Sernik z brzoskwiniami i pianką
Pyszny i bardzo delikatny sernik, który rozpływa się w ustach. Do tego szybki w przygotowaniu, cóż chcieć więcej? Oczywiście załączam Wam filmik:) i zapraszam do subskrypcji kanału Esencjakulinarna na Youtube!
Składniki
Kruche ciasto
- 200 g zimnego masła
- 400 g mąki pszennej typ 450
- 5 żółtek
- 60 g cukru pudru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa
- 1 kg sera twarogowego z wiaderka
- 4 jajka
- 100 ml śmietanki 30%
- 180 g cukru drobnego o wypieków
- 1 op. cukru wanilinowego
- 1 op. budyniu waniliowego
Dodatkowo:
- 5 białek, które pozostały po żółtkach (użyjemy je do pianki)
- 4 łyżki cukru
- 1 puszka brzoskwiń
Wyposażenie
- blaszka 20 x 30cm
Instrukcja
Kruche ciasto
- Na blat przesypujemy 400g mąki pszennej, dodajemy 200g pokrojonego w kostkę zimnego masła, 5 żółtek, 2 łyżeczki proszku do pieczenia i 60g cukru pudru. Zagniatamy kulę, owijamy folią spożywczą i odstawiamy do zamrażarki.
Sernik
- Do misy miksera przekładamy 1kg sera twarogowego z wiaderka, dodajemy 4 całe jajka, 180g drobnego cukru do wypieków, 1 op. budyniu, 1 op. cukru wanilinowego i 100 ml śmietanki 30%. Całość dokładnie miksujemy na gładką masę ok. 2- 3 minuty.
Pieczemy spód
- Blaszkę 20cm x 30 cm wykładamy papierem do pieczenia.
- ⅔ przygotowanego ciasta kruchego kroimy na plastry, wyklejamy spód tortownicy i nakłuwamy widelcem. Pieczemy w 180℃ grzałka góra dół przez 15-20 minut.
Składamy ciasto
- Na podpieczony spód wylewamy masę serową, układamy pokrojone w plastry brzoskwinie z puszki.
- Do czystej misy miksera wlewamy 5 białek, dodajemy szczyptę soli i miksujemy na puszystą masę. Następnie dodajemy stopniowo 4 łyżki drobnego cukru i miksujemy na sztywno. Wykładamy na sernik i rozprowadzamy po całej powierzchni.
- Pozostałą ⅓ ciasta kruchego ścieramy na tarce i posypujemy ciasto.
- Pieczemy w temperaturze 180 ℃ grzałka góra dół przez 40 minut na środkowej półce a następnie obniżamy na najniższą półkę i pieczemy kolejne 10 minut.
Film
Uwagi
Pyszny i delikatny jak piórko sernik z brzoskwiniami - uwielbiamy go, a dzięki dużej blasze dobrze się sprawdza również na wszelkie imprezy!
Komentarze