
Sernik Rafaello już od wielu lat jest ulubionym sernikiem moich domowników. Uwielbiają go wszyscy od Syna po Babcie..:)
Składniki
Spód
- 200 g ciastek maślanych
- 40 g masła 80 %
- 50 g wiórek kokosowych
Masa serowa
- 500 g mascarpone
- 500 g tłustego twarogu (3 krotnie zmielony)
- 1 szklanka cukru (szklanka =250ml)
- 2 op. cukru wanilinowego
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- gęsta część mleczka kokosowego z puszki
- 5 całych jajek
- 3 żółtka (białka zachować do bezy)
- 2 łyżki likieru amaretto
Beza kokosowa
- 3 białka
- 130 g cukru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 50 g wiórek kokosowych
Wyposażenie
- Tortownica
Instrukcja
Spód
- Ciastka rozdrobnić w palcach lub malakserem, przełożyć do miseczki.
- Masło podgrzać lekko aż będzie płynne, dodać wraz z wiórkami do ciastek i dokładnie wymieszać.
- Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz, obciąć wystającą część papieru.
- Ciastka wysypać do tortownicy, rozprowadzić po całości i dokładnie pougniatać, aby stworzyły twardy spód. Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
Masa serowa
- Tłusty twaróg zmielić trzykrotnie.
- Twaróg przełożyć do misy miksera, dodać mascarpone, dokładnie zmiksować.
- Dodać cukier, cukier wanilinowy, mąkę ziemniaczaną, zmiksować.
- Dodać gęstą część mleczka kokosowego z puszki. Tylko gęstą część, nakładać najlepiej łyżką, żeby nie dodać wody.
- Dodawać po jednym jajku i żółtka, ale stopniowo za każdym razem miksując aż do połączenia składników.
- Na koniec dodać amaretto ciągle miksując.
- Gotową masę serową przelać do tortownicy (na spód z ciastek). Piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec przez 60 minut. 15 minut przed końcem pieczenia zaczniemy przygotowywać bezę kokosową.
Beza kokosowa
- Białka ubić na sztywną pianę. Gdy będzie już błyszcząca zacząć dodawać po łyżce cukru, ale stopniowo nie przestając miksować. Dodać mąkę ziemniaczaną. Po dodaniu całości cukru i mąki miksować jeszcze przez około 3 minuty aż białka będą sztywne.
- Do białek dodać wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać szpatułką, lub mikserem na niskich obrotach.
- Delikatnie wysunąć tortownicę. Na sernik wyłożyć bezę kokosową (uważać, żeby nie zachodziła na boki tortownicy, bo później trzeba ją będzie obkrawać).
- Piec w piekarniku w 120 stopniach przez 30 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 90 stopni i piec kolejne 30 minut, chodzi o podsuszenie bezy.
- Sernik studzić w temperaturze pokojowej. Po całkowitym ostudzeniu wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.
- Życzę Wam smacznego!!
Video
Notes
Sernik Rafaello zrobi furorę na Waszym stole, smakuje obłędnie, wygląda pięknie.. U mnie w domu rozchodzi się z prędkością światła i nie nudzi się domownikom już od wielu lat..
Komentarze