
Pyszny i kremowy sernik z frużeliną z mango. Poniżej znajdziecie również filmik z moich przygotowań.
Składniki
Spód
- 175 g ciastek oreo
- 40 g rozpuszczonego masła
Masa serowa
- 1 kg dobrej jakości sera twarogowego z wiaderka
- 180 g drobnego cukru do wypieków
- 1 op. cukru wanilinowego
- 4 jajka
- 200 g śmietanki 30%
- 2 łyżki ekstraktu z wanilli
- 1 op. budyniu waniliowego
Frużelina mango
- 5-6 łyżek gotowej frużeliny z mango
Wyposażenie
- Tortownica 24 cm
Instrukcja
Spód
- 175 g ciastek oreo blendujemy, dodajemy 40 g rozpuszczonego masła, dokładnie mieszamy i wykładamy na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia. Dociskamy szklanką, żeby ciastka stworzyły zwarty spód. Odstawiamy do lodówki.
Masa serowa
- Do misy miksera przekładamy 1kg sera twarogowego z wiaderka, dodajemy 180g drobnego cukru i 1 op. cukru wanilinowego, miksujemy na gładką masę.
- Następnie dodajemy 4 jajka i miksujemy.
- Dodajemy 200g śmietanki 30%, 2 łyżki ekstraktu z wanilii i miksujemy do połączenia się składników.
- Na koniec dodajemy 1 op. budyniu waniliowego i miksujemy na niskich obrotach miksera.
- Przelewamy na spód i pieczemy w 180 ℃ (grzałka góra dół) przez 15 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 120 ℃ i pieczemy przez ok. 50 minut.
- Po upieczeniu sernik pozostawiamy do całkowitego ostudzenia a następnie na noc do lodówki.
- Następnego dnia ozdabiamy frużeliną z mango i gotowe.
Video
Notes
Sernik z frużeliną z mango to szybki sernik, który zadowoli Twoje kubki smakowe. Sernik z mango jest prosty w przygotowaniu, efektowny i wyśmienity.
Komentarze