
Pyszny sernik na spodzie z ciastek z brzoskwiniami i pyszną bezą obsypaną płatkami migdałów.Użyłam blaszki 24 cm x 24 cm. Jeśli planujesz zrobić sernik w tortownicy 26 cm zmniejsz ilość następujących składników: 1) spód - 200g ciastek i 40g masła 2) beza: 3 jajka i 150g cukru.
Składniki
Spód
- 300 g ciastek maślanych
- 60 g masła
Masa serowa
- 500 g twarogu tłustego
- 500 g twarogu półtłustego
- 5 jajek
- 180 g cukru
- 2 op. cukru wanilinowego
- 1 op. budyniu waniliowego
- 1 czubata łyżka mąki tortowej
Beza
- 4 białka
- 200 g cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Dodatkowo
- 1 duża puszka brzoskwiń
- 2 garści płatków migdałów do posypania bezy
Wyposażenie
- 1 blaszka 24cm x 24cm (Jeśli chcesz użyć tortownicę 26 cm pamiętaj o zmniejszeniu składników na spód i bezę - jak wyżej)
Instrukcja
Spód
- Blaszkę 24cm x 24cm wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć rant, obciąć wystający papier. (Dzięki temu masło nie będzie kapać w piekarniku, będzie też łatwiej kroić sernik).
- 300g ciastek pokruszyć do miski dodać 60 g roztopionego masła, dokładnie wymieszać następnie przełożyć na blaszkę i dokładnie pougniatać rękoma, aby ciastka stworzyły sztywny spód.
Masa serowa
- Twaróg zmielić co najmniej 2 - krotnie, można też zblendować, ważne, aby ser był gładki i nie zawierał grudek. Przełożyć do misy miksera.
- Dodać 180 g cukru, 2 opakowania cukru wanilinowego dokładnie zmiksować.
- Następnie dodać 1 op. budyniu wanilinowego oraz 1 łyżkę mąki tortowej, delikatnie zmiksować.
- Stopniowo dodawać po 1 całym jajku (łącznie 5 jajek), następne dopiero po zmiksowaniu.
- Gotową masę serową wylać na wcześniej przygotowany spód.
- Brzoskwinie odsączyć z syropu, pokroić w plastry, ułożyć na serniku.
- Piec w temperaturze 175 stopni przez 45 minut grzałka góra dół.
Beza
- 10 minut przed końcem pieczenia przygotować bezę.
- Jajka powinny mieć temperaturę pokojową. Jeśli zapomniałaś wyjąć je wcześniej z lodówki, włóż je na chwilkę do miski z ciepłą wodą.
- Do misy miksera przelać 4 białka, dodać szczyptę soli, miksować aż piana będzie puszysta.
- Stopniowo dodawać cukier, miksować do momentu aż cukier się rozpuści (warto sprawdzić pod palcem) a białka będą sztywne. Wówczas dodać 1 łyżkę mąki ziemniaczanej, zmiksować.
- Wyłożyć na sernik i posypać płatkami migdałów.
- Piec w temperaturze 170 stopni przez 20 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 100 stopni i suszyć 40 minut (chodzi o podsuszenie bezy).
Notes
Pyszny sernik na spodzie z ciastek maślanych do tego brzoskwinie i pyszna beza posypana migdałami - nie rezygnujcie z migdałów- to świetne wykończenie.
Komentarze