Sernik Rafaello

Sernik Rafaello

Pyszny, delikatny i kremowy sernik rafaello. Pamiętajcie, że ten sernik kroimy dopiero następnego dnia - musi spędzić noc w lodówce.
Poniżej również filmik z moich przygotowań, zapraszam Was do subskrypcji kanału esencja kulinarna na Youtube:)

Składniki

Spód

  • 200 g ciastek maślanych
  • 50 g wiórek kokosowych
  • 50 g rozpuszczonego masła

Masa serowa

  • 500 g twarogu półtłustego (można kupić już zmielony, ale nie z wiaderka! Użyłam twaróg mielony marki pilos z lidla)
  • 500 g mascarpone
  • 1 szklanka cukru (200g)
  • 2 op. cukru wanilinowego
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki gęstego mleczka kokosowego
  • 5 jajek

Beza kokosowa

  • 3 białka
  • 130 g cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 50 g wiórek kokosowych
1 tortownica 22 - 24cm

Wyposażenie

  • 1 tortownica 22 - 24cm

Instrukcja

Spód

  • 200g ciastek maślanych mielimy lub rozdrabniamy w palcach. Dodajemy 50g rozpuszczonego masła i 50 g wiórek kokosowych. Dokładnie mieszamy.
  • Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i zapinamy rant. Odcinamy wystający papier.
  • Ciastka przesypujemy do tortownicy i ugniatamy dokładnie ręką lub szklanką. Spód powinien być zwarty. Odstawiamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

Masa serowa

  • Twaróg należy zmielić 3- krotnie, chyba, że udało Ci się kupić już mielony (pilos taki ma - ale uwaga! nie dajemy sera z wiaderka).
  • 500g zmielonego twarogu przekładamy do misy miksera, dodajemy 500g mascarpone i dokładnie miksujemy.
  • Następnie dodajemy 200g cukru, 2 op. cukru wanilinowego i 3 łyżki mąki ziemniaczanej. Dokładnie miksujemy.
  • Na koniec dodajemy stopniowo 5 całych jajek, cały czas miksując. Sprawdź boki misy, żeby nie zostały grudki sera. Masa stanie się teraz rzadka, taka ma być.

Pieczemy sernik

  • Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (grzałka góra - dół).
  • Sernik wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 180 stopniach przez 15 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy przez 1h.

Beza

  • 15 minut przed końcem pieczenia przygotowujemy bezę.
  • Do misy miksera przelewamy 3 białka, dodajemy szczyptę soli i miksujemy aż piana stanie się puszysta.
  • Następnie stopniowo dodajemy 130g cukru i miksujemy aż beza stanie się sztywna, najlepiej do momentu, gdy pod palcem nie będzie czuć cukru. Na koniec dodajemy 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej i miksujemy.
  • Do ubitej bezy dodajemy 50g wiórek kokosowych i miksujemy na niskich obrotach miksera.
  • Sernik wyjmujemy ostrożnie z piekarnika, jest bardzo delikatny, dlatego bezę wykładamy ostrożnie, żeby nie uszkodzić ciasta.
  • Sernik z bezą wędruje znów do piekarnika. Pieczemy w 120 stopniach przez 30 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 90 stopni i pieczemy kolejne 30 minut.
  • Sernik po upieczeniu od razu wyjmujemy z piekarnika, pozostawiamy do ostudzenia w temperaturze pokojowej. Następnie pozostawiamy na noc w lodówce. Kroimy dopiero następnego dnia.
5 from 1 vote

Video

Notes

Pyszny i bardzo kremowy sernik rafaello, zawsze powoduje efekt WOW na imprezach - uwielbiam go za jego delikatność - jest wyśmienity!

Podsumowanie

Course: Serniki
Cuisine: Polska
Całkowity czas: 2 hours

Komentarze

Dodaj komentarz