
Sernik pomarańczowy na czekoladowym spodzie z skórką pomarańczową.
Składniki
Spód
- 60 gram ciemnej czekolady
- 60 gram miękkiego masła
- 60 gram drobnego cukru
- 2 białka (żółtka zostawić do masy serowej)
- 40 gram pszennej
- 1 łyżka przyprawy do piernika
Masa serowa
- 1 kg twarogu sernikowego (z kubełka)
- 500 gram mascarpone
- 40 gram mąki pszennej
- 40 gram mąki ziemniaczanej
- skórka ze startej 1 dużej pomarańczy
- 200 gram cukru
- 2 op. cukru wanilinowego (2x16gram)
- 6 jajek (+ 2 żółtka, które pozostały ze spodu)
- 200 gram śmietany kremówki (30%)
Wyposażenie
- Tortownica o średnicy 24 cm
- Duża misa miksera - musi pomieścić 1,5 kg sera i dodatki.
Instrukcja
Spód
- Tortownicę o średnicy 24cm nasmarować lekko masłem, wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz, odstawić.
- Czekoladę połamać na kostki, roztopić w kąpieli wodnej. (Tzn. zagotować wodę w małym garnku, położyć na nim większą metalową lub szklaną miskę, dodać czekoladę, która roztopi się pod wpływem gorącej pary).
- Masło ucierać z cukrem aż stanie się puszyste. Białka przełożyć do misy miksera, zmiksować (piana nie musi idealnie sztywna).
- Połączyć wszystkie składniki: do utartego masła dodać czekoladę, następnie dodać przesianą mąkę i przyprawę piernikową. Na koniec dodać ubite białka. Dokładnie wymieszać i wyłożyć na spód tortownicy. Wyrównać powierzchnię. Piec w temperaturze 180 stopni około 8-10 minut, wyjąć z piekarnika, odstawić.
Masa serowa
- Do misy miksera przełożyć ser twarogowy i mascarpone, zmiksować na niskich obrotach aż składniki połączą się.
- Dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną, cukier, cukier puder i skórkę pomarańczową. Miksować na niskich obrotach aż do połączenia składników. Łyżką sprawdzić boki misy, czy składniki dobrze połączyły się.
- Wbijać kolejno jajka, powoli miksując. Kolejne dodawać dopiero po połączeniu się składników.
- Na koniec dodać śmietankę 30%, zmiksować. Ciasto będzie dość rzadkie i takie ma być.
- Masę serową przelać do tortownicy, piec w temperaturze 180 stopni przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę to 120 stopni i piec przez 110 minut.
- Po upieczeniu lekko uchylić piekarnik i tak pozostawić przez godzinę. Ostudzić w temperaturze pokojowej, przechowywać w lodówce.
Notes
Sernik pomarańczowy nadaje się na każdą okazję. Jest lekki i puszysty, nie opada i zawsze, ale to zawsze się udaje.
Komentarze