Sernik stracciatella na zimno z truskawkami

Sernik stracciatella na zimno z truskawkami

Obłędny sernik stracciatella na zimno z truskawkami i czekoladą. Nie można mu się oprzeć, to na prawdę pyszne połączenie!

Składniki

Spód

  • Kilkanaście okrągłych biszkoptów

Masa serowa

  • 500 gram tłustego twarogu zmielonego 3 - krotnie
  • 150 gram cukru pudru
  • 1 op. cukru wanilinowego
  • 17 gram żelatyny w proszku + 100 ml zimnej wody
  • 150 gram kefiru
  • 200 gram śmietanki 30%
  • 200 gram truskawek
  • 80 gram ciemnej czekolady

Do ozdobienia sernika

  • 150 gram truskawek
  • 3 łyżeczki posiekanej ciemnej czekolady
1 tortownica 22 cm

Wyposażenie

  • Tortownica 22 cm

Instrukcja

Spód

  • Tortownicę o wymiarach 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zamknąć obręcz, obciąć wystający papier.
  • Na dnie tortownicy ułożyć biszkopty. Odstawić.

Masa serowa

  • Truskawki umyć, odszypułkować, pokroić na mniejsze kawałki. Czekoladę posiekać na małe kawałki, odstawić. Będziemy je potem dodawać do gotowej masy serowej.
  • Twaróg zmielić 3 krotnie. Następnie umieścić go w misie miksera, dodać cukier puder, cukier wanilinowy i zmiksować aż do połączenia składników. Odstawić.
  • Żelatynę w proszku zalać 100 ml zimnej wody, odstawić do napęcznienia. Następnie (po 10 minutach) przełożyć do rondelka i delikatnie podgrzać do rozpuszczenia. Uwaga!! Żelatyny nie wolno zagotować, wówczas straci swoje właściwości żelujące. Podobnie musisz uważać, jeśli chcesz ją podgrzać w mikrofali, musisz uważać, żeby się nie zagotowała! Lekko przestudzić.
  • Do żelatyny dodawać kefir, ale stopniowo w małych ilościach, ciągle mieszając, żeby nie zrobiły się grudki. Następnie dodać do masy serowej i dokładnie zmiksować.
  • Śmietankę 30% ubić na sztywno, dodać ją do masy serowej i delikatnie wymieszać. Dodać pokrojone truskawki i posiekaną wcześniej czekoladę. Delikatnie wymieszać.
  • Masę serową przełożyć do formy na biszkopty, wyrównać i odstawić na noc do lodówki. (Minimalnie na kilka godzin, ale najlepiej pozostawić w lodówce przez noc).

Ozdabianie sernika

  • Sernik najlepiej jest ozdobić dopiero na następny dzień, tuż przed podaniem. Truskawki umyć, odszypułkować pokroić na mniejsze kawałki, poukładać na serniku. Czekoladę posiekać na drobne kawałki, posypać sernik.
    Sernik stracciatella na zimno z truskawkami
4.6 from 10 votes

Notes

Sernik na zimno stracciatella z truskawkami - to sernik, któremu trudno się oprzeć... pyszny, idealny do kawy nie tylko w gorące dni!

Podsumowanie

Course: Ciasta, Serniki
Cuisine: Polska
Całkowity czas: 1 hr

Komentarze

Dodaj komentarz