Sernik z czekoladą toffi
Pyszny i delikatny sernik z polewą czekoladową toffi. Bardzo szybki w przygotowaniu. Poniżej znajdziecie również filmik z moich przygotowań.
Składniki
Spód
- 200 g ciastek korzennych
- 50 g rozpuszczonego masła
Masa serowa
- 1 kg twarogu sernikowego dobrej jakości z wiaderka
- 200 ml śmietanki 30%
- 4 jajka rozmiar L
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 op. budyniu waniliowego
- 180 g cukru drobnego do wypieków
- 1 op. cukru wanilinowego
Polewa
- 120 g kropelek czekolady o smaku toffi
- 50 g śmietanki 30%
Dodatkowo:
- płatki migdałów
Wyposażenie
- 1 Tortownica 24 cm
Instrukcja
Spód
- 200g ciastek korzennych mielimy, dodajemy 50g rozpuszczonego masła, mieszamy, wykładamy na spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, dociskamy szklanką, żeby spód był zwarty i odstawiamy do lodówki.
Masa serowa
- Do misy miksera przekładamy wszystkie składniki: 1kg sera twarogowego z kubełka, 200 ml śmietanki 30%, 4 jajka, 180 g cukru drobnego do wypieków, 2 czubate łyżki mąki pszennej, 1 op. budyniu waniliowego, 1 op. cukru wanilinowego. Dokładnie miksujemy do połączenia się składników, maksymalnie 2-3 minuty.
- Gotową masę serową przelewamy do tortownicy. Pieczemy w 180℃ grzałka góra - dół przez 15 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 120℃ i pieczemy przez 1,5h.
- Pozostawiamy do ostudzenia w temperaturze pokojowej a następnie odstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Polewa
- Po kilku godzinach, gdy sernik stężeje w lodówce zabieramy się za polewę.
- W kąpieli wodnej rozpuszczamy 120g kropelek czekolady toffi wraz z 50g śmietanki 30%.
- Polewamy sernik i posypujemy płatkami migdałów. Smacznego!
Film
Uwagi
Pyszny i delikatny sernik z czekoladą toffi skradnie Twoje kubki smakowe a do tego jest szybki w przygotowaniu, wystarczy połączyć wszystkie składniki.
Komentarze