
Pyszny, delikatny i kremowy sernik rafaello. Pamiętajcie, że ten sernik kroimy dopiero następnego dnia - musi spędzić noc w lodówce.Poniżej również filmik z moich przygotowań, zapraszam Was do subskrypcji kanału esencja kulinarna na Youtube:)
Składniki
Spód
- 200 g ciastek maślanych
- 50 g wiórek kokosowych
- 50 g rozpuszczonego masła
Masa serowa
- 500 g twarogu półtłustego (można kupić już zmielony, ale nie z wiaderka! Użyłam twaróg mielony marki pilos z lidla)
- 500 g mascarpone
- 1 szklanka cukru (200g)
- 2 op. cukru wanilinowego
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki gęstego mleczka kokosowego
- 5 jajek
Beza kokosowa
- 3 białka
- 130 g cukru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 50 g wiórek kokosowych
Wyposażenie
- 1 tortownica 22 - 24cm
Instrukcja
Spód
- 200g ciastek maślanych mielimy lub rozdrabniamy w palcach. Dodajemy 50g rozpuszczonego masła i 50 g wiórek kokosowych. Dokładnie mieszamy.
- Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i zapinamy rant. Odcinamy wystający papier.
- Ciastka przesypujemy do tortownicy i ugniatamy dokładnie ręką lub szklanką. Spód powinien być zwarty. Odstawiamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
Masa serowa
- Twaróg należy zmielić 3- krotnie, chyba, że udało Ci się kupić już mielony (pilos taki ma - ale uwaga! nie dajemy sera z wiaderka).
- 500g zmielonego twarogu przekładamy do misy miksera, dodajemy 500g mascarpone i dokładnie miksujemy.
- Następnie dodajemy 200g cukru, 2 op. cukru wanilinowego i 3 łyżki mąki ziemniaczanej. Dokładnie miksujemy.
- Na koniec dodajemy stopniowo 5 całych jajek, cały czas miksując. Sprawdź boki misy, żeby nie zostały grudki sera. Masa stanie się teraz rzadka, taka ma być.
Pieczemy sernik
- Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (grzałka góra - dół).
- Sernik wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 180 stopniach przez 15 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy przez 1h.
Beza
- 15 minut przed końcem pieczenia przygotowujemy bezę.
- Do misy miksera przelewamy 3 białka, dodajemy szczyptę soli i miksujemy aż piana stanie się puszysta.
- Następnie stopniowo dodajemy 130g cukru i miksujemy aż beza stanie się sztywna, najlepiej do momentu, gdy pod palcem nie będzie czuć cukru. Na koniec dodajemy 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej i miksujemy.
- Do ubitej bezy dodajemy 50g wiórek kokosowych i miksujemy na niskich obrotach miksera.
- Sernik wyjmujemy ostrożnie z piekarnika, jest bardzo delikatny, dlatego bezę wykładamy ostrożnie, żeby nie uszkodzić ciasta.
- Sernik z bezą wędruje znów do piekarnika. Pieczemy w 120 stopniach przez 30 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 90 stopni i pieczemy kolejne 30 minut.
- Sernik po upieczeniu od razu wyjmujemy z piekarnika, pozostawiamy do ostudzenia w temperaturze pokojowej. Następnie pozostawiamy na noc w lodówce. Kroimy dopiero następnego dnia.
Video
Notes
Pyszny i bardzo kremowy sernik rafaello, zawsze powoduje efekt WOW na imprezach - uwielbiam go za jego delikatność - jest wyśmienity!
Komentarze