Sernik z borówkami na zimno

Sernik z borówkami na zimno

Pyszny, prosty w przygotowaniu i szybki - sernik z borówkami na zimno - idealny na upalne dni!

Składniki

  • 1 kg sera twarogowego z wiaderka
  • 120 g cukru pudru
  • 500 g borówek amerykańskich
  • 18 g żelatyny
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
  • 1 galaretka o smaku borówek
  • ok. 15 szt. okrągłych biszkoptów
1 blaszka 27 x 16cm

Wyposażenie

  • Blaszka 27 x 16 cm (najlepiej z odpinanym rantem)

Instrukcja

  • Borówki umyć pozostawić do osuszenia.
  • Blaszkę o wymiarach 27 x 16 cm z odpinanym rantem wyłożyć okrągłymi biszkoptami. Odstawić.
  • 18g żelatyny zalać niewielką ilością zimnej wody, tylko żeby przykryła żelatynę, odstawić na 10 minut do napęcznienia.
  • Do misy miksera przełożyć 1 kg mielonego twarogu z kubełka, dodać 120 g cukru pudru, 1 łyżkę ekstraktu z wanilii, dokładnie zmiksować.
  • Napęczniałą żelatynę podgrzać w rondelku lub w mikrofali do rozpuszczenia, nie można zagotować żelatyny, ponieważ straci swoje właściwości żelujące.
  • Do rozpuszczonej żelatyny dodać niewielką ilość twarogu i wymieszać - zapobiegnie to zbrylowaniu żelatyny podczas dodawania do twarogu. Tak przygotowaną żelatynę dodać do twarogu dokładnie zmiksować.
  • Następnie dodać do twarogu 200g borówek, delikatnie wymieszać szpatułką, przelać na blaszkę wyłożoną biszkoptami. Wstawić do lodówki na około 1h do lekkiego stężenia masy.
  • Galaretkę borówkową zalać 400 ml gorącej, ale nie wrzącej wody, dokładnie wymieszać do całkowitego rozpuszczenia. Pozostawić do ostudzenia, uważając, aby galaretka nie zaczęła tężeć.
  • Gdy galaretka będzie już ostudzona wyłożyć na serniku pozostałe borówki zalać galaretką i pozostawić do stężenia na noc w lodówce.
  • Sernik z borówkami na zimno
5 from 1 vote

Notes

Pyszny sernik z borówkami na zimno, szybki i prosty w przygotowaniu a do tego wyśmienity - idealny na upały!

Podsumowanie

Course: Ciasta, desery, Serniki
Cuisine: Polska
Całkowity czas: 20 mins

Komentarze

Dodaj komentarz