Sernik z ganache borowkowym

Sernik z borówkowym ganache

Pyszny i bardzo szybki sernik z borówkowym ganache, do tego bardzo efektowny. Poniżej również film z moich przygotowań.

Składniki

Spód

  • 200 g ciastek maślanych
  • 50 g rozpuszczonego masła

Sernik

  • 500 g twarogu półtłustego już zmielonego (ale nie z kubełka)
  • 250 g mascarpone
  • 160 g cukru
  • 1 op. cukru wanilinowego
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4 jajka

Ganache z borówek

  • 200 g białej czekolady
  • 250 g świeżych borówek
  • 100 g śmietanki 36%
  • garść borówek do ozdobienia sernika
1 tortownica 24cm

Wyposażenie

  • Tortownica 24 cm

Instrukcja

Spód

  • Ciastka blendujemy, dodajemy do nich 50g rozpuszczonego masła, dokładnie mieszamy. Tortownicę 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, zapinamy rant, obcinamy wystający papier. Ciastka przesypujemy na tortownicę, dokładnie rozprowadzamy i dociskamy, aby stworzyły zwarty spód. Wstawiamy do lodówki.

Masa serowa

  • Do misy miksera przekładamy 500g już zmielonego twarogu. Dodajemy 250g mascarpone, 160g cukru i 1 op. cukru wanilinowego. Miksujemy na jednolitą masę.
  • Następnie dodajemy 2 łyżki mąki ziemniaczanej i delikatnie miksujemy.
  • Na koniec dodajemy stopniowo 4 jajka, cały czas miksując, kolejne jajko dopiero po połączeniu się składników.
  • Gotową masę serową przelewamy na spód. Pieczemy grzałka góra - dół przez 15 minut w 180 ℃, następnie zmniejszamy temperaturę do 120 ℃ i pieczemy przez 1h.
  • Sernik po upieczeniu pozostawiamy do wystudzenia w temperaturze pokojowej. Dopiero po ostudzeniu szykujemy ganache z borówek.

Ganache z borówek

  • Gdy sernik już trochę ostygł zaczynamy szykować nasz ganache z borówek.
  • Na patelnię przesypujemy 250g umytych borówek, smażymy aż puszczą sok.
  • Następnie wlewamy do nich 100 ml śmietanki 36% i dodajemy 200g białej czekolady. Mieszamy do rozpuszczenia się czekolady, aż wszystkie składniki połączą się.
  • Następnie blendujemy na gładką masę i przelewamy na sernik. Pozostawiamy do ostudzenia a następnie przekładamy na noc do lodówki. Kroimy dopiero następnego dnia.
  • Następnego dnia ozdabiamy świeżymi borówkami, robimy pyszną kawę i gotowe.
    Sernik z ganache borowkowym
  • Sernik z ganache borówkowym
5 from 3 votes

Video

Notes

W cukiernictwie, termin "ganache" odnosi się do gęstej i kremowej mieszanki składającej się z dwóch głównych składników: czekolady i śmietany kremówki. Jest to popularny składnik stosowany do dekoracji i wypełniania ciast, muffinek, pralin, trufli i innych wyrobów cukierniczych. Ganache może mieć różne proporcje czekolady i śmietany, co wpływa na jego konsystencję i zastosowanie.
Ogólnie rzecz biorąc, ganache jest tworzone poprzez podgrzanie śmietany kremówki do wrzenia, a następnie dodanie jej do posiekanej czekolady. Mieszanka jest dokładnie mieszana, aż czekolada się roztopi i połączy się ze śmietaną, tworząc jednolitą masę. Po schłodzeniu ganache może służyć jako polewa, nadzienie, krem lub inna forma dekoracyjna.
Ganache jest popularne w cukiernictwie ze względu na swoją wszechstronność i możliwość dostosowywania do różnych smaków i konsystencji. Można je podgrzewać i mieszać w celu osiągnięcia pożądanej konsystencji do dekoracji, wylewania czy wypełniania.
 
 
 

Podsumowanie

Course: Ciasta, Serniki
Cuisine: Polska
Całkowity czas: 2 hours

Komentarze

Dodaj komentarz