
Pyszny i delikatny sernik z frużeliną borówkową. Jest bardzo prosty w przygotowaniu i z pewnością zachwyci Twoich gości. Poniżej znajdziecie również krótki film z moich przygotowań.
Składniki
Spód
- 200 g ciastek korzennych
- 50 g masła
Masa serowa
- 500 g twarogu półtłustego (kupiłam już mielony, ale nie z wiaderka)
- 250 g mascarpone
- 4 jajka
- 180 g cukru drobnego do wypieków
- 100 ml śmietanki 30%
- 1 op. cukru wanilinowego
- 1 czubata łyżka mąki pszennej
- 1 op. budyniu waniliowego
Frużelina borówkowa
- 250 g borówek amerykańskich
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka żelatyny w proszku
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczona w 1 łyżce zimnej wody
Wyposażenie
- Tortownica 24cm
Instrukcja
Spód
- 200g ciastek korzennych blendujemy, dodajemy 50g rozpuszczonego masła, dokładnie mieszamy i przesypujemy na spód tortownicy 24cm wyłożonej papierem do pieczenia. Dokładnie ugniatamy szklanką (spód powinien być zwarty) i przekładamy do lodówki.
Masa serowa
- Do misy miksera przekładamy 500g zmielonego twarogu (można już kupić zmielony), 250g sera mascarpone, dodajemy 100 ml śmietanki 30%, 4 jajka,180g drobnego cukru do wypieków, 1 op. cukru wanilinowego, 1 op. budyniu waniliowego, 1 czubatą łyżkę mąki pszennej i miksujemy na gładką masę.
- Przelewamy na spód, wygładzamy powierzchnię i pieczemy w 180℃ (grzałka góra - dół) przez 15 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 120℃ i pieczemy przez 1h.
- Studzimy w temperaturze pokojowej, następnie odstawiamy na noc do lodówki.
Frużelina z borówek
- Następnego dnia szykujemy frużelinę z borówek.
- 1 łyżeczkę żelatyny zalewamy 2 łyżkami zimnej wody i pozostawiamy do napęcznienia.
- Do rondelka przesypujemy 250g umytych i osuszonych borówek. Dodajemy 2 łyżki cukru i podgrzewamy ciągle mieszając aż żurawina puści sok.
- Następnie 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej mieszamy z 1 łyżką zimnej wody i dodajemy do owoców.
- Do borówek dodajemy napęczniałą żelatynę, lekko podgrzewamy i mieszamy (nie można zagotować!) do czasu rozpuszczenia się żelatyny. Odstawiamy w chłodne miejsce na ok. 15 minut. Następnie polewamy sernik. Smacznego!
Video
Notes
Sernik delikatny i puszysty a do tego te borówki. Frużelina z borówek nadaje temu sernikowi piękny widok, który bardzo kusi.
Komentarze