sernik pomarańczowy

Sernik pomarańczowy

Sernik pomarańczowy na czekoladowym spodzie z skórką pomarańczową.

Składniki

Spód

  • 60 gram ciemnej czekolady
  • 60 gram miękkiego masła
  • 60 gram drobnego cukru
  • 2 białka (żółtka zostawić do masy serowej)
  • 40 gram pszennej
  • 1 łyżka przyprawy do piernika

Masa serowa

  • 1 kg twarogu sernikowego (z kubełka)
  • 500 gram mascarpone
  • 40 gram mąki pszennej
  • 40 gram mąki ziemniaczanej
  • skórka ze startej 1 dużej pomarańczy
  • 200 gram cukru
  • 2 op. cukru wanilinowego (2x16gram)
  • 6 jajek (+ 2 żółtka, które pozostały ze spodu)
  • 200 gram śmietany kremówki (30%)
12 porcji

Wyposażenie

  • Tortownica o średnicy 24 cm
  • Duża misa miksera - musi pomieścić 1,5 kg sera i dodatki.

Instrukcja

Spód

  • Tortownicę o średnicy 24cm nasmarować lekko masłem, wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz, odstawić.
  • Czekoladę połamać na kostki, roztopić w kąpieli wodnej. (Tzn. zagotować wodę w małym garnku, położyć na nim większą metalową lub szklaną miskę, dodać czekoladę, która roztopi się pod wpływem gorącej pary).
  • Masło ucierać z cukrem aż stanie się puszyste. Białka przełożyć do misy miksera, zmiksować (piana nie musi idealnie sztywna).
  • Połączyć wszystkie składniki: do utartego masła dodać czekoladę, następnie dodać przesianą mąkę i przyprawę piernikową. Na koniec dodać ubite białka. Dokładnie wymieszać i wyłożyć na spód tortownicy. Wyrównać powierzchnię. Piec w temperaturze 180 stopni około 8-10 minut, wyjąć z piekarnika, odstawić.

Masa serowa

  • Do misy miksera przełożyć ser twarogowy i mascarpone, zmiksować na niskich obrotach aż składniki połączą się.
  • Dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną, cukier, cukier puder i skórkę pomarańczową. Miksować na niskich obrotach aż do połączenia składników. Łyżką sprawdzić boki misy, czy składniki dobrze połączyły się.
  • Wbijać kolejno jajka, powoli miksując. Kolejne dodawać dopiero po połączeniu się składników.
  • Na koniec dodać śmietankę 30%, zmiksować. Ciasto będzie dość rzadkie i takie ma być.
  • Masę serową przelać do tortownicy, piec w temperaturze 180 stopni przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę to 120 stopni i piec przez 110 minut.
  • Po upieczeniu lekko uchylić piekarnik i tak pozostawić przez godzinę. Ostudzić w temperaturze pokojowej, przechowywać w lodówce.
    sernik pomarańczowy
5 from 4 votes

Notes

Sernik pomarańczowy nadaje się na każdą okazję. Jest lekki i puszysty, nie opada i zawsze, ale to zawsze się udaje.

Podsumowanie

Course: Ciasta, Serniki
Cuisine: Polska
Całkowity czas: 1 hr 30 mins

Komentarze

Dodaj komentarz