
Pyszny i bardzo szybki sernik z borówkowym ganache, do tego bardzo efektowny. Poniżej również film z moich przygotowań.
Składniki
Spód
- 200 g ciastek maślanych
- 50 g rozpuszczonego masła
Sernik
- 500 g twarogu półtłustego już zmielonego (ale nie z kubełka)
- 250 g mascarpone
- 160 g cukru
- 1 op. cukru wanilinowego
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 4 jajka
Ganache z borówek
- 200 g białej czekolady
- 250 g świeżych borówek
- 100 g śmietanki 36%
- garść borówek do ozdobienia sernika
Wyposażenie
- Tortownica 24 cm
Instrukcja
Spód
- Ciastka blendujemy, dodajemy do nich 50g rozpuszczonego masła, dokładnie mieszamy. Tortownicę 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, zapinamy rant, obcinamy wystający papier. Ciastka przesypujemy na tortownicę, dokładnie rozprowadzamy i dociskamy, aby stworzyły zwarty spód. Wstawiamy do lodówki.
Masa serowa
- Do misy miksera przekładamy 500g już zmielonego twarogu. Dodajemy 250g mascarpone, 160g cukru i 1 op. cukru wanilinowego. Miksujemy na jednolitą masę.
- Następnie dodajemy 2 łyżki mąki ziemniaczanej i delikatnie miksujemy.
- Na koniec dodajemy stopniowo 4 jajka, cały czas miksując, kolejne jajko dopiero po połączeniu się składników.
- Gotową masę serową przelewamy na spód. Pieczemy grzałka góra - dół przez 15 minut w 180 ℃, następnie zmniejszamy temperaturę do 120 ℃ i pieczemy przez 1h.
- Sernik po upieczeniu pozostawiamy do wystudzenia w temperaturze pokojowej. Dopiero po ostudzeniu szykujemy ganache z borówek.
Ganache z borówek
- Gdy sernik już trochę ostygł zaczynamy szykować nasz ganache z borówek.
- Na patelnię przesypujemy 250g umytych borówek, smażymy aż puszczą sok.
- Następnie wlewamy do nich 100 ml śmietanki 36% i dodajemy 200g białej czekolady. Mieszamy do rozpuszczenia się czekolady, aż wszystkie składniki połączą się.
- Następnie blendujemy na gładką masę i przelewamy na sernik. Pozostawiamy do ostudzenia a następnie przekładamy na noc do lodówki. Kroimy dopiero następnego dnia.
- Następnego dnia ozdabiamy świeżymi borówkami, robimy pyszną kawę i gotowe.
Video
Notes
W cukiernictwie, termin "ganache" odnosi się do gęstej i kremowej mieszanki składającej się z dwóch głównych składników: czekolady i śmietany kremówki. Jest to popularny składnik stosowany do dekoracji i wypełniania ciast, muffinek, pralin, trufli i innych wyrobów cukierniczych. Ganache może mieć różne proporcje czekolady i śmietany, co wpływa na jego konsystencję i zastosowanie.
Ogólnie rzecz biorąc, ganache jest tworzone poprzez podgrzanie śmietany kremówki do wrzenia, a następnie dodanie jej do posiekanej czekolady. Mieszanka jest dokładnie mieszana, aż czekolada się roztopi i połączy się ze śmietaną, tworząc jednolitą masę. Po schłodzeniu ganache może służyć jako polewa, nadzienie, krem lub inna forma dekoracyjna.
Ganache jest popularne w cukiernictwie ze względu na swoją wszechstronność i możliwość dostosowywania do różnych smaków i konsystencji. Można je podgrzewać i mieszać w celu osiągnięcia pożądanej konsystencji do dekoracji, wylewania czy wypełniania.
Komentarze