksera myjemy, dokładnie wycieramy i przelewamy 7 białek (3 białka pozostałe ze spodu i 4 z masy serowej). Dodajemy szczyptę soli i miksujemy na sztywno. Ubite białka dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy szpatułką.
  • Masę serową wykładamy na jabłka i pieczemy w dolnej części piekarnika w 180℃ przez 45 - 50 minut. W razie potrzeby można wydłużyć czas pieczenia.
  • Sernik studzimy w przy uchylonym piekarniku.

Lukier cytrynowy

  • W rondelku podgrzewamy sok z połowy dużej cytryny. Zagotowujemy a następnie zdejmujemy z płyty. Stopniowo dodajemy cukier puder cały czas mieszając rózgą do momentu aż otrzymamy gęstą konsystencję. Polewamy ostudzony sernik. Sernik kroimy następnego dnia.
    Sernik z jabłkami
5 from 1 vote

Video

Notes

Bardzo delikatny sernik na kruchym spodzie z jabłkami. Jabłka użyłam prażone z cynamonem i bez cukru. Uwielbiam takie kontrastowe połączenia - słodki ser i kwaskowe jabłka - całość tworzy jeden z najlepszych serników.

Podsumowanie

Rodzaj: Serniki
Kuchnia: Polska
Całkowity czas: 1 godzina

Komentarze

Dodaj komentarz