Sernik pod wpływem

Sernik pod wpływem

Sernik pod wpływem czyli sernik z likierem mlecznym słony karmel. Sernik pod wpływem najlepszy jest na następny dzień, trzeba go schłodzić w lodówce przez noc. Dlatego pieczenie zaplanuj zawsze na dzień wcześniej przed imprezą.

Składniki

Spód

  • 200 gram kruchych ciastek karmelizowanych (jeśli nie znajdziesz, możesz zamienić ciastkami maślanami)
  • 50 gram masła

Masa serowa

  • 700 gram sera twarogowego z kubełka (Pamiętaj 700 gram - nie cały kubełek:)
  • 250 gram mascarpone
  • 40 gram mąki ziemniaczanej
  • 40 gram mąki pszennej
  • 200 gram cukru
  • 2 op. cukru wanilinowego
  • 5 średnich jajek
  • 100 gram śmietanki 30%

Góra

  • 12 gram żelatyny w proszku
  • 50 ml wrzątku
  • 300 ml likieru słony karmel
15 porcji

Wyposażenie

  • Tortownica 24 cm
  • blender

Instrukcja

Spód

  • Tortownicę (24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
  • Ciastka zblendować, dodać do nich roztopione masło dokładnie wymieszać.
  • Przesypać na tortownicę, rozprowadzić po całości i dobrze pouciskać ręką, aby tworzyły twardy spód. Odstawić do lodówki.

Masa serowa

  • Do misy miksera przełożyć 700 gram sera twarogowego z kubełka, dodać mascarpone, cukier i cukier wanilinowy, dokładnie zmiksować.
  • Dodać mąkę ziemniaczaną i mąkę pszenną, dokładnie zmiksować.
  • Następnie dodawać stopniowo po jednym jajku ciągle miksując. Kolejne jajko dodawać dopiero po połączeniu składników.
  • Na koniec dodać 100 gram śmietanki 30%, dokładnie zmiksować. Być może będziesz się dziwić, że masa jest bardzo rzadka, ale taka ma być, sernik wyjdzie idealny, uwierz mi. Nic dodatkowo nie dodawaj, żeby go zagęścić, bo zepsujesz..
  • Masę serową wylać do tortownicy na spód z ciastek. Piec w piekarniku (termo obieg) w temperaturze 180 stopni przez 15 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec 90 minut.
  • Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, pozostawić w temperaturze pokojowej do całkowitego ostudzenia. Następnie włożyć do lodówki najlepiej na całą noc.

Góra

  • Górę najlepiej jest przygotować na następny dzień, jak sernik będzie odpowiednio schłodzony przez noc w lodówce.
  • 12 gram żelatyny (ok. 3 płaskie łyżeczki) rozpuścić we wrzątku, dokładnie wymieszać, aby nie było grudek. Ostudzić uważając, aby nie zastygła. Następnie przelać ją do miski, wlewać powoli likier cały czas mieszając rózgą, aby nie zrobiły się grudki. Wylać na ostudzony sernik i włożyć do lodówki na 3h, aż góra stężeje.
    sernik pod wpływem
  • Sernik pod wpływem
  • Sernik pod wpływem
4.58 from 7 votes

Notes

Sernik pod wpływem, czyli sernik z likierem mlecznym słony karmel to prosty w przygotowaniu sernik. Właściwie wszystkie składniki łączymy razem nie ubijamy osobno białek ani nie ucieramy żółtek a mimo to sernik jest puszysty a co najważniejsze nie opada i zawsze się udaje. Moje serniki na prawdę trudno jest zepsuć:)

Podsumowanie

Course: Deser
Cuisine: Polska
Całkowity czas: 2 hrs

Komentarze

Dodaj komentarz