Sernik z brzoskwiniami i pianką

Sernik z brzoskwiniami i pianką

Pyszny i bardzo delikatny sernik, który rozpływa się w ustach. Do tego szybki w przygotowaniu, cóż chcieć więcej? Oczywiście załączam Wam filmik:) i zapraszam do subskrypcji kanału Esencjakulinarna na Youtube!

Składniki

Kruche ciasto

  • 200 g zimnego masła
  • 400 g mąki pszennej typ 450
  • 5 żółtek
  • 60 g cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa serowa

  • 1 kg sera twarogowego z wiaderka
  • 4 jajka
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 180 g cukru drobnego o wypieków
  • 1 op. cukru wanilinowego
  • 1 op. budyniu waniliowego

Dodatkowo:

  • 5 białek, które pozostały po żółtkach (użyjemy je do pianki)
  • 4 łyżki cukru
  • 1 puszka brzoskwiń
1 blaszka 20 cm x 30 cm

Wyposażenie

  • blaszka 20 x 30cm

Instrukcja

Kruche ciasto

  • Na blat przesypujemy 400g mąki pszennej, dodajemy 200g pokrojonego w kostkę zimnego masła, 5 żółtek, 2 łyżeczki proszku do pieczenia i 60g cukru pudru. Zagniatamy kulę, owijamy folią spożywczą i odstawiamy do zamrażarki.

Sernik

  • Do misy miksera przekładamy 1kg sera twarogowego z wiaderka, dodajemy 4 całe jajka, 180g drobnego cukru do wypieków, 1 op. budyniu, 1 op. cukru wanilinowego i 100 ml śmietanki 30%. Całość dokładnie miksujemy na gładką masę ok. 2- 3 minuty.

Pieczemy spód

  • Blaszkę 20cm x 30 cm wykładamy papierem do pieczenia.
  • ⅔ przygotowanego ciasta kruchego kroimy na plastry, wyklejamy spód tortownicy i nakłuwamy widelcem. Pieczemy w 180℃ grzałka góra dół przez 15-20 minut.

Składamy ciasto

  • Na podpieczony spód wylewamy masę serową, układamy pokrojone w plastry brzoskwinie z puszki.
  • Do czystej misy miksera wlewamy 5 białek, dodajemy szczyptę soli i miksujemy na puszystą masę. Następnie dodajemy stopniowo 4 łyżki drobnego cukru i miksujemy na sztywno. Wykładamy na sernik i rozprowadzamy po całej powierzchni.
  • Pozostałą ⅓ ciasta kruchego ścieramy na tarce i posypujemy ciasto.
  • Pieczemy w temperaturze 180 ℃ grzałka góra dół przez 40 minut na środkowej półce a następnie obniżamy na najniższą półkę i pieczemy kolejne 10 minut.
    Sernik z brzoskwiniami i pianką
5 from 4 votes

Film

Uwagi

Pyszny i delikatny jak piórko sernik z brzoskwiniami - uwielbiamy go, a dzięki dużej blasze dobrze się sprawdza również na wszelkie imprezy!

Podsumowanie

Rodzaj: Serniki
Kuchnia: Polska
Całkowity czas: 1 godzina

Komentarze

Dodaj komentarz