Sernik z frużeliną borówkową

Sernik z frużeliną borówkową

Pyszny i delikatny sernik z frużeliną borówkową. Jest bardzo prosty w przygotowaniu i z pewnością zachwyci Twoich gości. Poniżej znajdziecie również krótki film z moich przygotowań.

Składniki

Spód

  • 200 g ciastek korzennych
  • 50 g masła

Masa serowa

  • 500 g twarogu półtłustego (kupiłam już mielony, ale nie z wiaderka)
  • 250 g mascarpone
  • 4 jajka
  • 180 g cukru drobnego do wypieków
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 1 op. cukru wanilinowego
  • 1 czubata łyżka mąki pszennej
  • 1 op. budyniu waniliowego

Frużelina borówkowa

  • 250 g borówek amerykańskich
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka żelatyny w proszku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczona w 1 łyżce zimnej wody
1 tortownica 24cm

Wyposażenie

  • Tortownica 24cm

Instrukcja

Spód

  • 200g ciastek korzennych blendujemy, dodajemy 50g rozpuszczonego masła, dokładnie mieszamy i przesypujemy na spód tortownicy 24cm wyłożonej papierem do pieczenia. Dokładnie ugniatamy szklanką (spód powinien być zwarty) i przekładamy do lodówki.

Masa serowa

  • Do misy miksera przekładamy 500g zmielonego twarogu (można już kupić zmielony), 250g sera mascarpone, dodajemy 100 ml śmietanki 30%, 4 jajka,180g drobnego cukru do wypieków, 1 op. cukru wanilinowego, 1 op. budyniu waniliowego, 1 czubatą łyżkę mąki pszennej i miksujemy na gładką masę.
  • Przelewamy na spód, wygładzamy powierzchnię i pieczemy w 180℃ (grzałka góra - dół) przez 15 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 120℃ i pieczemy przez 1h.
  • Studzimy w temperaturze pokojowej, następnie odstawiamy na noc do lodówki.

Frużelina z borówek

  • Następnego dnia szykujemy frużelinę z borówek.
  • 1 łyżeczkę żelatyny zalewamy 2 łyżkami zimnej wody i pozostawiamy do napęcznienia.
  • Do rondelka przesypujemy 250g umytych i osuszonych borówek. Dodajemy 2 łyżki cukru i podgrzewamy ciągle mieszając aż żurawina puści sok.
  • Następnie 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej mieszamy z 1 łyżką zimnej wody i dodajemy do owoców.
  • Do borówek dodajemy napęczniałą żelatynę, lekko podgrzewamy i mieszamy (nie można zagotować!) do czasu rozpuszczenia się żelatyny. Odstawiamy w chłodne miejsce na ok. 15 minut. Następnie polewamy sernik. Smacznego!
    Sernik z frużeliną borówkową
5 from 1 vote

Video

Notes

Sernik delikatny i puszysty a do tego te borówki. Frużelina z borówek nadaje temu sernikowi piękny widok, który bardzo kusi.

Podsumowanie

Rodzaj: Serniki
Kuchnia: Polska
Całkowity czas: 1 godzina

Komentarze

Dodaj komentarz