Sernik tradycyjny na pierniczkach

Sernik tradycyjny na pierniczkach

Pyszny sernik tradycyjny na spodzie z pierników. Bardzo prosty w przygotowaniu, nie opada i jest wyśmienity! Ważna uwaga - jeśli zmienisz blaszkę 24cm x 24cm na tortownicę 24 cm zmniejsz ilość pierników do 200g

Składniki

Sernik

  • 500 g tłustego twarogu
  • 500 g półtłustego twarogu
  • 60 g miękkiego masła
  • 150 g cukru
  • 1 op. cukru wanilinowego
  • 5 jajek rozmiar M
  • 1 budyń waniliowy
  • 50 g mąki pszennej
  • 2 łyżki ekstraktu z wanilii (ja kupuję płynną - nadaje świetny aromat)

Spód

  • 300 g pierniczków w czekoladzie (bez nadzienia) (jeśli używasz tortownicę 24/26cm użyj 200g)
  • 2 łyżki amaretto

Polewa czekoladowa

  • 100 g masła
  • 50 g kakao
  • 100 g cukru pudru
  • 4 łyżki mleka
  • wiórki kokosowe
1 blaszka 24 cm x 24 cm

Wyposażenie

  • 1 blaszka 24 cm x 24 cm (lub tortownica 24 cm albo 26 cm)

Instrukcja

Spód

  • Blaszkę 24cm x 24cm wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć rant, odciąć wystający papier.
  • Pierniczki pokruszyć na blaszkę dodać 2 łyżki amaretto. całość dokładnie pougniatać ręką, tak aby spód był jednolity.

Sernik

  • Twaróg półtłusty i tłusty zmielić trzykrotnie.
  • Do misy miksera przełożyć miękkie masło, dodać cukier, cukier wanilinowy, dokładnie zmiksować do połączenia składników aż masło stanie się puszyste.
  • Ciągle miksować dodając po 1 żółtku (łącznie 5)-(białka pozostawić na później).
  • Następnie dodawać po łyżce zmielonego sera, stopniowo bez pośpiechu, aby składniki miały czas dobrze się połączyć.
  • Następnie dodać 1 op. budyniu waniliowego, 50g mąki pszennej i 2 łyżki ekstraktu z wanilii, zmiksować na małych obrotach.
  • Do innej misy miksera przełożyć białka, dodać szczyptę soli, miksować aż staną się puszyste, następnie dodać 3 łyżki cukru, ubić na sztywną pianę.
  • Ubite na sztywno białka dodać do sera, wymieszać lekko szpatułką.
  • Masę serową przełożyć na spód blachy wyłożony pierniczkami.
  • Piec w temperaturze 180 stopni przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec 90 minut. Po upieczeniu uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić tak na 30 minut.
  • Sernik pozostawić do całkowitego ostudzenia w temperaturze pokojowej. Po ostudzeniu przygotować polewę

Polewa

  • Cukier puder przesiać, aby był gładki, bez grudek.
  • Masło roztopić w rondelku, dodać przesiany cukier puder, kakao i 4 łyżki mleka. Dokładnie wymieszać rózgą. Jeśli polewa będzie zbyt gęsta można dodać minimalnie mleka.
  • Tak przygotowaną polewą ozdobić sernik, posypać wiórkami kokosowymi.
    Sernik tradycyjny na pierniczkach
  • Sernik tradycyjny na pierniczkach
5 from 3 votes

Notes

Pyszny sernik tradycyjny na pierniczkach - nie opada, koniecznie musisz wypróbować ten przepis - bo sernik jest na prawdę pyszny!

Podsumowanie

Course: Ciasta, Serniki
Cuisine: Polska
Całkowity czas: 2 hrs

Komentarze

Dodaj komentarz