Sernik z brzoskwiniami i kokosową bezą

Sernik z brzoskwiniami i kokosową bezą

Pyszny kremowy sernik z brzoskwiniami i kokosową bezą na spodzie z ciastek maślanych.

Składniki

Spód

  • 200 g maślanych ciastek
  • 40 g rozpuszczonego masła

Masa serowa

  • 750 g tłustego twarogu
  • 5 jajek
  • 150 g cukru
  • 2 op. cukru wanilinowego
  • 1 op. budyniu waniliowego
  • 1 łyżka mąki tortowej

Kokosowa beza

  • 4 białka
  • 200 g cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki wiórków kokosowych

Dodatkowo

  • 2-3 brzoskwinie z puszki
1 blaszka 24 cm

Wyposażenie

  • 1 Tortownica 24cm

Instrukcja

Spód

  • Tortownicę 24cm wyłożyć papierem do pieczenia, odciąć wystający papier.
  • 200g ciastek maślanych rozdrobnić blenderem, dodać 40g rozpuszczonego masła dokładnie wymieszać, przełożyć do tortownicy, wyrównać powierzchnię i dokładnie docisnąć, aby spód był zwarty. Odstawić do lodówki.

Masa serowa

  • Ser zmielić trzykrotnie, przełożyć do misy miksera.
  • Dodać 150g cukru oraz 2 op. cukru wanilinowego, dokładnie zmiksować.
  • Następnie dodać 1 op. budyniu waniliowego i 1 łyżkę mąki tortowej, zmiksować na niskich obrotach miksera.
  • Stopniowo dodawać po 1 jajku za każdym razem miksując masę do połączenia składników.
  • Gotową masę serową wylać na schłodzony spód.
  • 2-3 brzoskwinie z puszki pokroić w plastry, ułożyć na cieście.
  • Piec w temperaturze 175 stopni grzałka góra - dół przez 45 minut.

Beza kokosowa

  • 15 minut przed końcem pieczenia zacząć przygotowywać bezę.
  • Do misy miksera przelać 4 białka, dodać szczyptę soli i zmiksować aż piana stanie się puszysta.
  • 200g cukru dodawać stopniowo za każdym razem miksując.
  • Gdy piana będzie już sztywna dodać 1 łyżkę mąki ziemniaczanej i zmiksować na niskich obrotach.
  • Na koniec dodać 4 łyżki wiórków kokosowych i zmiksować na niskich obrotach miksera.
  • Gotową bezę wyłożyć na podpieczony sernik. Piec w temperaturze 170 stopni przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 100 stopni i piec przez 40 minut (chodzi o podsuszenie bezy).
    Sernik z brzoskwiniami i kokosową bezą
5 from 1 vote

Notes

Sernik z brzoskwiniami i kokosową bezą to u nas król wszelkich rodzinnych imprez. Zawsze się udaje i jest pyszny.

Podsumowanie

Course: Ciasta
Cuisine: Polska
Całkowity czas: 2 hours

Komentarze

Dodaj komentarz