
Pyszny, prosty w przygotowaniu i szybki - sernik z borówkami na zimno - idealny na upalne dni!
Składniki
- 1 kg sera twarogowego z wiaderka
- 120 g cukru pudru
- 500 g borówek amerykańskich
- 18 g żelatyny
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii
- 1 galaretka o smaku borówek
- ok. 15 szt. okrągłych biszkoptów
Wyposażenie
- Blaszka 27 x 16 cm (najlepiej z odpinanym rantem)
Instrukcja
- Borówki umyć pozostawić do osuszenia.
- Blaszkę o wymiarach 27 x 16 cm z odpinanym rantem wyłożyć okrągłymi biszkoptami. Odstawić.
- 18g żelatyny zalać niewielką ilością zimnej wody, tylko żeby przykryła żelatynę, odstawić na 10 minut do napęcznienia.
- Do misy miksera przełożyć 1 kg mielonego twarogu z kubełka, dodać 120 g cukru pudru, 1 łyżkę ekstraktu z wanilii, dokładnie zmiksować.
- Napęczniałą żelatynę podgrzać w rondelku lub w mikrofali do rozpuszczenia, nie można zagotować żelatyny, ponieważ straci swoje właściwości żelujące.
- Do rozpuszczonej żelatyny dodać niewielką ilość twarogu i wymieszać - zapobiegnie to zbrylowaniu żelatyny podczas dodawania do twarogu. Tak przygotowaną żelatynę dodać do twarogu dokładnie zmiksować.
- Następnie dodać do twarogu 200g borówek, delikatnie wymieszać szpatułką, przelać na blaszkę wyłożoną biszkoptami. Wstawić do lodówki na około 1h do lekkiego stężenia masy.
- Galaretkę borówkową zalać 400 ml gorącej, ale nie wrzącej wody, dokładnie wymieszać do całkowitego rozpuszczenia. Pozostawić do ostudzenia, uważając, aby galaretka nie zaczęła tężeć.
- Gdy galaretka będzie już ostudzona wyłożyć na serniku pozostałe borówki zalać galaretką i pozostawić do stężenia na noc w lodówce.
Notes
Pyszny sernik z borówkami na zimno, szybki i prosty w przygotowaniu a do tego wyśmienity - idealny na upały!
Komentarze