
Pyszny sernik tradycyjny na spodzie z pierników. Bardzo prosty w przygotowaniu, nie opada i jest wyśmienity! Ważna uwaga - jeśli zmienisz blaszkę 24cm x 24cm na tortownicę 24 cm zmniejsz ilość pierników do 200g
Składniki
Sernik
- 500 g tłustego twarogu
- 500 g półtłustego twarogu
- 60 g miękkiego masła
- 150 g cukru
- 1 op. cukru wanilinowego
- 5 jajek rozmiar M
- 1 budyń waniliowy
- 50 g mąki pszennej
- 2 łyżki ekstraktu z wanilii (ja kupuję płynną - nadaje świetny aromat)
Spód
- 300 g pierniczków w czekoladzie (bez nadzienia) (jeśli używasz tortownicę 24/26cm użyj 200g)
- 2 łyżki amaretto
Polewa czekoladowa
- 100 g masła
- 50 g kakao
- 100 g cukru pudru
- 4 łyżki mleka
- wiórki kokosowe
Wyposażenie
- 1 blaszka 24 cm x 24 cm (lub tortownica 24 cm albo 26 cm)
Instrukcja
Spód
- Blaszkę 24cm x 24cm wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć rant, odciąć wystający papier.
- Pierniczki pokruszyć na blaszkę dodać 2 łyżki amaretto. całość dokładnie pougniatać ręką, tak aby spód był jednolity.
Sernik
- Twaróg półtłusty i tłusty zmielić trzykrotnie.
- Do misy miksera przełożyć miękkie masło, dodać cukier, cukier wanilinowy, dokładnie zmiksować do połączenia składników aż masło stanie się puszyste.
- Ciągle miksować dodając po 1 żółtku (łącznie 5)-(białka pozostawić na później).
- Następnie dodawać po łyżce zmielonego sera, stopniowo bez pośpiechu, aby składniki miały czas dobrze się połączyć.
- Następnie dodać 1 op. budyniu waniliowego, 50g mąki pszennej i 2 łyżki ekstraktu z wanilii, zmiksować na małych obrotach.
- Do innej misy miksera przełożyć białka, dodać szczyptę soli, miksować aż staną się puszyste, następnie dodać 3 łyżki cukru, ubić na sztywną pianę.
- Ubite na sztywno białka dodać do sera, wymieszać lekko szpatułką.
- Masę serową przełożyć na spód blachy wyłożony pierniczkami.
- Piec w temperaturze 180 stopni przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec 90 minut. Po upieczeniu uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić tak na 30 minut.
- Sernik pozostawić do całkowitego ostudzenia w temperaturze pokojowej. Po ostudzeniu przygotować polewę
Polewa
- Cukier puder przesiać, aby był gładki, bez grudek.
- Masło roztopić w rondelku, dodać przesiany cukier puder, kakao i 4 łyżki mleka. Dokładnie wymieszać rózgą. Jeśli polewa będzie zbyt gęsta można dodać minimalnie mleka.
- Tak przygotowaną polewą ozdobić sernik, posypać wiórkami kokosowymi.
Notes
Pyszny sernik tradycyjny na pierniczkach - nie opada, koniecznie musisz wypróbować ten przepis - bo sernik jest na prawdę pyszny!
Komentarze