
Pyszny kremowy sernik z brzoskwiniami i kokosową bezą na spodzie z ciastek maślanych.
Składniki
Spód
- 200 g maślanych ciastek
- 40 g rozpuszczonego masła
Masa serowa
- 750 g tłustego twarogu
- 5 jajek
- 150 g cukru
- 2 op. cukru wanilinowego
- 1 op. budyniu waniliowego
- 1 łyżka mąki tortowej
Kokosowa beza
- 4 białka
- 200 g cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 4 łyżki wiórków kokosowych
Dodatkowo
- 2-3 brzoskwinie z puszki
Wyposażenie
- 1 Tortownica 24cm
Instrukcja
Spód
- Tortownicę 24cm wyłożyć papierem do pieczenia, odciąć wystający papier.
- 200g ciastek maślanych rozdrobnić blenderem, dodać 40g rozpuszczonego masła dokładnie wymieszać, przełożyć do tortownicy, wyrównać powierzchnię i dokładnie docisnąć, aby spód był zwarty. Odstawić do lodówki.
Masa serowa
- Ser zmielić trzykrotnie, przełożyć do misy miksera.
- Dodać 150g cukru oraz 2 op. cukru wanilinowego, dokładnie zmiksować.
- Następnie dodać 1 op. budyniu waniliowego i 1 łyżkę mąki tortowej, zmiksować na niskich obrotach miksera.
- Stopniowo dodawać po 1 jajku za każdym razem miksując masę do połączenia składników.
- Gotową masę serową wylać na schłodzony spód.
- 2-3 brzoskwinie z puszki pokroić w plastry, ułożyć na cieście.
- Piec w temperaturze 175 stopni grzałka góra - dół przez 45 minut.
Beza kokosowa
- 15 minut przed końcem pieczenia zacząć przygotowywać bezę.
- Do misy miksera przelać 4 białka, dodać szczyptę soli i zmiksować aż piana stanie się puszysta.
- 200g cukru dodawać stopniowo za każdym razem miksując.
- Gdy piana będzie już sztywna dodać 1 łyżkę mąki ziemniaczanej i zmiksować na niskich obrotach.
- Na koniec dodać 4 łyżki wiórków kokosowych i zmiksować na niskich obrotach miksera.
- Gotową bezę wyłożyć na podpieczony sernik. Piec w temperaturze 170 stopni przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 100 stopni i piec przez 40 minut (chodzi o podsuszenie bezy).
Notes
Sernik z brzoskwiniami i kokosową bezą to u nas król wszelkich rodzinnych imprez. Zawsze się udaje i jest pyszny.
Komentarze