Sernik z borówkami

Sernik z borówkami

Pyszny, delikatny sernik z borówkami. Do upieczenia tego sernika przyda Ci się tortownica o średnicy 24cm.

Składniki

Spód

  • 200 g ciasteczek maślanych
  • 50 g roztopionego masła

Masa serowa

  • 500 g twarogu półtłustego
  • 500 g mascarpone
  • 5 jajek
  • 200 g cukru
  • 1 op. cukru wanilinowego
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 tortownica 24cm

Wyposażenie

  • 1 Tortownica 24cm

Instrukcja

Spód

  • Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć rant, odciąć wystający papier.
  • 200g ciastek maślanych rozdrobnić blenderem. Dodać 50g roztopionego masła, dokładnie wymieszać. Wyłożyć na tortownicę, dokładnie podociskać palcami, włożyć do lodówki na 20 minut.
  • 500 g twarogu zmielić 3 krotnie. (Można użyć blendera. Ważne, aby ser miał kremową konsystencję).
  • Zmielony twaróg przełożyć wraz z 500g mascarpone do misy miksera, dodać 20 g cukru, 1 op. cukru wanilinowego oraz 1 łyżkę ekstraktu z wanilii, zmiksować na gładką konsystencję.
  • Stopniowo dodawać po 1 jajku (łącznie 5), po każdym jajku dokładnie miksując masę.
  • Na koniec dodać 3 łyżki mąki ziemniaczanej, zmiksować na niskich obrotach miksera.
  • 100g borówek umyć, dokładnie osuszyć, połowę przełożyć bezpośrednio do ciasta i delikatnie wymieszać szpatułką (nie mikserem!).
  • Następnie przelać masę serową do tortownicy. Pozostałe 50g borówek zatopić delikatnie palcami w masie serowej, tak aby pozostały tuż pod powierzchnią.
  • Piec w temperaturze 180 stopni (termoobieg) przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 160 stopni i piec 60 minut. Pozostawić do ostudzenia w temperaturze pokojowej. Po ostudzeniu włożyć do lodówki na całą noc. Kroić dopiero następnego dnia.
    Sernik z borówkami
5 from 2 votes

Notes

Pyszny i delikatny sernik z borówkami, idealny do południowej kawy..

Podsumowanie

Course: Serniki
Cuisine: Polska
Całkowity czas: 2 hrs

Komentarze

Dodaj komentarz