Sernik z brzoskwiniami i bezą

Sernik z brzoskwiniami i bezą

Pyszny sernik na spodzie z ciastek z brzoskwiniami i pyszną bezą obsypaną płatkami migdałów.
Użyłam blaszki 24 cm x 24 cm. Jeśli planujesz zrobić sernik w tortownicy 26 cm zmniejsz ilość następujących składników: 1) spód - 200g ciastek i 40g masła 2) beza: 3 jajka i 150g cukru.

Składniki

Spód

  • 300 g ciastek maślanych
  • 60 g masła

Masa serowa

  • 500 g twarogu tłustego
  • 500 g twarogu półtłustego
  • 5 jajek
  • 180 g cukru
  • 2 op. cukru wanilinowego
  • 1 op. budyniu waniliowego
  • 1 czubata łyżka mąki tortowej

Beza

  • 4 białka
  • 200 g cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Dodatkowo

  • 1 duża puszka brzoskwiń
  • 2 garści płatków migdałów do posypania bezy
1 blaszka 24cm x 24cm

Wyposażenie

  • 1 blaszka 24cm x 24cm (Jeśli chcesz użyć tortownicę 26 cm pamiętaj o zmniejszeniu składników na spód i bezę - jak wyżej)

Instrukcja

Spód

  • Blaszkę 24cm x 24cm wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć rant, obciąć wystający papier. (Dzięki temu masło nie będzie kapać w piekarniku, będzie też łatwiej kroić sernik).
  • 300g ciastek pokruszyć do miski dodać 60 g roztopionego masła, dokładnie wymieszać następnie przełożyć na blaszkę i dokładnie pougniatać rękoma, aby ciastka stworzyły sztywny spód.

Masa serowa

  • Twaróg zmielić co najmniej 2 - krotnie, można też zblendować, ważne, aby ser był gładki i nie zawierał grudek. Przełożyć do misy miksera.
  • Dodać 180 g cukru, 2 opakowania cukru wanilinowego dokładnie zmiksować.
  • Następnie dodać 1 op. budyniu wanilinowego oraz 1 łyżkę mąki tortowej, delikatnie zmiksować.
  • Stopniowo dodawać po 1 całym jajku (łącznie 5 jajek), następne dopiero po zmiksowaniu.
  • Gotową masę serową wylać na wcześniej przygotowany spód.
  • Brzoskwinie odsączyć z syropu, pokroić w plastry, ułożyć na serniku.
  • Piec w temperaturze 175 stopni przez 45 minut grzałka góra dół.

Beza

  • 10 minut przed końcem pieczenia przygotować bezę.
  • Jajka powinny mieć temperaturę pokojową. Jeśli zapomniałaś wyjąć je wcześniej z lodówki, włóż je na chwilkę do miski z ciepłą wodą.
  • Do misy miksera przelać 4 białka, dodać szczyptę soli, miksować aż piana będzie puszysta.
  • Stopniowo dodawać cukier, miksować do momentu aż cukier się rozpuści (warto sprawdzić pod palcem) a białka będą sztywne. Wówczas dodać 1 łyżkę mąki ziemniaczanej, zmiksować.
  • Wyłożyć na sernik i posypać płatkami migdałów.
  • Piec w temperaturze 170 stopni przez 20 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 100 stopni i suszyć 40 minut (chodzi o podsuszenie bezy).
  • Sernik z brzoskwiniami i bezą
  • Sernik z brzoskwiniami i bezą
5 from 3 votes

Notes

Pyszny sernik na spodzie z ciastek maślanych do tego brzoskwinie i pyszna beza posypana migdałami - nie rezygnujcie z migdałów- to świetne wykończenie.

Podsumowanie

Course: Serniki
Cuisine: Polska
Całkowity czas: 2 hrs

Komentarze

Dodaj komentarz