Sernik rafaello

Sernik Rafaello z bezą kokosową

Sernik Rafaello już od wielu lat jest ulubionym sernikiem moich domowników. Uwielbiają go wszyscy od Syna po Babcie..:)

Składniki

Spód

  • 200 gram ciastek maślanych
  • 40 gram masła 80 %
  • 50 gram wiórek kokosowych

Masa serowa

  • 500 gram mascarpone
  • 500 gram tłustego twarogu (3 krotnie zmielony)
  • 1 szklanka cukru (szklanka =250ml)
  • 2 op. cukru wanilinowego
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • gęsta część mleczka kokosowego z puszki
  • 5 całych jajek
  • 3 żółtka (białka zachować do bezy)
  • 2 łyżki likieru amaretto

Beza kokosowa

  • 3 białka
  • 130 gram cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 50 gram wiórek kokosowych
10 porcji

Wyposażenie

  • Tortownica

Instrukcja

Spód

  • Ciastka rozdrobnić w palcach lub malakserem, przełożyć do miseczki.
  • Masło podgrzać lekko aż będzie płynne, dodać wraz z wiórkami do ciastek i dokładnie wymieszać.
  • Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz, obciąć wystającą część papieru.
  • Ciastka wysypać do tortownicy, rozprowadzić po całości i dokładnie pougniatać, aby stworzyły twardy spód. Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

Masa serowa

  • Tłusty twaróg zmielić trzykrotnie.
  • Twaróg przełożyć do misy miksera, dodać mascarpone, dokładnie zmiksować.
  • Dodać cukier, cukier wanilinowy, mąkę ziemniaczaną, zmiksować.
  • Dodać gęstą część mleczka kokosowego z puszki. Tylko gęstą część, nakładać najlepiej łyżką, żeby nie dodać wody.
  • Dodawać po jednym jajku i żółtka, ale stopniowo za każdym razem miksując aż do połączenia składników.
  • Na koniec dodać amaretto ciągle miksując.
  • Gotową masę serową przelać do tortownicy (na spód z ciastek). Piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec przez 60 minut. 15 minut przed końcem pieczenia zaczniemy przygotowywać bezę kokosową.

Beza kokosowa

  • Białka ubić na sztywną pianę. Gdy będzie już błyszcząca zacząć dodawać po łyżce cukru, ale stopniowo nie przestając miksować. Dodać mąkę ziemniaczaną. Po dodaniu całości cukru i mąki miksować jeszcze przez około 3 minuty aż białka będą sztywne.
  • Do białek dodać wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać szpatułką, lub mikserem na niskich obrotach.
  • Delikatnie wysunąć tortownicę. Na sernik wyłożyć bezę kokosową (uważać, żeby nie zachodziła na boki tortownicy, bo później trzeba ją będzie obkrawać).
  • Piec w piekarniku w 120 stopniach przez 30 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 90 stopni i piec kolejne 30 minut, chodzi o podsuszenie bezy.
  • Sernik studzić w temperaturze pokojowej. Po całkowitym ostudzeniu wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.
  • Życzę Wam smacznego!!
    Sernik Rafaello
4.25 from 8 votes

Notes

Sernik Rafaello zrobi furorę na Waszym stole, smakuje obłędnie, wygląda pięknie.. U mnie w domu rozchodzi się z prędkością światła i nie nudzi się domownikom już od wielu lat..

Podsumowanie

Course: Serniki
Cuisine: Polska
Całkowity czas: 2 hrs 15 mins

Komentarze

Dodaj komentarz